Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ACEA: В своя пакет за възстановяване ЕС забравя тежкотоварните превозни средства

Автомобилните производители са убедени, че броят на необходимите зарядни станции трябва да бъде ревизиран драстично в посока нагоре

ACEA: В своя пакет за възстановяване ЕС забравя тежкотоварните превозни средства

Снимка: Rolf/Bloomberg

На фона на плановете за подпомагане на автомобилната индустрия в Европа изглежда, че се забравя един съществен елемент на този бизнес – тежкотоварните превозни средства. Именно камионите изиграха важната роля по време на най-мрачните месеци от пандемията досега, поддържайки сухоземните вериги на доставка на Стария континент. Но, въпреки това, стимулиращите мерки, дискутирани от Брюксел, се фокусират върху леките автомобили, пише Ерик-Марк Хютема, генерален директор на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA).

По неговите думи биват пренебрегнати и специфичните изисквания за изграждане на инфраструктура за камиони с алтернативно задвижване.

ACEA активно призовава за въвеждане на стимули за покупки в целия ЕС с цел да се повиши търсенето след кризата с COVID-19. Схемите за стимулиране на търсенето биха помогнали за възобновяване на продажбите и производството европейските производствени обекти в Европа.

„Вярваме, че Европейската комисия (ЕК) трябва временно да финансира схеми за обновяване на автопарка в целия ЕС и това трябва да бъде частично направено чрез новия Европейски фонд за възстановяване“, изтъква Хютема.

Междувременно Комисията играе важна роля в координирането на националните програми. Брюксел трябва да защитава хармонизираните пазарни условия в целия ЕС, както и да гарантира, че се осигуряват стимули за всички видове и категории превозни средства, добавят от ACEA.

„Досега видяхме, че се реализират различни национални схеми, включително големи парични ангажименти на Германия, Франция и Испания“, коментира Хютема. 

Още по темата

От ACEA подчертават разочарованието си относно факта, че някои от националните планове за стимулиране на обновяването на автопарка изглежда се фокусират изключително върху леките автомобили. В действителност, с изключение на Испания, обявените схеми се провалят, когато става въпрос за силно необходими мерки за пазара на търговски превозни средства, който също изпадна в крах. Поради тази причина ACEA настоятелно призовава правителствата и ЕС да включат в своите планове за възстановяване възможно най-скоро схеми за обновяване на автопарка за тежкотоварни превозни средства.

„Това, което ме тревожи еднакво, е, че наблюдаваме подобна тенденция на пренебрегване на камионите, когато става въпрос за планове за разполагане на зарядни пунктове и станции за зареждане с гориво“, добавя Хютема.

ACEA приветства фокуса върху инфраструктурата за автомобили с алтернативно захранване в плана за възстановяване от коронавируса, обявен от ЕК миналия месец, и подкрепя целта да се финансира изграждането на един милион зарядни станции.

И все пак, според Хютема, тази цел е далеч от необходимото.

Според собствените изчисления на ЕК, до 2030 г. ще са необходими приблизително 2,8 милиона публично достъпни зарядни пункта - или около 15 пъти повече от това, което съществува в момента в ЕС.

Ето защо автомобилните производители смятат, че е важно да се преразгледа спешно остарялата Директива на ЕС за инфраструктура за алтернативни горива (AFID). Инфраструктурните цели, определени в настоящата директива, приета през 2014 г., вече не са в съответствие с техническото развитие на електрическите превозни средства или технологиите за зареждане. На всичкото отгоре AFID се сблъсква със слабо прилагане от страна на държавите членки.

Достигането на всяка цел относно въглеродните емисии след 2020 г. ще зависи до голяма степен от наличието на инфраструктура за превозни средства с алтернативно захранване. Ето защо ACEA настоятелно призовава ЕК да ускори плановете си за амбициозен преглед на AFID като част от плана си за възстановяване на Европа. За да помогне на политиците, наскоро ACEA представи 10 основни препоръки за преразглеждането на Директивата за инфраструктурата за алтернативни горива.

Най-важното от всичко е, че автомобилните производители са убедени, че броят на необходимите зарядни станции трябва да бъде ревизиран драстично в посока нагоре. Новият AFID следва също така да въведе задължителни инфраструктурни цели за националните правителства, както и мерки за прилагане, за да се гарантира правилното изпълнение на националните планове.

Големият проблем е, че настоящата Директива просто не определя цели за разполагане на зарядни станции, подходящи за камиони, с изключение на такива за втечнен природен газ (LNG). Следователно прегледът на Директивата следва да въведе задължителни цели за всички държави членки по отношение на инфраструктурата за тежкотоварни превозни средства, включваща електричество, газ и водород.

Повечето камиони, продавани в Европа днес, все още се движат на дизелово гориво, тъй като това е най-удобният и рентабилен енергиен ресурс, достъпен за транспортните оператори. Данните на ACEA показват, че 97,9% от всички камиони, продадени през 2019 г., работят с дизел, 0,1% се задвижват с бензин, 1,7% действат с природен газ, 0,2% са електрически, а 0,1% са хибриди.

По отношение на зарядните пунктове за електрическите камиони ще е необходимо да бъдат изградени около 90 000 обществени станции през следващото десетилетие, за да се даде възможност за преминаване към климатично неутрален тежкотоварен транспорт, изтъква Хютема.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Европа трябва да строи интермодални терминали и да качва ремаркетата на влакове. По евтино, по екологично, по безопасно за гражданите.

Още от Анализи
Сривът в автобранша е голям - кризата ускорява трансформацията