Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Honda иска да възроди автомобилния си бизнес с драстични реформи

Решението на ръководителя на концерна да абсорбира изследователското звено противоречи на концепцията на основателя Соичиро Хонда за свобода на творчеството

Honda иска да възроди автомобилния си бизнес с драстични реформи

Президентът и главен изпълнителен директор на Honda Motor Такахиро Хачиго. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

След като Такахиро Хачиго пое ръководството в Honda Motor през 2015 г., японският автомобилен производител извърши редица реформи, за да засили автомобилния си бизнес. Компанията затвори редица свои заводи както на родна земя, така и в чужбина, като в същото време реформира и своите вериги на доставка.

Но концернът остави едно звено непокътнато – това за проучвания и разработки, някога оглавявано от легендарния основател Соичиро Хонда преди повече от половин век.

Но и това остана в миналото, пише Nikkei Asia Review. 

Още по темата

През април Хачиго обяви плановете Honda да абсорбира изследователското звено. Много анализатори гледат на този ход като знак, че компанията е решена да възстанови автомобилния си бизнес, който се сблъска с недостатъчна ефективност и анемична печалба.

На 1 юли Honda планира да създаде съвместно предприятие с Neusoft, отдел на голяма китайска технологична компания, с фокус върху изкуствения интелект. Предприятието ще разработи Honda Connect, услуга, която може автоматично да предупреждава служителите, когато превозно средство е замесено в произшествие.

Хачиго заяви, че стратегията на Honda е да се обособи ясна конкурентна зона, където „ние се развиваме самостоятелно“, и зона за сътрудничество, в която „работим с други компании“.

Ходът на производителя - който винаги е изтъква своите уникални технологии - стартира съвместно предприятие относно една модерна технология в името на ефективността.

„Започнахме най-голямата инициатива от нашето създаване", подчертава Хачиго, визирайки откритите нови 600 работни места на 1 април.

Тогава Honda драстично реформира своя автомобилен бизнес. Преди това звената на компанията за продажби, инженеринг, разработка и закупуване функционираха автономно, като си сътрудничиха помежду си. Последната организационна промяна интегрира и четирите области, така че да могат да се експлоатират като едно цяло, интегрирани в автомобилния бизнес на производителя.

Създадена е и длъжността на директор на бизнес отдела, който отговаря за целия процес от проектирането до масовото производство на продуктите на групата. Целта е да се подобри ефективността, като се възприемат конкретни стъпки от разработването до производството.

Но защо интеграцията на изследователското звено е толкова значима реформа? Защото Хачиго се опитва да предефинира производството на Honda в съответствие с времето.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
11 млрд. евро са загубили 17-те топ автоконцерна за 3 месеца