Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

"Сирма Груп Холдинг" изпреварва по растеж пазара на телекомуникации

Софтуерът и ИТ услугите се очаква да бъдат най-бързо развиващите се сегменти на пазара

"Сирма Груп Холдинг" изпреварва по растеж пазара на телекомуникации

Снимка: Bloomberg

„Сирма Груп Холдинг“ АД отчита по-бърз растеж от този на пазара на информационни и комуникационни технологии като цяло, като се очаква тенденцията да продължи и през следващите години. Това показва доклад за инвестиционно проучване на българската компания, изготвен от инвестиционната банка „Wood & Co“ в рамките на „Програма за покритие с анализи“, в която участват ограничен брой публични дружества от Източна Европа.

В хода на изследването банката проучва серия от финансови показатели.

От данните става ясно, че приходите на „Сирма“ изпреварват растежа на пазара за телекомуникации. Компанията се радва на съставен годишен темп на растеж (CAGR) от около 17% за периода 2014 – 2019, спрямо едноцифрен ръст за пазара и неговите най-бързо растящи сегменти.

Според банката динамичният растеж на компанията е свързан с малкия й размер - през 2019 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA)  е около 6 млн. евро - и операциите в двата най-бързо разрастващи се сегмента на пазара (ИТ услуги и софтуер).

Очакванията на анализаторите от „Wood & Co“ са тенденцията при „Сирма“ за по-бърз растеж спрямо пазарния да продължи, като от банката се придържат към консервативен подход за CAGR за пазара като цяло от 8% за периода 2019-2022 г.

За „Сирма“ очакванията са EBITDA CAGR да бъде в размер на 10% за периода 2019 – 2022 г., 4 процентни пункта над средната прогноза за регионалните компании. За сравнение, прогнозата на Bloomberg е показателят да бъде в размер на 7% за други регионални компании.

Според оценката на банката EBITDA трябва да се увеличи до 13,6 млн. лв. през 2020 г. (+ 17% на годишна база), главно заради по-малкия обем разходи през първата половина на 2020 г. През следващите години прогнозата е маржът на EBITDA да остане на ниво от 20-21%.

Показателят EV/EBITDA – стойността на компанията, разделена на печалбата преди данъци, лихви и амортизация, за 2020 г. е само 3,5, което е 60% по-малко спрямо други компании в сектора. Според доклада се очаква възможност за голямо обратно изкупуване - до 34% от общия брой акции могат да бъдат обратно изкупени до края на 2022 г. при пазарна цена от 2 лв. 

Банката определя компанията като „ориентирана към органичен растеж“ и по тази причина вероятно няма да разпредели дивидент в следващите три години, се казва в доклада.

Като основни източници на риск инвестиционната банка вижда несигурността около развитието на COVID-19, а от тук и перспективите за развитието на пазара за информационни и телекомуникационни технологии през 2021 г.,  както и ниската ликвидност на акциите.

Софтуерът и ИТ услугите се очаква да бъдат най-бързо развиващите се сегменти на пазара, според прогнозите на глобалната изследователска и консултантска фирма Gartner. Най-бързо растящият сегмент на телекомуникационния пазар се очаква да бъде софтуерът, който трябва да се разшири с около 8% на годишна база през следващите пет години, леко над своя темп на растеж през периода 2015-2019. Следователно се очаква сегментът да нарасне от около 500 млрд. долара през 2019 г. до 700 млрд. долара през 2024 г. Вторият по бързина ИТ сектор са услугите, които се очаква да отчетат съставен годишен темп на растеж (CAGR) за 2019-2024 от 4,6%, разширявайки се от 1 трлн. долара до 1,3 трлн. долара между 2019 и 2024 г.

Като цяло за пазара на информационни и комуникационни технологии се очаква ръст от 3,8 трлн. долара през 2019 г. до 4,3 трлн. долара със съставен годишен темп на растеж (CAGR) от 3%.

Само в сегмента на устройствата се очаква свиване с около 0,5% на годишна база.

Данните показват още, че разширяването на пазара на информационни и комуникационни технологии трябва да изпревари растежа на БВП през следващите пет години.

Според Gartner Северна Америка и половината Западна Европа ще регистрират ръст на пазара, по-голям от този на БВП през 2020 г. За по-дълъг период обаче (2014-2024 г.) телекомуникационният пазар трябва да расте по-бързо от БВП в по-голямата част от страните.

Програмата, по която е изготвен докладът, е на база на критериите за растящи малки и средни публични дружества, така както са определени в MiFID II. "Сирма Груп Холдинг" е едно от четирите български дружества, участващи в програмата.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
5
 
1
преди 1 година
Ако всичко това е вярно - защо акционерите са на загуба - за 3 години около -50% доходност !?!

Още от Анализи
SOFIX следва собствен път на фона на спадовете на S&P и DAX