Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Близо половината електромобили в света се движат по китайските пътища

Германия е втора в света по регистрации на нови електрически автомобили за 2020 г.

Близо половината електромобили в света се движат по китайските пътища

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Електрическата мобилност очевидно набира скорост. Броят на електрическите автомобили в световен мащаб се е увеличил до 10,9 млн. броя през 2020 г., с повече от 3 милиона спрямо предходната година. Китай остава безспорен лидер с повече от 5 милиона електромобила в своя национален автопарк, следван от САЩ с 1,77 милиона електрически превозни средства, става ясно от проучване на германския мозъчен тръст ZSW.

В същото време Германия се изкачва с три места в класацията и вече е трета с близо 570 хил. електромобила. Най-силната европейска икономика се представя още по-добре по отношение на регистрациите на нови леки автомобили, заемайки второ място в световен мащаб. 

Още по темата

Според данните на ZSW три германски автомобилни компании намират място сред шестте най-популярни марки при новите регистрации на електромобили. Tesla е начело с близо 500 хил. продадени автомобила през 2020 г., но Volkswagen AG набира все по-голяма скорост в това отношение.

Тези цифри обаче показват също, че растежът ще трябва да бъде далеч по-динамичен, за да се постигнат целите за климата, обвързващи транспортния сектор, до 2030 г.

Регистрациите на нови електрически превозни средства нарастват по целия свят през 2020 г., повишавайки се с 38% до рекордните 3,18 млн. броя въпреки цялостния спад на глобалния автомобилен пазар, помрачен от националните блокади за овладяване на пандемията от коронавирус.

И докато регистрациите на електрически автомобили се увеличават в Европа със 134% до 1,37 млн. броя, основните китайски и американски пазари отчитат по-скромен принос спрямо глобалния растеж на сегмента.

Германия регистрира впечатляващ растеж при продажбите на електромобили, като техният брой се увеличава до 394 632 от 108 530 превозни средства през 2019 г. Този 264-процентен скок бележи най-високия темп на растеж в световен мащаб. Сега Германия се нарежда на второ място след Китай по отношение на новите регистрации, задминавайки САЩ, които остават на трето място.

Франция е със 194 700 нови електрически превозни средства, добавени през 2020 г., което представлява ръст от 180%. В Дания продажбите нарастват с 245 процента, в Италия – с 25%, в Испания – с 136 на сто, а във Великобритания с 140%.

Растежът ще трябва да бъде още по-динамичен

„Пазарът на електрически превозни средства се развива много благоприятно в много страни, особено в Европейския съюз“, коментира проф. д-р Фритьоф Щайс, управляващ директор на ZSW.

„Въпреки това тази положителна тенденция се дължи и на по-високите субсидии за електрически превозни средства като част от икономическите пакетите за стимулиране на възстановяването от коронавируса и други мерки, като намаления данък върху добавената стойност в Германия. За да се постигне целта на германското правителство да има между 7 и 10 милиона електромобила по пътищата, тези стимули ще трябва да бъдат заменени от ръководен от пазара растеж", изтъква Щайс.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 месец
Обърнете внимание под графиката обяснението, какво включват в понятието електромобили.В тези бройки не влизат само чисто електрическите автомобили, ами и хибридите, които представляват значително по-голямата част от цифрите и които в 90% от случаите се движат пак на бензин.

Още от Анализи
Стартъпите за електромобили губят над 40 млрд. долара след SPAC листвания