Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Колко работни места в автомобилната индустрия са застрашени от електрификацията?

Докато някои прогнози очертават мрачно бъдеще за индустрията, други изтъкват ползите от прехода към електрическа мобилност за работните места

Колко работни места в автомобилната индустрия са застрашени от електрификацията?

Снимка: Bloomberg L.P.

Преходът към електрическа мобилност вече е стартиран, което предвещава безпрецедентни предизвикателства за европейската автомобилна индустрия. На фона на все по-амбициозните климатични цели, постепенното загърбване на двигателя с вътрешно горене изглежда почти неизбежно, като почти всяка страна в региона вече разполага с политика по този въпрос. В допълнение към другите действащи сили в индустрията като дигитализацията и автоматизацията това ще доведе до значителни последици за заетостта, вариращи от загуба на работни места до преквалификация и нови възможности в мобилността с ниски емисии, създавайки големи предизвикателства пред политиката за „справедлив преход“, пише Clean Energy Wire, позовавайки се на съвместно проучване на Agora Verkehrswende and Boston Consulting Group. 

Още по темата

Има значително разминаване в оценките колко от наличните работни места в автомобилната индустрия в Европа в крайна сметка ще бъдат загубени по време на прехода и до каква степен те могат да бъдат компенсирани от появата на нови такива, например в производството на батерии.

Мощната автомобилна индустрия в Европа се опитва да не изостава в ускоряващия се преход към нисковъглеродни автомобили. Списъкът на страните по света, които планират да забранят продажбата на нови конвенционални автомобили в рамките на две десетилетия, бързо се разширява: Норвегия, Белгия, Индия, Нидерландия, Канада, Швеция, Дания, Великобритания, Франция, Испания и американският щат Калифорния планират забрана на двигателя с вътрешно горене през следващите две десетилетия.

Въздействието върху европейската икономика ще бъде значително, тъй като милиони хора в момента изкарват прехраната си в индустрията за производство на конвенционални автомобили и техните компоненти. Много от тях ще трябва да се преквалифицират, за да се адаптират към новите позиции в производството на електрически превозни средства. Други ще загубят работата си, тъй като чистата мобилност ще предлага изцяло нови възможности за работа в индустрията, като например производството на батерии.

Понастоящем Европа произвежда 25% от всички леки автомобили и 19% от търговските превозни средства по целия свят, според Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Регионът е дом на световни автомобилни гиганти като Volkswagen Group (която включва марките Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda и Seat), Stellantis (Fiat, Peugeot, Citroen, Opel/Vauxhall), Renault Group, BMW и Daimler (Mercedes). Тези компании често попадат в центъра на вниманието, когато става въпрос за ефектите от електрификацията, но последните данни показват, че производителите ще се справят с преминаването към електрическа мобилност с по-малко загуби на работни места, отколкото първоначално се очакваше.

Силната европейска индустрия на автомобилните доставчици изглежда ще бъде по-сериозно засегната от трансформацията, тъй като много по-малки компании зависят от производството на части за автомобили с двигатели с вътрешно горене, които вече няма да са необходими при електрическите автомобили - например запалителни свещи, системи за впръскване на гориво, изпускателни системи, скоростни кутии или резервоари за гориво. На тези компании ще бъде особено трудно да преминат към алтернативни продукти.

Колко голям е проблемът?

Общата директна заетост в автомобилното производство е най-висока в Германия, където работят около 882 000 души, следвана от Франция (229 000 души), Полша (214 000 души), Румъния (191 000 души), Чехия (181 000 души), Италия (176 000 души), Великобритания (166 000 души) , Испания (163 000 души) и Унгария (102 000 души), според данни на ACEA.

Като се има предвид относително по-малкото им население като цяло, делът на директно заетите в автомобилната промишленост от общото производство е най-висок в Словакия и Румъния - почти 16%, следвани от Швеция, Чехия, Унгария и Германия, като средната стойност за ЕС е 8,5 процента.

Много големи автомобилни играчи - както производителите на автомобили, така и доставчиците - използват Източна Европа като разширена работна дъска, като се имат предвид относително по-ниските заплати там. Например, в Чехия тази тенденция направи автомобилната индустрия най-големият индустриален сектор, който представлява повече от 9 процента от брутния вътрешен продукт на страната, 26% от националното ѝ производство и 24 на сто от чешкия износ, според данни на агенцията за развитие на бизнеса и инвестициите на страната Czechinvest.

Много чуждестранни инвеститори в автомобилната индустрия развиват производствена дейност в Чехия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Електромобилната мечта на Индонезия противоречи на борбата ѝ с обезлесяването