IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът на поддоставчиците за автобранша в България, Сърбия и Румъния

В Сърбия безспорен тласък на сектора дава Fiat, инвестирайки над 940 млн. евро само за 4 години

10:35 | 15.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабриката на&nbsp;Fiat в Крагуйевац, Сърбия.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабриката на Fiat в Крагуйевац, Сърбия. Снимка: Ройтерс

Производството на превозни средства и части за тях бавно, но сигурно повишава значението си за родната икономика. Както продукцията, така и износът на страната ни в този сектор стават все по-високотехнологични, но темпът, с който това се случва, е значително по-бавен от този в съседните Сърбия и Румъния.

Като основен проблем се очертава неспособността на България да привлече сериозен инвеститор, който с присъствието си да създаде предпоставки за по-бърз растеж на сектора като цяло – именно по модела, по който това стана в нашите съседки.

Броят на наетите в икономическа дейност „Производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета” продължава да нараства, въпреки спада на броя на населението на страната. В периода 2000-2015 г. броят на наетите в сектора се увеличава 5,5 пъти, като след 2009 г. се задържа над 10 000 души, а през третото тримесечие на 2015 г. за пръв път надхвърля 20 000 души. Това е в силен контраст в сравнение с общата тенденция в промишлеността у нас, в която броят на наетите за същия период намалява с около 15%.

Износът на превозни средства и части формира все по-голям дял от общия износ. За периода 2000-2015 г. стойността на изнесената продукция се увеличава от 45 млн. лв. на 1,26 млрд. лв., като по този начин формира 2,76% от общия износ на страната през миналата година. Стойността на износа се увеличава във всяка една година от периода с изключение на 2012 г. Общият износ на страната нараства по-бързо от този в сектора само през 3 от тези 16 години (2004, 2006 и 2012 г.). Това е причината за нарастващия дял на износа на превозни средства (и части за тях) в общия износ.

Износът на пътнически и други автомобили заема все по-голяма част от износа на превозни средства и части за тях и става все по-високотехнологичен. Нараства и износът на различни видове трактори и велосипеди. На графиката е показана разбивката на 5-те водещи компонента, които формират 87% от износа по Глава 87 от комбинираната номенклатура (87. Автомобилни превозни средства, трактори, мотоциклети и велосипеди и други сухопътни превозни средства, техните части и принадлежности).


Въпреки чувствителното подобрение в представянето на сектора у нас след 2000 г. Румъния и Сърбия се представят много по-добре от нас. През последните години автомобилопроизводството се превърна във водещ фактор в сръбската промишленост, като след 2013 г. е всъщност основния двигател на сръбския износ. Износът на автомобили и други превозни средства формира близо 14% от общия износ на страната през 2014 г. Същото важи и за северната ни съседка, където в този сектор продължават да бъдат привличани сериозни чуждестранни инвестиции.

Чуждестранните преки инвестиции в автомобилостроенето в Румъния към края на 2014 г. са над 3,24 млрд. евро, което е равно на 5,4% от общите инвестиции в страната (малко над 60 млрд. евро). Сред водещите инвеститори, освен Automobile Dacia и Ford, се нареждат още Preh, Yazaki, Autoliv, Kimball Electronics, Schaeffler, Dräxlmaier и много други.

В Сърбия безспорен тласък на сектора дава Fiat, инвестирайки над 940 млн. евро само за 4 години. Други водещи инвеститори са Michelin (370 млн. евро), Cimos (120 млн. евро), Robert Bosh (71 млн. евро), Magneti Marelli, Johnson Controls, Dräxlmaier, Mecaplast, Sigit, Lames и други. Общите инвестиции в сектора са над 1,7 млрд. евро, а заетите в него – около 27 хиляди души.

В България чуждестранните инвестиции в производството на различни превозни средства и части за тях към края на 2014 г. са около 255 млн. евро, което е едва 1,2% от общите чуждестранни инвестиции в страната (около 21,6 млрд. евро към края на 2014 г.). 

Явор Алексиев е икономически анализатор в Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Член е на Българската макроикономическа асоциация (БМА), Brain Workshop Institute(BWI) и е един от експертите на международния неправителствен портал 4liberty.eu. Завършил е „Международни отношения“ и „Журналистика“ в Софийския университет.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още