Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

MiFID II сви бюджета на фонд мениджърите за анализи с 20% през 2018 г.

Най-драстичните намаления са в континентална Европа, показва проучване

MiFID II сви бюджета на фонд мениджърите за анализи с 20% през 2018 г.

Снимка: Pixabay

Европейските фонд мениджъри са намалили своите бюджети за инвестиционни изследвания през 2018 г. с 20%, тъй като според регламента на MiFID II вече плащат на брокери и банки поотделно за изследователски и търговски услуги, а не само една комбинирана такса за двете дейности, предава Bloomberg.

Това показва проучване на мениджърите на фондове, проведено от американската консултантска компания Greenwich Associates, която оценява промените на многомилиардния пазар за изследвания съгласно новите правила, които са в сила от 3 януари.

Данните не са изненада, тъй като всички очакваха новата правна рамка да доведе до ограничаване на разходите за анализи.

Понижението в разходите се дължи до голяма степен на по-селективните фонд мениджъри, които купуват научни изследвания от по-малък брой банки, показва проучването.

Източник: Bloomberg

"През последните две години европейските инвестиционни мениджъри ясно заявиха намерението си да намалят разходите за изследване на капитала", каза директорът на Greenwich Associates Уилям Лламас ."Официалните данни разкриват агресивно намаляване на бюджета“, допълни той.

Greenwich, която през миналата година прогнозираше намаляване на бюджетите за външни изследвания с 300 млн. долара, установи, че най-големите промени са в бюджета на мениджърите на фондове, базирани в континентална Европа - спад с 32%, в сравнение с спад от 17% във Великобритания.

Източник: Bloomberg

И докато MiFID се отнася до 28-членния блок, мениджърите на активи в САЩ все повече се готвят да приемат същите стандарти за бизнеса си, установи проучването. Това съвпада с констатациите в проучването на института CFA от миналата година, според което 54% от анкетираните смятат, че е много вероятно или вероятно правилата на MiFID да бъдат приети и извън Европа през следващите пет години.

"Мисля, че има вероятност през следващите две години подходът на MiFID да се избягват излишни изследвания, които наистина не помагат на инвестиционните процеси, да стане съвсем нормален по целия свят", каза Джим Маккаън, главен изпълнителен директор на Global Investors, в интервю за Bloomberg TV. Според него MiFID ще се окаже добра регулация, която ще промени капиталовите пазари по света.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от