IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата отново е в ситуация на несигурност

В периоди на по-слаба търговия трудно се проследява връзката между положителните резултати на компаниите и цените им на борсата, според анализатор

20:40 | 14.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Борсата е огледало на очакванията на инвеститорите, а оборотите в момента показват, че те не виждат положителни знаци за родната икономика и политика. Седмицата на Българската фондова борса започна с рекордно ниски резултати, а за да намерим отговора на въпроса „защо?“ потърсихме мнението на пазарните експерти.

„Първият месец на годината пак извади на дневен ред проблемите пред родния капиталов пазар, който е доста малък и свит. Като цяло той не е самодостатъчен, за да генерира непрекъснат оборот и интерес на инвеститорите“, коментира рекордно слабите сесии в последните дни брокерът на София Интернешънъл Секюритиз“ (СИС) Галина Зайцева.

По думите й в ситуация на политическа несигурност интересът към борсата става още по-зависим от събития като нови листвания, приватизации на атрактивни и големи държавни пакети и, не на последно място, още нови продукти.

„Един оператор трябва да показва непрекъснато развитие в технологичен и стратегически аспект. Ясно е, че той не е изключение от цялата икономическо-политическа картина и все пак трябва да виждаме постоянство, повече листвания, повече новини“, категорична е Зайцева.

Всичко това – резкият спад на обемите и интереса, се случва на фона на предимно положителни новини от страна на публичните компании.

„В периоди на по-слаба търговия трудно се проследява връзката между положителните резултати на компаниите и цените им на борсата. Връзката между отчетите на дружествата и представянето им на борсата в повечето случаи се къса, когато имаме и политически хаос, който наблюдаваме в момента“, обяснява положението Зайцева.

В същото време финансовият анализатор на СИС Махиела Ранчинска направи оценка на приятните изненади от страна на финансовите отчети на публичните компании. Тя открои Неохим, Биовет, общото възстановяване на сектора на недвижимите имоти и възхода на банковия сектор като част от добрите новини. 

Неохим

Неохим изненада приятно инвеститорите, отчитайки многократен ръст на годишната си печалба въпреки намалението в приходите от продажби, коментира Ранчинска.  Добрите резултати през последното тримесечие на годината намериха отражение и в цената на акциите на дружеството, която отбеляза ръст от 13,85% в деня на обявяването на данните. Намалението на разходите за суровини и материали, движено основно от по-ниските разходи за природен газ, подкрепиха оперативните резултати на компанията през годината. Предвид динамиката в цената на суровината през последните месеци обаче не е ясно дали това няма да е предпоставка за по-високи разходи и свиване на оперативните маржове през 2017 г., анализира тя.

Биовет

Сред добре представилите се експортни компании е и фармацевтичният производител Биовет, чиито приходи нараснаха с 14,5% през четвъртото тримесечие. В комбинация с по-ниските оперативни разходи през годината през 2016 г. Биовет отчете най-високата си годишна печалба в историята си на публично дружество.

По думите на Ранчинска на този фон няма как да не направи впечатление огромната разлика с прогнозните резултати, използвани в обосновката на справедливата цена при търговото предложение. „За съжаление на инвеститорите на БФБ, компанията най-вероятно скоро няма да бъде публична, след като на общо събрание  на 20 февруари 2017 г. акционерите ще гласуват за отписване на дружеството от регистъра на публичните дружества“, отбелязва пазарният анализатор.

Банков сектор

Възходът на българския банков сектор през 2016 г. не подмина и представителите му на БФБ – София.

Неконсолидираната печалбата на Първа инвестиционна банка нарасна над седем пъти спрямо отчетеното през 2015 г., въпреки направените значителни разходи за обезценка през третото тримесечие. Впечатляващите резултати на банката идват на фона на близо 22-процентен ръст на нетния лихвен приход през 2016 г., но все пак трябва да отбележим, че като цяло второто полугодие беше по-слабото в представянето на банката, обяснява Михаела Ранчинска.

Централна кооперативна банка не остана встрани от положителните тенденции и също отчете неколкократен ръст на печалбата въпреки по-високите административни разходи и разходи за обезценки.

Секторът на имотите

Общото възстановяване на сектора на недвижимите имоти намери отражение в резултатите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (ФНИБ), което отчита не само ръст на приходите си от наеми  през 2016 г., но и положителни ефекти от преоценка на инвестиционни имоти. Това допълнително подкрепя резултатите на дружеството през последното тримесечие, коментира още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
RedBot
преди 7 години
А според един лаик, новините свързани с отчетите са изконсумирани още преди Коледа. Фактът, че в момента няма масирани разпродажби говори за северни нагласи сред играчите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
bigi
преди 7 години
Цените на акциите на БФБ просто си нямат собствено движение. Ако чуждите борси се движат нагоре,нашата борса ги следва и обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още