IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия очаква удара на "цунамито" от търговската война

Секторът се опитва да открие посоката, на фона на общата волатилност

12:15 | 28.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лекият вятър на търговската война се насочва към автомобилната индустрия. Редица производители на коли свиха прогнозите си тази седмица поради няколко причини, които се коренят в дебатите около търговията, пише в свой анализ Financial Times.

“Това са ранните малки вълни, които достигат до брега”, коментира Арнд Елингхорст, водещ автомобилен анализатор в Evercore ISI. “Голямото цунами, което ще дойде, ако видим пълна търговска война, ще бъде далеч по-тежко. Компаниите няма да говорят за загуба на печалба, ще говорят за фундаментално преструктуриране”.

Митата върху вноса на стоманата в САЩ, промените в китайските мита за внос и намаленото потребителско търсене заради нарастващата несигурност бяха посочени като причини за слабите тримесечни резултати, след като печалбата в сектора пое надолу, а това пък доведе до спад в стойността на акциите.

General Motors, Ford, Nissan и Renault предупредиха за цените на суровините, а Fiat Chrysler посочи, че митата в Китай са понижили търсенето. Hyundai коментира, че очаква търговският спор да отслаби потребителското търсене, докато Harley-Davidson, която вече планира да премести част от производството си, допълни, че митата ще намалят печалбата ѝ повече от очакваното.

Производството на автомобили винаги е било сред жертвите на митата поради глобалния характер на бизнеса, а превозните средства и компонентите се доставят по цял свят, изправяйки компаниите пред риск.

Всъщност Доналд Тръмп започна да руши установения ред в автомобилната индустрия, докато се опитва да изпълни предизборното си обещание да върне американските работни места и да разбие международните споразумения, които смята за вредни за гласоподавателите му.

Тази седмица Daimler заяви, че митата върху коли, изнасяни от САЩ към Китай, засягат бизнеса ѝ, което доведе до спад на печалбата ѝ от 2,5 на 1,8 млрд. долара през второто тримесечие.

Освен с митата и търговските бариери, производителите на автомобили трябва да се борят и с нестабилността и непредвидимостта на търговските преговори, особено когато те включват американския президент. Преди срещата си с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер тази седмица Тръмп заяви, че митата “са най-страхотните”.

Книжата на автомобилните производители, които понижиха цените си след серията от разочароващи отчети, потопиха още повече стойността си в резултат от изказването. Но ден по-късно ЕС постина споразумение, че европейските коли ще избегнат плащането на американски мита за внос, което доведе до възстановяване на акциите на борсата. Тази волатилност пречи на автомобилните производители, които вземат производствени и инвестиционни решения за години напред, да преценят колко голяма ще е бурята от променящите условия около тях.

В петък Renault заяви, че цените на суровините са толкова непредвидими, че компанията не може да направи точни прогнози за тях за следващите шест месеца, освен ако не приеме, че те останат същите като през първото полугодие.

“Доста са волатилни, всеки път, в който някой президент се изказва, цените на суровините се качват или понижават”, обясни главният финансов директор на компанията Клотилд Делбо.

“Секторът се бори да открие посоката”, коментира Макс Уарбъртън, анализатор в Bernstein.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
на мен първото , което ми хрумва , колкото и елементарно да е , някои приближени ще намажат от "ралито" на акциите на свързаните с това фирми ... е тука има запозанти хора с това ще кажат може - не може ... второто е да "изнудва" компаниите за различни неща , продажба на скъпи терени за нови заводи , спонсорство на разлини каузи , неизгодни договори за доставка по снабдителната им верига , примери по света колкото щеш . в БГ най-разпространеното е назначаване на свои хора на синекурни длъжности за високи заплати :))) плюс част от горе изброеното ... не очаквай нещо много по-гениално , просто на друго ниво ... както писа някой във форума по друга тема беше но свързано с това , цитирам по памет : не ЕС има военни бази в САЩ , а САЩ имат военни бази в ЕС ... а за обикновенния човек има една крилата фраза от филма "История на света" , ако си го гледал навремето :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Money
преди 5 години
Не ми е ясно как точно Тръмп помага на обикновения човек като нанася такъв удар върху ключовата автомобилна индустрия, в която (заедно с всички съпътстващи я индустрии) са заети милиони хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още