IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с недостига на автомобилни чипове скоро няма да бъде решен

Редица компании започват да сигнализират, че нарушените доставки при полупроводниците ще се отразят върху техните финансови отчети

17:50 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Недостигът на полупроводници помрачава глобалната автомобилна индустрия в решаващ за нея момент и този проблем, поне засега, не показва признаци на подобрение, пише CNN.

Ford обяви пред инвеститорите, че кризата с чиповете може да свие производството му с 20% през първото тримесечие. Главният финансов директор Джон Лоулър предупреди, че ако проблемът се проточи и през пролетта, печалбата на компанията може да се свие с 1 до 2,5 млрд. долара. 

Но недостигът на полупроводници не е проблем само за Ford.

General Motors (GM) обяви, че затваря някои заводи в САЩ, Канада и Мексико през следващата седмица поради проблемните доставки, докато концерни като Volkswagen, Fiat Chrysler, Toyota, Nissan и Honda също търсят начини да се справят със ситуацията.

"Въпреки усилията ни за смекчаване на щетите, недостигът на полупроводници ще повлияе на производството на GM през 2021 г.", предупреждават от компанията. "В момента оценяваме общото въздействие, но фокусът ни е да продължим да произвеждаме нашите най-търсени продукти - включително пикапи и кросоивъри - за нашите клиенти", добавят от концерна.

Предисторията

Водещите производители на полупроводници преразпределиха своята продукция и капацитет, след като автомобилните концерни прекратиха поръчките заради спирането на работата на своите предприятия заради пандемията през миналата пролет. Въпросните производители се пренасочиха към компаниите, които произвеждат чипове за потребителска електроника. След като автомобилната индустрия успя да се възстанови по-бързо от очакваното, тя се сблъска с недостиг на чипове, тъй като отнема време на същите онези производители на полупроводници да възстановят доставките до индустрията за автомобилни чипове, която от своя страна също се нуждае от време, за да произведе нужното количество от продуктите си.

Въпросните компоненти са от съществено значение за производството на автомобили. В едно средностатистическо превозно средство има между 50 и 150 чипа, които участват в контрола на различни системи.

Проблемите с доставките могат да продължат още месеци, което ще помрачи възстановяването на сектора през тази година. И колкото по-дълго недостигът на чипове се проточва, толкова повече може да навреди на индустрията - дори когато блокадите приключат и търсенето на автомобили започне да се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още