IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските електромобили отчитат силна година, но остават засенчени от Tesla

Nio успява да удвои доставките през 2020 г., като планира да представи своя нов електрически модел още тази събота

17:11 | 04.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Китайските конкуренти на американския производител на електромобили Tesla отчитат ръст в продажбите на най-големия автомобилен пазар в света, съобщава CNBC.

Стартъпите Nio, Li Auto и Xpeng обявиха през последните няколко дни, че доставките им са се увеличили през 2020 г., отчитайки нови месечни рекорди в това отношение.

Силното търсене на домашната сцена отразява цялостното възстановяване на китайската икономика и нейния автомобилен пазар. На фона на националния стремеж страната да се превърне в лидер в сегмента на електрическите превозни средства, китайското правителство също подкрепи индустрията със субсидии, по-разхлабени ограничения при регистрациите и чрез изграждане на инфраструктура за зареждане. 

Продажбите на електромобили от януари до ноември в Китай са нараснали с 4,4% в сравнение с периода през 2019 г., докато общите продажби на пазара отчитат спад от 7,6% по същото време, според данни на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии.

Акциите на трите китайски стартъпа, листнати и на борсата в Ню Йорк, поскъпват - Nio беше една от най-добре представящите се китайски компании, чиито акции се търгуват в САЩ, през 2020 г. като стойността на книжата ѝ нарасна с над 1100%.

Но колкото и голям напредък да отчитат китайските концерни, те все още изостават от лидера в сегмента – Tesla Inc на Илон Мъск, която е доставила приблизително пет пъти повече автомобили от трите китайски дружества, взети заедно, през 2020 г. и се превърна в най-високо оценената автомобилна компания в света.

И докато Tesla успя да влезе в индекса S&P 500 в средата на декември, търканията между САЩ и Китай продължават, хвърляйки сянка върху китайските акции, листнати на американските борси.

Nio

Компанията успя да увеличи над два пъти продажбите на електромобили спрямо 2019 г. до 43 728 броя.

Nio стана публична през септември 2018 г., но година по-късно се сблъска с финансови затруднения. Тогава, докато Китай се започваше борбата с коронавируса в началото на 2020 г., Nio си осигури финансиране от около 1 млрд. долара от държавни инвеститори. През август основателят ѝ Уилям Ли заяви, че компанията очаква да възобнови своите международни планове за разширяване през втората половина на 2021 г., започвайки с Европа.

Доставките на стартъпа се увеличават стабилно в продължение на пет поредни месеца, достигайки 7000 броя през декември, информират от компанията.

Nio също така планира да представи първия си електрически седан в събота (9 януари).

Li Auto

Компанията обяви в петък, че е доставила 32 624 автомобила през изминалата година, само около 12 месеца след реализирането на първите си продажби.

Доставките на първия модел на компанията Li One достигнаха рекордното месечно ниво от 6 126 броя през декември, според данни на автомобилния производител.

Цената на акциите на Li Auto нараства със 150% от първоначалното ѝ публично предлагане в рамките на Nasdaq през юли.

Xpeng

Xpeng обяви в понеделник, че е доставила 27 041 автомобила през 2020 г., отчитайки двоен ръст спрямо 2019 г. Компанията успя да достави 5700 електрически автомобила през декември, регистрирайки втори пореден месец на ръст.

Новият ѝ седан P7, който се появи на пазара в края на юни, представлява повече от половината от годишните продажби на Xpeng.

Нейните акции са поскъпнали с над 185% от първоначалното ѝ публично предлагане на Нюйоркската фондова борса през август.

Tesla пуска нов модел, произведен в Китай

Американският концерн Tesla обяви в събота, че е доставил 499 550 автомобила в рамките на изминалата година, като не му достигат 450 броя, за да изпълни поставената от Илон Мъск цел от 500 000 броя.

Автомобилният производител обаче постави нов тримесечен рекорд с доставени 180 570 автомобила през последните три месеца на годината.

Анализаторът на Wedbush Дан Айвс приписва силното представяне на Tesla през четвъртото тримесечие на Китай, където компанията разполага със завод с годишен производствен капацитет от 250 000 превозни средства.

Айвс очаква Tesla да може да достави един милион бройки по целия свят до 2022 година, подкрепена от продължаващото разрастване на китайския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Всички отчитат двойни продажаби само теслата НЕ може :)))) Много Тесло бъдеще - няма що...СП500 да вкарат и нио в индекса по тая логика :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още