Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фондът, който спечели 1,5 млрд. долара за 2 месеца от Tesla

Американският хедж фонд Renaissance Technologies вече държи 2,1% от производителя на електрически автомобили

Фондът, който спечели 1,5 млрд. долара за 2 месеца от Tesla

Снимка: Bloomberg

Когато става въпрос за акциите на пионера на пазара на електромобили Tesla, подходящият момент за влизане или излизане е от решаващо значение. Саудитският държавен фонд наскоро влезе в новините: той продаде почти всички свои акции на Tesla, преди книжата ѝ да поскъпнат с над 100 процента през януари. Американският хедж фонд Renaissance Technologies сега отчита по-щастлив времеви график: той разшири позициите си в правилното време.

Renaissance Technologies закупи 3,3 милиона акции от производителя на електрически автомобили през декември - преди бързото покачване на цената на акциите на Tesla на фондовата борса, става ясно от подадени до американския регулатор SEC документи. Фондът разшири своя дял от Tesla до 3,9 милиона акции, както съобщава Financial Times. Хедж фондът, основан от известния мениджър Джим Симонс, сега притежава 2,1 процента от производителя на електрически автомобили.

Според сегашното пазарно състояние инвестицията се е изплатила: Със своите акции хедж фондът реализира счетоводна печалба от 1,5 млрд. долара в рамките на два месеца, изчислява Bloomberg. Докато акциите му бяха на стойност 1,6 млрд. долара през декември, сега стойността им е близо 3,2 млрд. долара.

Още по темата

Книжата на Tesla поскъпнаха с над 200 процента от миналия октомври, след като автопроизводителят изненада със своите тримесечни резултати, отвори своя завод в Шанхай за рекордно кратко време и обяви производствена цел от 500 000 автомобила за тази година. По време на ралито пазарната капитализация нарасна до над 140 млрд. долара, което направи Tesla вторият по пазарна стойност автомобилен производител в света, оставайки само зад Toyota.

Ако настоящата тенденция при акциите на Tesla продължи, печалбата за Renesance Technologies може да се умножи. Адам Джонас, анализатор от Morgan Stanley, който досега беше критичен към Tesla, почти удвои най-положителната си прогноза - за така наречения биков сценарий - по отношение на цената на акциите на Tesla.

Сега Джонас очаква цената на акциите да достигне 1200 долара на акция, вместо предишните 650 долара – с почти 40 процента над цената при затварянето на сесията във вторник - от около 858,40 долара. Такава цена би дала на компанията максимална пазарна стойност от 220 милиарда долара. При този сценарий печалбата за Renesance би била повече от 2,2 милиарда долара.

В своя доклад анализаторът оправдава оптимистичните перспективи с „агресивното предположение“, че Tesla може да достигне 30 процентов дял от световния пазар на електрически превозни средства. В цифри това предположение означава, че Tesla ще достави четири милиона от своите електромобили до 2030 година. През 2019 г. компанията предаде на своите клиенти само 376 500 автомобила.

Освен това Джонас вижда и допълнителен потенциал за Tesla. Той приема, че производителят на електрически автомобили ще доставя в бъдеще двигатели - включително батерии и електрически двигатели - на други производители на автомобили.

В същото време анализаторът от Morgan Stanley предлага и мечи сценарий т.е. прогноза за негативно развитие. Тук анализаторът коригира ценовата си цел с 91 процента до 220 долара. Джонас също така повишава основната си целева цена: от 360 долара до 500 долара на акция.

Средната целева цена на акциите на Tesla сред анализаторите, следени от Bloomberg, е 489,47 долара - повече от 40 процента под текущото ниво.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
3
 
0
 
11
julian12 до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
https://www.cnbc.com/2020/02/20/demand-for-liquefied-natural-gas-set-to-double-by-2040-shell.html?fbclid=IwAR0FnNEgEB5Q8N7NO8biWiGnPfWr7SDjNmx8VbvlSqK5abiwQGvTJDf_ouQ

Освен това Шел инвестират във възобновяеми източници. Нека ние си вимаме паричките, а ти и оня *** маангал може да плюете колкото си искате. Типични български ***...
7
 
6
 
10
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Благодаря зеков, мнооооого рядко чувам това за мнението си!
Ама е така, защото ако утре компанията фалира/ което според мен е абсолютно реално/ мноого милиарди ще се изпарят във въздуха
На лусеин коментара, може би трябва да е умен, но умен ли е!
Зная че така учат у "елитните" университети/ и там съм бил/, но тва е булшит!
Един ***, наркоман, клоун, манипулатор който се смята за император успя да завърти "пазара" на пръста си! Еми това пазар ли е питам! Трябва СЕК да търси и рови около него и неговите преближени за доказателства за инсайд тридинг... аз лично вярвам че много хора могат да лежат в затвора по тази линия, ако ИМА прокурори и разследвачи да роваят и намерят доказателствата! 99% смятам че това е така
и точно такива позиции са доказателство
Да видим Бъфет - най-големия инвеститор, имаше около 10% доходност за миналата година при 35% за сп500 - разпродават му акциите!
Кой е простия!?
Тове не е пазар, това е пазарна и мозъчна манипулация и знаем как ще завърши това, но всеки се надява, че той/тя "ще успее да излезе от батака сух или по-малко оакан" ФМО - е завладял почти всички
4
 
3
 
9
vzhekoff до: vzhekoff
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Казвам го сериозно
4
 
3
 
8
vzhekoff до: kane
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Твоето и на Люзиен са единствените умни мнения тук
3
 
14
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Инересно как пишете че е "спечелил" след като е собственика на 2.1% от акциите в момнта?
Според мен за печалба може да се говори, след като ги е продал и е реализирал $1.5 милиарда, но докато не е продал, печалбата е само теоретична

Още от Анализи
Коронавирусът прекроява световната автомобилна карта