Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо глобата на Google не притеснява инвеститорите?

В краткосрочен план ударът за компанията няма да е много голям

Защо глобата на Google не притеснява инвеститорите?

Снимка: Архив Ройтерс

Рекордната глоба от близо 5 млрд. долара, която Европейският съюз (ЕС) наложи на Google тази седмица, бележи най-голямата регулаторна атака срещу технологичен гигант до момента. Но инвеститорите и анализаторите в голяма степен не са притеснени от това как ще се отрази глобата върху бизнеса на Google, пише Bloomberg.

Реалните щети ще зависят от това колко агресивно Европа атакува печелившите споразумения на Google с производителите на смартфони и мобилните оператори в бъдещ план, както и колко бързо конкурентите на Google като Amazon.com и Microsoft се задействат. Amazon и Samsung Electronics, която е партньор на Google, вече започнаха да правят стъпки в интернет търсенето с гласово активираните си продукти.

Както се очакваше, Европейската комисия (ЕК) обяви практиките на Google, свързани с мобилната операционна система Android, за пречещи на конкуренцията и нареди компанията да промени поведението си, което предполага да актуализира договорите си с производителите на смартфони. Това засяга най-големия актив на Android за Google: начинът, по който-разпространява своите печеливши услуги, като търсачката, уеб браузъра и магазина за приложения, до над 1 млрд. устройства. Европейското решение е насочено точно срещу тези три услуги.

Google предоставя мобилната система Android безплатно на производителите на смартфони, но изисква от тях предварително да инсталират определени приложения, ако искат да ползват нейния Play Store за приложения, който включва над 1 млн. програми. Гигантът в търсачките също така плаща на производителите на смартфони, на телекомуникационните оператори и на други създатели на браузъри да ползват търсачката на Google и да събират потребителски данни – сделки, които компанията не разкрива. Благодарение на тези споразумения Google генерира около 50 млрд. долара приходи годишно от мобилна реклама, или една трета от глобалния пазар, сочат данни на Emarketer.

ЕС остави на Google да реши как да промени начина, по който поставя търсачката и браузъра си в устройствата с Android.

“Не съм дала предложения как Google да реши това“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Запитана от Bloomberg Television, тя коментира, че „очевидният минимум“ е „рестрикциите в договорите да изчезнат“.

Анализаторите до голяма степен пренебрегнаха краткосрочното влияние на случилото се върху компанията, най-вече защото решението не забранява на компанията да предлага услугите си на различни устройства в интерес на потребителите.

Още по темата

„Потребителите вероятно просто ще свалят приложенията за услугите на Google, когато вземат новите си телефони с Android – в голяма степен нещо, което вече правят, когато получат новите си телефони iPhone”, коментира анализаторът на Credit Suisse Стивън Джу в документ след обявяването на глобата, в който посочва, че фирмата очаква „минимален ефект“.

Книжата на Alphabet, компанията майка на Google, приключиха търговията в Ню Йорк в сряда - деня на решението на ЕК, почти без изменения – на цена от 1212,98 долара, след като по-рано записаха 0,7% спад.

В сряда Вестагер предположи, че има редица възможности Google да монетизира Android – например чрез приходите, които изкарва от приложенията, продавани през Play Store.

По-сериозни ще бъдат щетите, ако някои от враговете на Google, като Amazon или Microsoft, сключат сделки да позиционират услугите си в повече устройства. Amazon вече е започнала да прави това с гласовия си асистент Alexa, конкурент на търсачката на Google. Уеб браузърите, които се конкурират с Chrome, могат да направят същото.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Alphabet планира урбанистична утопия за Торонто