Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите на БФБ искат добро корпоративно управление и прозрачни резултати

На борсата у нас могат да се правят пари въпреки ниските обороти и противоречивата икономическа ситуация у нас и в Европа, коментира Цветослав Цачев от ЕЛАНА

Как бихте определили с една дума българския фондов пазар? Дали тя не е някое от тези неласкави сравнения – скучна, заспала, безперспективна, губеща или само безинтересна. Но дори и да е по-цветущо определение на базата на неприятен опит, цифрите показват съвсем различна картина за родната борса, пише ръководителят „Анализи“ в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД Цветослав Цачев.

Оказва се, че последните три години са повече от успешни, когато се сравнят голяма част от по-ликвидните индустриални акции. Индексът SOFIX от края на 2012 г. досега е 29% нагоре и значителна част от тези книжа са с дори по-добро представяне. И дори печалбите са толкова големи, че може да си зададем въпроса - а дали точното определение за БФБ не е прекупен, дори балонизиран, пазар?

Графика: Елана Трейдинг по данни на БФБ

Графиката наистина е красноречива – явно на Българската фондова борса (БФБ) може да се правят пари през последните три години въпреки ниските обороти и противоречивата икономическа ситуация у нас и в Европа.

Още по темата

В извадката съзнателно не са представени много от по-големите компании на борсата. Холдингите отсъстват, за да се постави акцент върху индустриалните компании с по-ясна и разпознаваема дейност.

Много по-лесно е да се проследи печалбата на фирмата, когато тя не е зависима от операции с финансови инструменти или от получени дивиденти. Така се отчита и отражението върху борсата на българските инвеститори, защото именно те са водещи зад представянето на по-малките дружества.

Какво искат инвеститорите от БФБ?

Генералният извод е на база комбинацията между ясно корпоративно управление и прозрачни резултати. Те са факторите за добро представяне на акцията, плюс, разбира се, показаните печалби. Инвеститорите искат да купуват добре развиващ се бизнес с перспективи за разрастване през следващите години.

Да, има доза недоверие и скептицизъм, което е разбираемо, след като се погледне представянето на останалите извън графиката акции. Но е неправилно да се твърди, че БФБ е заспал и безперспективен пазар, когато една ясна стратегия за инвестиране може да доведе до такива резултати.

А последните 5 години на БФБ?

Какво се случва, ако погледнем последните пет години, а не само три? Все пак 2012 г. беше много слаба и е добра база да се отчете положително представяне в дългосрочен план. 2010 г. беше по-скоро обратната ситуация – пазарът се възстановяваше след кризата и инвеститорите купуваха тези, които бяха паднали най-силно.

Половината акции са на минус спрямо края на 2010 г. досега или имат по-слаб ръст от SOFIX. Поради тази причина Цачев смятам че пазарните играчи са управлявали активно позициите си, давайки предимство на компаниите с по-добри резултати.

Графика: Елана Трейдинг по данни от отчетите на компаниите. Изключва стойността Булгартабак холдинг за 2011 г., която би изкривила данните за тази година.

Отговор на въпроса колко скъп е пазарът след три години ръст на индустриалните акции може да се открие в коефициента цена/печалба на споменатите компании. Графиката показва много точно, че повишаването на показателя стои в немалка степен зад скока на цените на акциите.

Това се случва през последните години и на борсата в САЩ, например, като не е индикатор за пазар в криза. Р/Е 15 не е ниска стойност, но над нея са само 6 от 20 компании.

В близко бъдеще инвеститорите вероятно ще разчитат не само на ръст на печалбата на компаниите, но и на преструктурирането на портфейлите си от „по-скъпите“ към „по-евтините“ акции. Тази стратегия на подбор на индустриални компании ще продължи да носи ползи.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Свилен Колев

Последни новини

Коментари (5)

0
 
1
 
5
bay_h до: nobel
преди 2 години
Няма профилна снимка
То и затова акциите на Apple "не се купуват" от никой, а и само те да бяха ;) Колегата strol много добре ти го е написал ;)
1
 
5
 
4
strol до: nobel
преди 2 години
Изглежда не си мнго умен:)))
3
 
2
 
3
преди 2 години
пост фактум и баба може да анализира!! Тази статиика си е реклама за Агро/то ... Цветославчооо, аз не искам това за което говориш... я кажи малко как изчислявате коефициентите на МОМКР ?????
3
 
2
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Правят се пари та пуши! Като си купиш на Х цена, след 6 месечно чакане ИЗВЕДНЪЖ гледаш 15% ръст!!!! И си викаш НАПРАИХ ПАРИИИИИИИ! А то маджо си преместил 10 акции за 500 лева от левия крачол в десния, на цена с 15% нагоре, заради некое РЕПО. Разкешиш 1000 акции и пазара потъне с 10%. Яко пари.
Да не говорим, че това повишение го чакаш 2 год, и тамън да стане, баце ошамари пенЦионните фондове и аре пак у тиквите. Оборотите до там са паднали, че Цветослав няма на кой да продаде и хвърля захранка, че не кълве
2
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Само реклама,а резултати под нулата. Хубаво е да се говори за културата на инвестиране на българите, но поне да е в период на растеж . . .

Още от