Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Алтерко - изяж или ще бъдеш изяден

Новината за продажбата на част от бизнеса изстреля акциите на дружеството нагоре с 6,8%

Алтерко - изяж или ще бъдеш изяден

Изпълнителният директор на Алтерко Димитър Димитров. Снимка: Алтерко АД

Днeшният кoрпoрaтивeн пeйзaж e като една дива джунглa. Акo нe знaeтe прaвилaтa, cкoрo щe cтaнeтe вечеря зa пo-бързия, пo-xитрия и по-бeзмилocтния xищник. Това е една от главните идеи в книгата “Изяж или щe бъдeш изядeн: кaк дa oцeлeeм в кoрпoрaтивнaтa джунглa” на Фил Пoртър, oпитeн кoрпoрaтивeн вeтeрaн.

Горе-долу по същия начин главният изпълнителен директор на „Алтерко“ АД Димитър Димитров обяснява сделката за продажбата за 8,8 млн. евро на телекомуникационните си компании в Европа. 

"Тече глобализация на бизнеса от 3-4 години. Това означава, че или ние трябва да придобиваме, или ще ни придобият нас. Ние избрахме концентрация на усилията в IoT бизнеса". Така Димитров коментира в интервю за Investor.bg решението на компанията да продаде европейския си бизнес на норвежката LINK Mobility Group ASA (LINK).

„Става дума за най-доброто решение за компанията, взето в правилен момент. В никакъв случай това не означава неустойчивост на бизнеса в региона“, уточни той, а по-скоро по думите му представлява "съсредоточаване в правилната посока".

„С оглед резултатите на IoT бизнеса и интереса на инвеститорите към него, офертата на LINK беше оценена като изключителна възможност за промяна в стратегията за развитие на Групата. Продажбата на телекомуникационния ни бизнес в Европа ще ни даде възможност да пренасочим ресурсите си в развитието на нови IoT продукти и услуги.

"Решението ни за продажба по никакъв начин не означава, че бизнесът в региона не е устойчив. Напротив, през последните години телекомуникационните компании от Групата демонстрират стабилни позиции на пазара и устойчиво развитие, което именно привлече интереса на LINK Mobility Group ASA към тях“, обясни Димитров.
В холдинга остават телекомуникационните компании в Азия, „Алтерко Роботикс“ ЕООД, „Алтерко Финанс“ ООД и „Алтерко Пропъртис“ ЕООД. „След финализиране на продажбата фокусът ще бъде преместен върху развитие на IoT бизнеса и разработването на нови услуги и продукти, каквито са и очакванията на нашите инвеститори“, добави изпълнителният директор на телекомуникационната компания.

Още по темата

Според оповестената информация предварително договорената цена за продажбата възлиза на 8,8 млн. евро, като тя ще бъде заплатена на 3 части. 1/3 – чрез плащане към момента на сключване на сделката по банков път, 1/3 – чрез отложено плащане с падеж 3 години след датата на финализиране на продажбата при годишна лихва в размер на 4,75%, платима на тримесечие; 1/3 – в ценни книжа от капитала на LINK Mobility Group ASA.

Пред Investor.bg Димитров уточни, че крайната цена на сделката ще бъде определена по метода cash-free/debt-free, което отчита текущите приходи и разходи към момента на финализиране на продажбата. Последната една трета от цената ще бъде заплатена в акции на LINK, като техният брой ще се определи на база котировката им към датата на затваряне на Фондовата борса в Осло в последния работен ден преди датата на подписване на Term Sheet-a, т.е. 23.02.2018 г.

Към 3 декември 2017 г. Алтерко отчете на индивидуална база печалба в размер на 549  хил. лв., спрямо регистрираната за същия период на 2016 г. печалба в размер на 74 хил. лв., което представлява увеличение на печалбата с 642%.

На въпрос на Investor.bg планира ли дружеството да разпредели дивидент от миналогодишната печалба, Димитров посочи, че „към настоящия момент не е взето решение за промяна на дивидентната политика. „Разбира се, бихме искали да споделим успеха с акционерите след финализиране на сделката“, допълни той.

Към края на четвъртото тримесечие на 2017 г. компанията отчита на индивидуална база нетни приходи от продажби в размер на 740 хил. лв., което представлява намаление от 15,14 % спрямо година по-рано. 

Финансовите приходи (от дивиденти и лихви) са в размер на 926 хил. лв., или ръст от 54,34% спрямо финансовите приходи за същия период на 2016 г, който са на стойност 600 хил. лв. За последното тримесечие на 2017 г. разходите по икономически елементи са на стойност 1, 039 млн. лв., и регистрират намаление от 23,09 % на годишна база. Най-голям дял в отчетените разходи за дейността заемат разходите за външни услуги с 50,14 %, следвани от разходите за възнаграждения и осигуровки с 45,33.%

„Алтерко“ АД осъществи пазарен дебют в края на 2016 г., след като на свое заседание на 8 юли 2016 г. Комисията за финансов надзор одобри проспекта за IPO-то на холдинговото дружество, което обединява 11 компании в областта на телекомуникациите и технологиите. Първоначално регулаторът върна проспекта на 1 юни заради непълноти и несъответствия. Компанията, чиято пазарна капитализация възлиза на около 31 млн. лева, е доставчик на мобилни услуги, опериращ на пазарите в Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 служители в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩInvestor.bg първи писа за първичното публично предлагане през март 2016 г.

Новината за продажбата на част от бизнеса изстреля акциите на Алтерко с 6,8% нагоре до 2,2 лв. и оборот от 16,8 хил. лв. От началото на годината акциите на компанията поскъпват с 4,8%, а днешната сделка компенсира спада през последните 12 месеца и обърна посоката до годишен ръст от 2,3%. Пазарната капитализация е в размер на 33 млн. лв.

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
7 причини да не правим проблем от слабата ликвидност на БФБ