IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един инвеститор може да купи всички държавни акции в ЕВН

Как от своя страна малките играчи биха могли да се нагодят към стратегията му

08:10 | 19.12.11 г. 7
Как един инвеститор може да купи всички държавни акции в ЕВН

В сряда (21 декември) ще бъдат предложени държавните дялове от по 33% в капитала на ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване.

Минималните цени са ясни
, правилата също - смесен закрит аукцион, а именно всички акции да бъдат предложени още в първия ден.

Единственото, което не се знае, е до колко часа ще могат да се въвеждат оферти и кога ще стане класирането. Ако оферти се въвеждат до 13:45 ч., то търговията на БФБ-София ще е свършила и няма да има инвеститори, купуващи с цел да продадат в същия ден.

Как мажоритарният собственик или друг инвеститор могат да купят почти всички държавни акции в ЕВН, ако желаят? Как малките играчи могат да се нагодят към стратегията му, така че да спечелят? Може ли някой друг голям купувач да му попречи?

Мажоритарният собственик може да използва стратегия с лимитирани поръчки, подобна на обърната пирамида. Конкретен пример за всички 51 612 акции е показан в таблицата по-долу.

Чрез такава стратегия големият купувач ще класира големите си оферти и ще загуби само най-малките си оферти. И то при положение, че има пазарни поръчки, както и други лимитирани, които да се намесят в надпреварата.

Има ли място за малките инвеститори в този търг? Определено, ако мажоритарят купи повечето акции и с вече притежаваните 67% достигне ниво от 95,01%, то той може да отпише дружеството от публичния регистър. Непубличните акции са много неликвидни и малцина искат да ги притежават, съответно цената пада.

Също така малцина искат да притежават и акции в неликвидно дружество, каквито ще бъдат ЕВН дружествата, ако мажоритарният собственик държи почти 100% от тях. Още повече, че акциите му общо са само около 150 000.

Дори да се появи голям инвеститор, който да купи поне 5% от капитала на някое от дружествата и по този начин да блокира отписване, то това не е гаранция за печалба.

До момента не е публикуван проспект или презентация на английски, затова може да се приеме, че пътят на чуждите инвеститори към това предлагане е донякъде ограничен.

Чуждестранният фонд Artio наскоро продаде блокиращия отписване на застрахователя ДЗИ дял от над 5% при цена от 71 лв., тоест доста под цената от 188,37 лв. през август 2007 г., когато също имаше търгово предложение и можеше да продаде на близо 3 пъти по-висока цена.

Artio (с бивше име Julius Baer) още блокира отписване на БТК АД като публично дружество с пакета си от над 5%. През ноември 2007 г. Julius не прие търгово за акциите на БТК при цена от 11,30 лв. и сега борсовата цена е около 4 лв. плюс дивиденти за периода от 3,45 лв., или общо 7,50 лв.

Дали след предлагането на акции от ЕВН ще има интрига и въобще възможност за печалба, всеки ще реши за себе си. Вижте и мненията на анализатори за предстоящата в сряда борсова приватизация.

Стратегия обърната пирамида:

Последна актуализация: 00:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ще стане като студента дето купи крема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
"Подаването на поръчки чрез COBOS няма да е възможно, защото смесеният закрит аукцион ще се проведе чрез търговската система RTS, а не през XETRA.".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още