IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на една ера за BMW

Една от най-известните жени предприемачи на Германия – Йохана Кванд, почина на 89 години

16:31 | 06.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йохана Кванд и синът ѝ Щефан. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Йохана Кванд и синът ѝ Щефан. Снимка: архив Ройтерс

Тя беше една от най-известните жени предприемачи на Германия: Йохана Кванд, основен акционер в BMW Group, почина на възраст от 89 години. Втората най-богата жена в Германия е считана за скромна и изключително благотворително настроена личност. Кванд е починала в понеделник в дома си в Бад Хомбург, както казва говорител на семейството, цитиран от DPA. В малкия град до Бон Кванд живее от години.

Йохана Брун се е запознала през 50-те години на миналия век с предприемача Херберт Кванд, за когото тя се омъжва през 1960 г. След смъртта му през 1982 г. тя поема в качеството си на наследник мандата за член на борда на BMW, Altana и други компании. Тя изпълнява тази длъжност до 1997 г., преди да връчи корпоративната отговорност на своите деца Сузане Клатен и Щефан Кванд. 

Йохана Кванд става известна с участието си в обществения живот и в благотворителни инициативи. Тя основава собствена фондация, която насърчава частното предприемачество и младите журналисти. По време на годишните връчвания на стипендията от 50 000 евро, придружаваща медийната награда Herbert Quandt, тя често се изказва критично по актуалните теми.

Ангажиментът ѝ към децата, страдащи от рак, я направи почетен сенатор. Така например тя подкрепи проекти на основаната през 1983 г.  Асоциация за децата с рак във Франкфурт, в чийто консултативен съвет тя участва. Освен това тя се ангажира и с напредъка в медицината и свободното предприемачество чрез нова фондация - Berliner Charité.

Заедно с децата си Йохана контролираше около 47% от акциите на BMW. Освен това семейството ѝ участва в редица германски компании, сред които химическият концерн Altana, както и SGL Carbon и Nordex.

В средата на 50-те години на миналия век след една година в ролята на домашен помощник в САЩ Йохана Брун се завръща в Германия и започва работа като секретарка в офиса на Хърбърт Кванд. Скоро се превръща в негов личен асистент. По онова време към консорциума на Кванд спадат около 200 фирми, като например производителят на батерии Varta, нефтохимическата група Wintershall, производителят на текстил Stöhr и пакет от акции в Daimler-Benz и BMW.

През 1960 г. тогава 34-годишната Брун се омъжва за 16 години по-възрастния Кванд, за когото това е трети брак. През 1963 г. се ражда дъщерята Сузане, три години по-късно и синът Щефан. Семейството избягва публичността, особено след като през 1978 г. планирано отвличане на майката и дъщерята се проваля в последния момент.

Съпружеската двойка е обичала дългите разходки. Двамата са обичали да яздят и са се занимавали и с музика. Често Йохана е чела на своя съпруг, който е страдал от тежко очно заболяване. Когато той почива на 71 години, по-голямата част от огромното му състояние преминава в ръцете на 55-годишната тогава Йохана и децата им.

Групата BMW е продала 1,1 милиона автомобили с марките BMW, Mini и Rolls-Royce през първата половина на годината, което е повишение със 7,8 процента, а приходите ѝ са скочили с близо 18 процента благодарение отчасти на благоприятни валутни курсове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 7
Toranaga
преди 8 години
a za faschistkoto im minalo -i natrupwaneto na parite prez 3-ti Raich - nito duma!! BRAVOS!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още