IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на късо на Tesla хвърлят кърпата

Делът на заети от търговците акции на компанията е на рекордно ниско ниво

15:38 | 05.10.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският пионер на пазара на електрически превозни средства Tesla Inc. продължава да предизвиква болка у продавачите на късо*, много от които започват да се отказват от тези позиции, предава Bloomberg. Aкциите на компанията на Илон Мъск поскъпнаха с 39%, откакто достигнаха дъното за 2021 г. през март, карайки мечките да побързат да закрият губещите си позиции. Делът на акциите, заети от търговците – стандартна мярка за продажбите на късо, е спаднал до 1,1% от всички акции на Tesla, налични за търговия, показват данни на IHS Markit Ltd. от миналия четвъртък. Това е най-ниското ниво от 2010 г., когато автомобилният производител стана публично дружество.

Макар данните от конкурентния на IHS оператор S3 Partners показват по-висок дял на купувачите на късо - от около 3,2% от фрий флоута, то все още този дял е най-ниският за компанията досега. Според Игор Душановски от S3 напоследък продавачите на късо заобикалят Tesla, като тази вид търговия е намаляла с 1,55 милиона акции, или около 1,20 милиарда долара, през последния месец.

Болката може скоро да се засили. През уикенда Tesla отчете поредно рекордно тримесечие на доставки на автомобили. Анализаторът на Wedbush Даниел Айвс описва тези данни като „голямо предимство за биковете“.

Пикът в песимизма към акциите на Tesla бе през 2019 г., когато Мъск предупреди, че компанията трябва да съкращава работни места и да увеличи производството, за да оцелее. Оттогава акциите поскъпнаха с повече от 1000%, тъй като интересът към електрически превозни средства нарасна, а Tesla затвърди предимството си като пазарен лидер.

Акциите на Tesla поскъпнаха с над 4,1% до 806,97 долара на борсата в Ню Йорк в понеделник, преди да ограничат ръста до 0,8% и цена от 781,53 долара. Цената постигна рекорд на затваряне през януари със стойност от 883,09 долара.

„Въпреки че има много конкуренти в индустрията, Tesla продължава да доминира по пазарен дял, както се вижда и през това тримесечие, докато се бори с недостига на чипове“, казва Айвс.

*Продажба "на късо", или short sell, представлява продажбата на даден финансов инструмент, който инвеститорът реално не притежава в портфейла си. Образно казано той взима назаем въпросния актив от своя брокер, като, разчитайки на спад в цената, впоследствие го "откупува" обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Определи с числа границата между инвеститор и спекулант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
НЕ инвестирам в непечеливши бизнеси. Не съм спекулант, но инвеститор. Просто е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ще кажа, защото не съм Кухаов. Предвид вратоломно растящите цени на токът и недостигът, заплашващ дори с режим, какво според теб ще се случи с търсенето на електрически таралясници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
За ръста до 0,8% ли? Нещо грандиозно ли се случи или как :) Акцията днес е на минус и на практика целия УОУ ефект нещо го няма, а следват 3 месеца спад :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ако го бях сложил в кавички, нямаше да го прилъжа да пише... не че така успях де ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
:)) Той кога е казвал нещо умно :) А преди време най добронамерено му давах съвет кога да купи :)) Ама де и него тогава $350 за акция (преди сплита) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
Импе... да кажеш нещо умно по темата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още