IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на БФБ искат добро корпоративно управление и прозрачни резултати

На борсата у нас могат да се правят пари въпреки ниските обороти и противоречивата икономическа ситуация у нас и в Европа, коментира Цветослав Цачев от ЕЛАНА

15:53 | 26.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите на БФБ искат добро корпоративно управление и прозрачни резултати

Как бихте определили с една дума българския фондов пазар? Дали тя не е някое от тези неласкави сравнения – скучна, заспала, безперспективна, губеща или само безинтересна. Но дори и да е по-цветущо определение на базата на неприятен опит, цифрите показват съвсем различна картина за родната борса, пише ръководителят „Анализи“ в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД Цветослав Цачев.

Оказва се, че последните три години са повече от успешни, когато се сравнят голяма част от по-ликвидните индустриални акции. Индексът SOFIX от края на 2012 г. досега е 29% нагоре и значителна част от тези книжа са с дори по-добро представяне. И дори печалбите са толкова големи, че може да си зададем въпроса - а дали точното определение за БФБ не е прекупен, дори балонизиран, пазар?

Графика: Елана Трейдинг по данни на БФБ

Графиката наистина е красноречива – явно на Българската фондова борса (БФБ) може да се правят пари през последните три години въпреки ниските обороти и противоречивата икономическа ситуация у нас и в Европа.

В извадката съзнателно не са представени много от по-големите компании на борсата. Холдингите отсъстват, за да се постави акцент върху индустриалните компании с по-ясна и разпознаваема дейност.

Много по-лесно е да се проследи печалбата на фирмата, когато тя не е зависима от операции с финансови инструменти или от получени дивиденти. Така се отчита и отражението върху борсата на българските инвеститори, защото именно те са водещи зад представянето на по-малките дружества.

Какво искат инвеститорите от БФБ?

Генералният извод е на база комбинацията между ясно корпоративно управление и прозрачни резултати. Те са факторите за добро представяне на акцията, плюс, разбира се, показаните печалби. Инвеститорите искат да купуват добре развиващ се бизнес с перспективи за разрастване през следващите години.

Да, има доза недоверие и скептицизъм, което е разбираемо, след като се погледне представянето на останалите извън графиката акции. Но е неправилно да се твърди, че БФБ е заспал и безперспективен пазар, когато една ясна стратегия за инвестиране може да доведе до такива резултати.

А последните 5 години на БФБ?

Какво се случва, ако погледнем последните пет години, а не само три? Все пак 2012 г. беше много слаба и е добра база да се отчете положително представяне в дългосрочен план. 2010 г. беше по-скоро обратната ситуация – пазарът се възстановяваше след кризата и инвеститорите купуваха тези, които бяха паднали най-силно.

Половината акции са на минус спрямо края на 2010 г. досега или имат по-слаб ръст от SOFIX. Поради тази пр?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bay_h
преди 8 години
То и затова акциите на Apple "не се купуват" от никой, а и само те да бяха ;) Колегата strol много добре ти го е написал ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
strol
преди 8 години
Изглежда не си мнго умен:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Toranaga
преди 8 години
пост фактум и баба може да анализира!! Тази статиика си е реклама за Агро/то ... Цветославчооо, аз не искам това за което говориш... я кажи малко как изчислявате коефициентите на МОМКР ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Правят се пари та пуши! Като си купиш на Х цена, след 6 месечно чакане ИЗВЕДНЪЖ гледаш 15% ръст!!!! И си викаш НАПРАИХ ПАРИИИИИИИ! А то маджо си преместил 10 акции за 500 лева от левия крачол в десния, на цена с 15% нагоре, заради некое РЕПО. Разкешиш 1000 акции и пазара потъне с 10%. Яко пари. Да не говорим, че това повишение го чакаш 2 год, и тамън да стане, баце ошамари пенЦионните фондове и аре пак у тиквите. Оборотите до там са паднали, че Цветослав няма на кой да продаде и хвърля захранка, че не кълве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Един Българин
преди 8 години
Само реклама,а резултати под нулата. Хубаво е да се говори за културата на инвестиране на българите, но поне да е в период на растеж . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още