Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо Германия започва проверка на Apple?

Антитръстовият орган проучва дали компанията не възпрепятства конкуренцията, a освен това има жалби и срещу системите за разплащания

Защо Германия започва проверка на Apple?

Снимка: Bloomberg LP

Законът за конкуренцията в Германия позволява на Федералната служба по конкуренцията (Bundeskartellamt) от края на миналата година по-засилен контрол над технологичните корпорации - и органът очевидно ползва този инструмент: освен проверки на Amazon, Google и Facebook последва такава и на Apple.

Антитръстовият орган разглежда дали компанията не възпрепятства конкуренцията, стана ясно от прессъобщение. Един от фокусите на разследването ще бъде магазинът за приложения App Store, заяви президентът на органа Андреас Мунд, цитиран от Handelsblatt. 

Още по темата

Платформата, чрез която софтуерът на компаниите и разработчиците може да се разпространява до потребителите на iPhone, iPad и Apple Watch, позволя на производителя на електроника „да оказва много силно влияние върху стопанската дейност на трети страни", се казва в становището.

Apple не коментира директно твърденията. Групата се позовава на икономическия смисъл на App Store, който подкрепял повече от 250 000 работни места в Германия, и подчертава, че иска да направи платформата "безопасно и доверено място за клиентите". „Очакваме с нетърпение да обсъдим нашия подход с властите и да водим открит диалог за всички опасения“.

Органът би могъл да регулира App Store

Изменението на закона срещу ограниченията за конкуренция (GWB) следва да създаде подходяща рамка за „икономиката на платформите“. Тя дава възможност на Федералната служба по конкуренцията от януари за „ранна и по-ефективна намеса особено срещу поведението на големи цифрови корпорации", обяснява органът.

В двустепенна процедура сега властите първо анализират значението на корпорацията за конкуренцията. Ако антитръстовите органи забележат „значение за кръстосания пазар", те могат да забранят превантивно някои поведения, като предпочитанията на дадена компания към собствените си услуги на платформите - например в App Store на Apple.

Процесът срещу производителя по електроника се намира в първия етап. Сега органът проверява "дали Apple е изградила цифрова екосистема на няколко пазара около iPhone с собствената операционна система iOS", казва Мунд.

Органът взема предвид продукти като смартфони, таблети, компютри и носими устройства, както и различните услуги, от облачно съхранение до телевизионното предложение. Специално внимание се обръща на "широкообхватната интеграция", например Apple предлага продукти като часовника си и комуникационната си услуга iMessage изключително за собствените си устройства.

Германските власти също така възнамеряват да се занимаят с „технологичния и финансов ресурс" на групата и достъпа му до данни. Накратко: това е обширно разследване.

Органът в Бон е изправен пред трудно решение, казва Йенс Фьордерер, професор по иновации и дигитализация в Техническия университет на Мюнхен: „Apple се разграничава чрез интеграцията, което прави компанията уникална“. Тясното свързване на хардуер и услуги определено е предимство за потребителите, смята той.

Това е дилема за надзорните органи: Ако, например, някой разбие корпорациите на по-малки части - както понякога се изисква в публичните обсъждания,  или поне предизвика организационно разделяне, може да има технологични прекъсвания. Специалистът по бизнес информатика вижда възможност за създаването на повече конкуренция в създаването на едни и същи начални условия за интеграция: „Разработчиците на приложения трябва да имат достъп до едни и същи интерфейси и инструменти“.

Жалби срещу системите за разплащания

Независимо от тази процедура вече има постъпили „различни жалби“ срещу Apple във Федералната служба в Бон. Няколко асоциации от рекламната и медийна индустрия се оплакват от ограниченията за проследяване, които се прилагат с версия 14.5 на операционната система iOS - разработчиците могат да проследяват поведението на потребителите само с тяхно съгласие.

Има и жалба срещу предварителната инсталация на приложения на Apple на устройствата, заради предполагаемо себепредпочитание. Освен това многобройни разработчици критикуват факта, че са принудени да  използват вътрешната система за разплащания в App Store, с която се дължат комисиони до 30 процента. Германският орган иска да постигне споразумение по този въпрос с Европейската комисия, която вече се занимава с жалба от музикалната услуга Spotify.

С процедурата в Германия обаче натискът върху Apple несъмнено нараства. Европейските и британските антитръстови надзорни органи също изследват пазарната мощ на най-високо оценяваната американска компания, докато в САЩ се обсъждат няколко законодателни пакета, които могат да доведат до сериозни ограничения, например за предварително инсталиране на приложения. 

Освен това Apple спори с производителя на игри Epic пред съд в Калифорния относно механизма за плащане и комисионата в App Store. Разработчикът на игри, известен с бойната игра Fortnite, обвинява производителя на iPhone в монополно поведение.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Дигитална дипломация: ЕС разкрива представителство в Силициевата долина