IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо SOFIX е на близо 3-годишно дъно, а BGREIT - на 3-годишен връх?

Анализатори коментират дали тенденцията за ръст при акциите на дружествата, инвестиращи в земеделски земи, може да продължи

13:45 | 27.03.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Защо SOFIX е на близо 3-годишно дъно, а BGREIT - на 3-годишен връх?

За последните 3 години SOFIX е близо до дъното си, а BGREIT е на нов рекорд след ръст с 56%. В последната година SOFIX пада с 30%, а BGREIT е нагоре с 25%. Това разминаване е въпреки че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и Адванс Терафонд АДСИЦ осигуряват силна подкрепа на SOFIX, от когото са част.

 
Графика: Investor.bg

Investor.bg се обърна към анализатори с въпроса каква е причината за това разминаване. Ето мненията* им:

Петко Вълков, изпълнителен директор на БенчМарк Асет Мениджмънт:

Основното обяснение за мен произтича от обстоятелството, че BGREIT просто не е представителен индекс. Без да съм изследвал индексите по света, смятам, че трудно някъде може да се намери друг секторен индекс, който се състои само от седем дружества. Това е недостатък на българския пазар, което произтича от ниската ликвидност на този тип дружества.

Стефан Асенов, консултант:

В момент, в който БФБ  е декапитализирана, със символични среднодневни обеми и неясно бъдеще, търговията се доминира от дребните инвеститори. Дребните инвеститори, които са с разклатено доверие към мажоритарните собственици на повечето български публични компании.

В тази ситуация доброто представяне на секторния индекс BGREIT от началото на годината не ме изненадва. Дори според мен позакъсня. Факт е, че акционерните дружества със специална инвестиционна цел са създадени като дългосрочен, нискорисков инструмент, който представлява „оазис“ на стабилност в моменти на кризи като сегашната.

Не случайно и основни акционери в тях са институционални инвеститори като пенсионни фондове, застрахователни компании, здравни, колективни инвестиционни схеми и други, които чрез придобиването на подобен актив хеджират риска и си гарантират годишна дивидентна доходност.

Важно е да отбележим, че АДСИЦ отговарят напълно на определението - дивидентна акция. Акция, която ще осигури задължителна годишна възвращаемост на инвеститора, ако дружеството е на печалба. Това е така, защото специалния закон на тези дружества ги освобождава от годишен корпоративен данък, за сметка на задължението да изплатят минимум 90% от печалбата си под формата на дивидент.

- В последните 3 месеца Булленд, ЕЛАРГ и Адванс Терафонд са с ръстове от по 30-40%, а Агрофинанс остава извън тази тенденция, защо?

Петко Вълков:

Отговорът на този въпрос може да се търси основно в очакванията за разпределяне на дивиденти.

Стефан Асенов:

Според мен това се дължи  на акционерната им структура, включително и на наличния free float, а не на различен фундамент или финансови резултати.

Друг фактор, който оказва влияние, и е свързан с първия, е как се движеха цените на книжата на дружеството и в какви обеми. При Агрофинанс движението надолу беше по-ограничено, имаше по-малко за наваксване и е по-трудно да се постигне висок процент увеличение.

Последна актуализация: 09:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 4
mick
преди 12 години
Просто в момента се заформи балон в цените на земеделската земя и АДСИЦ могат да продават земи на високи цени. Рентите, обаче, като процент от цените на земите не са чак толкова добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
BigBear
преди 12 години
Пазарът е основно на дългосрочните инвеститори, а те купуват дивидентоносещи акции предимно. Компаниите в BGREIT са задължени по закон да разпределят диведент, ако са на печалба, а влизат ви индекса по критерии за ликвидност и капитализация - от там индекса е съставен от акции които са предпочитани за покупка от дългосрочните инвестири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 9
Internet
преди 12 години
Така е в държавата Абсурдистан - както пее един поет с фабрики;;;;;Весела вечер!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
FINTA
преди 12 години
Освен това прибират субсидии, изнудват бабички и т.н. :)Не че нещо лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
Konsultant
преди 12 години
Земеделските АДСИЦ поскъпват защото дават дивидент и са инвестирали в реален актив! Не е препоръка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
green hawk
преди 12 години
Индексът BGREIT расте , ако перспективата пред компаниите които го формират е позитивна - щом има очаквания - има и ръст!ако го купуват институционални инвеститори - още едно потвърждение а най-сериозното потвърждение е това : ------------------http://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/a-iagodin-lihvite-po-bankovite-depoziti-sa-visoki-i-shte-padat,132123/--------- бърло / лесно / просто - никой не купува нещо-което е пред спад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
stone kold
преди 12 години
абе престанете да ни занимавате с тоя бит пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още