IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експат: България може да се превърне в център за ETF индустрията в Европа

БФБ приветства новината за нови 4 борсово търгувани фонда

08:16 | 07.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До средата на тази година на Българската фондова борса може да се търгуват още 4 борсови търгувани фонда, за каквито намерения съобщи управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт.

В интервю пред Investor.bg от Експат обясниха, че смятат като реалистичен срока до средата на тази година за търговия на БФБ – София и до края на годината за други европейски борси.

Профилът на четирите фонда е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша.

„Разгледахме индексите за акции на всички основни пазари в Централна и Източна Европа. Селекцията направихме въз основа на няколко критерия, сред които най-важните са ликвидност на пазара и тегла на емитентите в индексите. Избрахме индекси, които могат сравнително лесно да бъдат репликирани, като се съобразяваме с правилото „5-40%“ за UCITS фондове по ЕС регулация. Това правило гласи, че сборът на всички емисии с над 5% тегло в индекса не бива да надвишава 40%“, коментира Мария Бойчинова, главен финансов анализатор и член на Съвета на директорите на Експат Асет Мениджмънт.

Тя обясни, че румънският пазар е доста близък до българския като предизвикателства и потенциал за развитие. „Ликвидността на индекса, който сме избрали, според нас е добра за стартиращ фонд върху него. Полският пазар е добре развит и много ликвиден. Основният индекс WIG20 е разпознаваем сред чуждите инвеститори, а върху него няма друг пасивен фонд за физическо репликиране (т.е. фонд, който да купува и държи самите акции от индекса)", отбеляза Бойчинова.

Независимо от днешните трудности на Гърция, според нея гръцкият пазар има славна история и вероятно добро бъдеще. „Ролята на пасивния фонд е да даде на инвеститорите ликвидна и по-евтина експозиция към пазара, което включва експозиция и към рисковете на този пазар. Инвеститорът преценява кога и как да инвестира“, посочи финансовият анализатор.

По думите й желанието на Експат е да се позиционира като водеща компания за управление на пасивни борсово търгувани фондове от региона. „Имаме амбициозни планове за развитието и на взаимните ни фоднове, които инвестират основно на големите развити пазари. Според нас с усилията на много от участниците на пазара ни България може да се превърне в един от центровете за фондовата и ETF индустрията в Европа, което е позитивно за икономиката ни като цяло“, коментира още Бойчинова.

От БФБ – София също приветстваха новината.

„Ние подкрепяме сериозните усилия на колегите от Експат Капитал да разнообразят възможностите за инвестиране на българския капиталов пазар. Те извървяха дълъг път при стартирането на първия борсово търгуван фонд, базиран върху водещия индекс на БФБ SOFIX. Натрупаният опит при стартирането на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е резонно да бъде пренесен върху нови продукти, базирани върху индекси на пазари от региона. По този начин Експат Капитал ще предоставят възможност на българските инвеститори да получат бърз и улеснен достъп за пасивно инвестиране в кошница от водещи компании на пазарите в Гърция, Румъния, Чехия и Полша“, коментира Георги Български, член на Съвета на директорите на БФБ.

Той определи пасивното инвестиране чрез подобни продукти като „новата мантра на развитите капиталови пазари“.

„Дори активни инвеститори като Уорън Бъфет съветват инвеститорите, които нямат задълбочени познания и не са финансово независими, да прибягнат до инвестиции във фондове, които следват даден индекс. Подобен ход от страна на Експат само потвърждава, че и България следва пътя на развитите капиталови пазари. Важно е да се подчертае, че избраният подход за директна репликация на базата на индекса от страна на фонда, макар и по-скъп за издателя, е по-сигурен за инвеститорите“, посочи Български.

*Мненията са с аналитичен характер и не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
StraightForward
преди 6 години
На паразитната структура на ТОЗИ КАПИТАЛОВ ПАЗАР, ФОНД НАПРАВИЛИ, ОЩЕ ЧЕТИРИ ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ, А СТРУКТУРАТА НА ТОЗИ ПАЗАР И ИНФРАСТРУКТУРАТА МУ ГИ НЯМА И НЯМА ДА ИМА, ЩОТО СТАТУКВОТО ПАК ПОБЕДИ !??? КАК МОЖЕ ДА ТАКЪВ ПАРАЗИТЕН ПАЗАР ДА ПРАВИШ КАКТО И ДА Е ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
не знаеш, щото си глупав, нямаш никаква представа от финансово посредничество, ама то какво е това за теб, някаква глупост явно!???ИМАШЕ ЕДИН МНОГО НАГЪЛ ВЪВ ФОНДА НЯНКОВ ЛИ КАКЪВ БЕШЕ, ДЕТО ЩЕЛИ ДА НАБЕРАТ 100 МЛН.ЛВ ДО КРАЯ НА 2017 Г !???? АХАХАХАХ ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА Е НА ФАМИЛИИ НАЗНАЧЕНИ ОТ ЧУЖДА СТРАНА, ПРИМЕНИЦИТЕ ИМ ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ, ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ СТАНАХА ШЕФОВЕ НА ДАНС!!! ВСИЧКИТЕ ХОЛДИНГИ СА ЗАМЕСЕНИ В ПРАНЕ НА ПАРИ, В ФИРМИ БУШОНИ НА РРОМИ И КАКВИ ЛИ ОЩЕН Е СХЕМИ !!! ВЪВ ВАРНА ПРИМЕРНО ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПЕКТИТЕ СЕ ДЕЛЯТ МЕЖДУ ТРИ СТРУКТУРИ - ОБЩИНАТА, ИЗПЪЛНИТЕЛЯ И МАФИЯТА !!! КОЯ Е ТОЯ ПОРТНИХ, ЗНАЕТЕ ЛИ !??? АМИ РУСКАТА ВРЪЗКА!??? ВЪОБЩЕ, НА ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛОВ ПАЗАР, НЯКАК СИ ЩЕ СТАНЕ ЦЕНТЪР НА НЕЩО СИ, ТОВА Е ЛЪЖА И ТО ОГРОМНА, КАКТО ПРИ САЛАМИТЕ, И ПРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КОМАРДЖИЯТА ЦАР!??? ПО СЪЩИЯТ НАЧИН НАДУХА БАЛОНА!??? ВЪОБЩЕ НА ТАКАВА ИНФРАСТРУКТУРА НА ФИНАНСОВОТО ПОСРЕДНИЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ, НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ, НО И СЛЕД 10 ГОДИНИ СЪЩО, ЩОТО НЕ ПРИЕМАМЕ ЕВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
щели сме да бъдем център на ETF индустрията майко мила .... тц тц тц ..... тва не е индустрия бе оу кво "произвежда" ETFa ядене ли, пиене ли, дрехи ли ?!? Съвсем сте откачили тва нищо не прай за хората в България, тва им обира само стотинките нит ги топли нит заплатите и пенсиите им увеличава с нищо не помага, защото не съществува в реалността какви индустрии какви 6лв. ви гонят незнам ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още