IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на късо губят 38 млрд. долара от борсовия възход на Tesla през 2020 г.

Акциите на Tesla поскъпнаха през тази година, отразявайки впечатляващите пет последователни тримесечие на печалба на компанията

20:14 | 31.12.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продавачите на къси позиции с фокус върху Tesla Inc. са загубили милиарди долари повече заради производителя на електромобили спрямо всички други техни залози през 2020 г., тъй като мечките пострадаха сериозно от впечатляващия борсов възход на концерна на Илон Мъск, пише Bloomberg.

След като цената на акциите на Tesla поскъпнаха през годината със 730%, продавачите на късо регистрират загуби в размер на 38 млрд. долара, показват данни на S3 Partners. За сравнение, следващата по големина загуба за продавачите на къси позиции е свързана с Apple Inc., като тук сумата е около 7 млрд. долара. 

Това „е не само най-голямата загуба от конкретна акция през тази година, това е най-голямата годишна загуба от акция, която някога съм виждал“, коментира Игор Дусановски, управляващ директор в S3 Partners.

Засега производителят на електрически автомобили и неговите инвеститори, малки и големи, имат надмощие срещу група продавачи на къси позиции, станали известни като TSLAQ.

В групата попада и името на Джим Чанос, президент и основател на хедж фонда Kynikos Associates. Чанос наскоро намали размера на търговията си, заявявайки пред Bloomberg TV в началото на декември, че това е било "болезнено".

тесла тесла

Много от продавачите на късо, залагащи срещу Tesla, са затворили позициите си през 2020 г., докато лихвите по позициите са били под 6% спрямо 20% преди година, сочат данните на S3.

Акциите на Tesla поскъпнаха през тази година, отразявайки впечатляващите пет последователни тримесечие на печалба на компанията, с което тя привлече допълнителен инвеститорски интерес.

На 21 декември концернът беше добавен към индекса S&P 500.

Следващият потенциален катализатор се очаква да се появи в началото на януари, когато Tesla обикновено отчита данните за производството и доставките за четвъртото тримесечие. Компанията очаква да достави половин милион коли през 2020 г., което би било огромно събитие за компания, която в зората на своето съществуване изпитва сериозно затруднение с осъществяването на масово производство на своя Model 3.

През юли главният изпълнителен директор Илон Мъск отговори на критиците на Tesla, като пусна в продажба лимитирани червени сатенени шорти с логото на компанията – като начин да се подиграе на продавачите на късо със своите „къси шорти“ (short shorts).

Мъск, който със свия 18-процентен дял е най-големият акционер на Tesla, също се радва на значително увеличение на своето богатство през годината. Сега той заема второ място след основателя на Amazon Джеф Безос в класацията на най-богатите хора на планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Тесла има достатъчно перспективно и скъпо ноу-хау, производствени мощности и собственост, че да се притесняваме за нея толкова, колкото глупаците, които не разбират от технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ами няма начин... защото, въпреки написаното в статията, теслата НЕ ПЕЧЕЛИ и не е спечелила нито цент. Ако мъск разчиташе на "великия" си бизнес да се прехранва, нямаше да има пари дори трева да си купи, за да се накози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Не е само с Тесла.Интересното поне за мен е, че като че ли повечето играчи из борсите бяха настроени за корекции надолу и залагаха за поевтиняване на активите пък то се случи обратното и загубиха много пари. Та май в развития хомокапитализъм дето идва няма нужда от национализация. Достатъчно е да се случва обратното на това, което хората очакват. Така държавите и печатниците отново си прибират напечатаното плюс сносен бонус - нови дългове, които инвестиционно настроени хора не са искали да поемат. Ето ви един начин как да се намали трилионен дълг в условията на пандемия и наполовина функциониращи икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Ай, миналата година 38 милиарда, тая 100!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
scott
преди 3 години
това е новия енрон!С некои разлики: Кукловодите слагат пари в енрон и прават така, че никога да не фалира. Прекъсват връзката с пазара, наливат направо новонапечатани пари в мъск и така тесла винаги има кеш. Даже пишат правилата за нея.....айде въглеродни емисии, айде реклама и простотии. Така енрон не фарила и се хвали, че само той е прав, че води,че другите грешат. секи може да имитира енрон, стига да е до печатницата на пари. А сега са убедили и бай хън да си вложи парите там. предстои дълго теслено робство, лъжи и манипулации, които ше са успешни. Ако вържат афтното към парама и КРАЙ. Но това никога няма да се допусне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
През 2020 дълговете са изплатени с нови пари на акционерите, пирамидка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Прав си, ама не е луд тоя дето яде баницата.Самият факт, че е най шортваната компания Евър е красноречив.То това показва качество на акцията и. Една година шорта ще е на загуба, две ще е, три ще е... И ще дойде печалбата за шортарите в един момент. Няма пушек без огън. Явно много хора я считат за надута. Самия основен акционер също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Тия така наречени "печалби" идват само от продажбата на въглеродни квоти !!! От електрическите си таратайки теслата не е спечелила нито цент през цялата си циркаджийска история. Т.е. теслата не печели, просто се възползва от политическия рекет, налаган на нормалните автомобилопроизводители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още