Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дивидентите на БФБ: Дъжд по време на суша

На фона на ниските лихви по депозитите доходността от дивиденти е като оазис, коментира финансовият анализатор на "Елана Трейдинг" Татяна Василева

Дивидентите на БФБ: Дъжд по време на суша

Снимка: Pixabay

В сушата от нулеви лихви по депозитите и покачваща се инфлация 3,5% средна годишна доходност от дивиденти на българския капиталов пазар през 2017 г. е оазис. Толкова постигнаха най-ликвидните компании, търгувани на Българска фондова борса (БФБ - София), през изминалите 12 месеца. Като прибавим към това и над 40% средна капиталова възвръщаемост на същите книжа, на практика пазарът предложи пиршество, сервирано последно през 2013 г. Това коментира в свой анализ Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Анализи" на "ЕЛАНА Трейдинг".

Доходност от дивиденти през 2017 г.

Средната годишна доходност от дивиденти на ликвидните дружества през 2017 г. леко се понижава спрямо година по-рано с 0,40 пр.п., но това е пренебрежимо на фона на значителното поскъпване на акциите през същия период. Добрите финансови резултати на публичните компании в тон с икономическия растеж пък позволиха разпределянето на по-големи печалби през тази година.

В същото време средната доходност от дивиденти на компаниите в SOFIX остава без промяна – 2,2%. Консистентност като тази е важна във времена, когато лихвите по депозитите не дават възвръщаемост (лихвите по нови срочни депозити вече е 0%), а инфлационният натиск се засилва (1,4% инфлация на годишна база през май 2017) и вече отнема от стойността на парите.

Дъжд по време на суша

През 2017 г. на пазара се очаква да постъпи кеш от дивиденти в размер на 260 млн. лв., или със 70% повече спрямо година по-рано. За последен път подобна сума е постъпвала на пазара през 2012 г. Това е значителна сума, която в повечето случаи се реинвестира отново в акции и води след себе си още ръст на пазара, точно както се случи по примера на 2012 г.

В общата сума се включват няколко еднократни големи суми, но в крайна сметка парите от тях в по-голямата си част се очаква да останат на пазара.

ЧЕЗ Разпределение България АД
Така например, близо една пета от общото число ще дойде от “ЧЕЗ Разпределение България”. Компанията бе сред най-активните позиции на пазара през последната една година, заради очакванията за продажба й. Групата на CEZ обяви, че има интерес към дружеството от група инвеститори в началото на 2017 г. и това подсили очакванията за дивидент като опция продавачът да увеличи възвръщаемостта си, а купувачът да намали кешото плащане при евентуална сделка. Търпението на инвеститорите се оправда, като компанията предложи да разпредели 49 млн. лв. от печалбата си за 2016 г. Сумата е малко над трудно извоювания от местните институционални инвеститори дивидент от 2014 г. В същото време е много апетитен с текуща доходност от 9,6% дори след като цената на акциите на разпределителното дружество се удвои през последните 12 месеца. Това е и втората най-доходоносна дивидентна и ликвидна акция на пазара през тази година.

Първата е “Булгартабак холдинг”, чиито акционери започват да прибират печалби от компанията през дивиденти след приватизацията на холдинга през 2011 г. Холдингът обяви, че иска да разпредели почти 43 млн. лв. тази година, което е втората най-висока сума, раздавана от компанията през последните 10 години. Това отреди и лидерската позиция по доходност за годината сред по-ликвидните дружества на пазара със своите 13,7% доходност по цени от средата на юни 2017.

Без еднократни ефекти

Инвеститорите в акции с редовен и предвидим доход от текущ дивидент обаче също са възнаградени за доверието си, и то с покачваща се възвръщаемост, съпътствана от значително поскъпване на самите книжа. Със задачата тази година се справиха дружествата, чиято дейност е свързана със земеделската земя. Например “Адванс терафонд” АДСИЦ, което притежава над 220 хил. дка земя, носи 7,7% доход от дивидент за 2017 г. спрямо 4,9% година по-рано, гарнирано с 14% ръст в цената на акцията за последната една година. Лизинговата компания “Елана агрокредит” пък ще донесе 5,5% доходност по текущи цени при над 20% поскъпване на акциите й през последните 12 месеца.

Дори индустриални дружества като производителя на алуминиево фолио “Алкомет” зарадваха с трикратно по-висок дивидент през тази година, което при удвояване в цената на акцията носи и 2,5% доходност от дивидент.

Оттук накъде

Тази консистентност в текущия доход ще продължи да е важна за развитието на пазара.

Първо, защото все повече свободен ресурс, най-вече на домакинствата, ще търси доходоносен пристан. Прехвърлянето на ресурс вече започна, макар и с бавно темпо, видно от статистиката на Българската народна банка за активите на местните взаимни фондове.

Второ, защото алтернативните инвестиции или са твърде нови и непознати като например peer-to-peer кредитирането, което обещава 4-5% текущ доход; или потенциалът им за ръст се забавя, заради резкия възходящ тренд последните няколко години като директната инвестиция в недвижим имот, особено в София. Последният сектор избуя значително след фалита на Корпоративна търговска банка, когато съществена част от изплатените гарантирани депозити се насочиха към имоти.

И трето, ако законодателят приеме предложението за междинни дивиденти, това ще е допълнителен пазарен стимул, но и възможност инвеститорите да реализират възвръщаемост по-бързо. Предложението за шестмесечни дивиденти означава наполовина по-кратко време за реализиране на текущ доход от вложение в акции извън покупко-продажбата им.

С растящи доходи и икономика обаче ресурсът, търсещ доход, също ще се увеличава. Дивидентните акции ще са само първият оазис, където парите ще потърсят подслон, докато цените на акциите не достигнат равновесна стойност. Това търсене на текущ доход от дивидент бе причина редица високо дивидентни компании с над 5% възвръщаемост да поскъпнат значително през последната една година.

Софарма Трейдинг АД
Така например, дистрибуторът на лекарства и консумативи “Софарма трейдинг” беше любимец със своите 6,5% средна годишна доходност през последните 8 години. През тази година обаче доходността падна под 5% до 3,5%, тъй като цената на акцията порасна със 60% за последните 12 месеца. В същото време компанията остави дивидента на акция непроменен на 0,30 лв., след като го повишаваше всяка от предходните осем години. Причината – активизирането на инвестиционните й планове с експанзия в Сърбия и разширяване на местния пазарен дял чрез покупка на вериги аптеки. Това изисква ресурс, който вместо да отива за текущи дивиденти, ако се реализира в потенциал, ще носи капиталова възвръщаемост на инвеститорите.

Подобна промяна от текущ доход към инвестиции в растеж ще е двигател на дългосрочна доходност. Стига, разбира се, инвестиционният потенциал да се реализира разумно. От корпоративните отчети и обявените планове на публичните компании се вижда, че бизнесът се връща на инвестиционна вълна за повече капацитет и нови бизнес начинания.

Така оттук нататък дъждът от дивиденти ще е само повод да се поливат плодовете на последователен и устойчив градеж на фундаментална стойност.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 8 месеца
Сравнението с кирливите лихви по депозитите е изкуствено - все едно да се сравняват пъпеши с пинпини.
1
 
2
 
3
преди 8 месеца
След дъжд: качулка. сосното гувичене с дивиденти на БФб бавно, но неотклонно в миналото отива. 12-а година си направих дивидентен портфейл с доходност 10+ процента, докато днес - ако не броим еднократно сосните компании - има само около два варианта за доходност над 5% - Атерките и Жабоците. Ако някой знае други - да каже.

И все по-зле ще става - за тия дето тепръва искат да инвестират на БФБ, защото цените - дори да има временни спихваници - нагоре ще вървят - най-малкото заради това, че пенсионните фондове неминуемо ще продължат да изкупуват, като хем вдигат цените, хем намаляват свободно търгуемите обеми. БФБ ще крее все по-драстически, ако не бъдат качени на нея нови могъщи компании. А такива не виждам - освен някои от вече отписалите се.
1
 
2
 
2
15% до: Бик в атака
преди 8 месеца
Еми анализирай ти или уреди някой от "твоите хора" да го направи :-)
1
 
2
 
1
преди 8 месеца
Айде пак дежурните анализатори!

Още от Анализи
Новият "стар" SOFIX