IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск връща Tesla към стартъп режим

Компанията планира съкращения на служители, въпреки че допреди седмици лидерът ѝ даваше други сигнали

09:39 | 04.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преди две седмици Илон Мъск сигнализира, че Tesla остава в бързото платно на движение. Сега обаче натиска спирачките, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор е написал имейл до служителите, в който посочва, че Tesla планира да съкрати до 10% от работната сила на компанията, твърдят източници, които са получили писмото, но са пожелали да останат анонимни.

Това изненада някои анализатори и наблюдатели от индустрията, които се удивляваха на рекордните продажби на Tesla, докато компанията се бори с недостига на ключови компоненти. Цената на акциите на компанията потъна с 9,2% в петък – най-голямото понижение от пет седмици, след като инвеститорите бяха изненадани от позицията на Мъск.

Едва миналия месец главният изпълнителен директор заговори за втори AI Day (Ден на изкуствения интелект), за да демонстрира майсторството на компанията в изкуствения интелект, софтуера и чиповете – ход, отчасти предназначен да привлече повече инженерни таланти. Производителят на електромобили също така наема персонал в новите си заводи в Остин и Берлин, където се очаква постоянно да увеличава производството си тази година.

Tesla нарасна до около 100 хил. служители в глобален мащаб, а броят на почасово работещите, които инсталират батерии и соларни покриви, се очаква да продължи да расте. Но Мъск изглежда се връща към стартъп режим. Сега, когато Tesla се присъедини към редиците на индекса S&P 500 и разполага с много пари в брой, той изпраща подобни имейли, за да предотврати самодоволството.

Tesla, която стана публична през юни 2010 г., е преминавала през цикли на бърз растеж и свивания. Тя съкрати около 700 служители през 2017 г., на фона на това, което Мъск нарече „производствен ад“ за дебюта на Model 3. Година по-късно компанията се раздели с 9% от работниците си, тъй като не успяваше да увеличи производството.

В известен смисъл посланието на Мъск показва колко нормална е станала компанията. Корпоративните съкращения са рутинни в американските компании, предлагащи големи заплати. Бившият главен изпълнителен директор на General Electric Джак Уелч беше легендарен със своята безмилостна система за уволнение на 10% от най-нископоставените служители всяка година.

Над 40% от работниците на базираната в Тексас компания са част от глобалния екип, докато гигантът се разширява бързо извън САЩ и близо 40% от хората му работят на производствените линии.

Планираните съкращения са предизвикани от притеснения от потенциална рецесия, писа вчера Ройтерс, цитирайки Мъск, който има „супер лошо предчувствие“ за икономиката. Този коментар предизвика реакция от страна на президента Джо Байдън, който отхвърли идеята, след като беше попитан за нея от репортери.

Прочут работохолик

Мъск и главният финансов директор Закари Къркхорн не са отговорили на имейл, с който Bloomberg иска от тях подробности за контекста и къде вътре в компанията се очаква да има намаления на заплатите. Илон Мъск е известен работохолик, който поставя работата си пред всичко друго, като не е особено толерантен към работещите на по-бавни темпове.

През последните седмици милиардерът похвали служителите на Tesla в Китай, много от които спят на пода в завода му, като част от система, целяща да ограничи разпространението на Covid-19. Той похвали китайските си работници за това, че работят в 3 часа сутринта, като същевременно критикува американците, които описа като „опитващи се да избегнат ходенето на работа като цяло“. Това беше последвано от нова бележка, в която нарежда на служителите си да се върнат в офисите.

„Всеки в Tesla трябва да прекарва минимум 40 часа в офиса седмично“, написа Мъск в имейл, озаглавен „Да бъда супер ясен“. „Освен това офисът трябва да е там, където се намират действителните ви колеги, а не някакъв отдалечен псевдоофис. Ако не се появите, ще приемем, че сте напуснали“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
И за любителите, Тесла са направили пробив в електрохимията на батерии за електромобили базирани на никел ... 100г технологичен живот с минимална загуба на капацитет ... :))) ... а в рассия нова ракета за трепане на хора ... ценности сър!! би написал борката(дядя вова) ... на който му е интересно : https://electrek.co/2022/05/24/tesla-battery-research-paper-high-energy-density-battery-last-100-years/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Четиричасова работна седмица и хоум офис, а?! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още