IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian – големият печеливш от новата стратегия на Безос

Amazon поръча 100 000 електрически вана от американския стартъп, считан за най-сериозния местен конкурент на Tesla

17:15 | 20.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Rivian&nbsp;</em></p>

Снимка: Rivian 

Победителят от новия, щадящ околната среда курс на Джеф Безос от този четвъртък се казва Rivian. Автомобилният стартъп от щата Мичиган успя да получи голяма поръчка от Amazon: общо 100 000 е-вана ще трябва да достави от 2021 Rivian, за да може онлайн търговецът на дребно да намали емисиите си на въглероден диоксид.

Поръчката е част от плана от главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос да преоткрие себе си като пионер в сферата на опазването на околната среда. Във Вашингтон, на едва няколкостотин метра от Белия дом, най-богатият човек в света представи надълго и нашироко съответния план. Той иска до 2024 г. 80% ползваната от компанията му енергия да е от възобновяеми източници, а целта от 100% да бъде достигната през 2030 г.

Голямата поръчка за Rivian, в който Amazon инвестира през февруари, е част от този план. Само преди година Amazon подписа голям договор за доставка на 20 000 вана Mercedes Sprinter  и изрази интерес към електрическа версия. Но до този момент в САЩ Sprinter е само във вариант с дизелов и бензинов вариант. 

Пазарният новак Rivian, който откри фабриката си в бивша, но временно затворена фабрика на Mitsubishi, се счита за една от новите надежди в автомобилната индустрия на САЩ. За разлика от Tesla в началото си компанията не се е фокусирала върху елегантни спортни автомобили, а върху електрически пикапи и SUV-та. Двата си прототипа Rivian представи през миналата година и те впечатлиха редица наблюдатели с пробега си от 400 мили (644 км) с едно зареждане.

През април Ford инвестира 500 милиона долара в стартпа, а през този месец Rivian получи още 350 млн. долара от доставчика на услуги за индустрията Cox Automotive.

Първите микробуси за Amazon трябва да бъдат доставени през 2021 г., първите e-SUV и пикапи - през следващата година.

„Мащабът на инициативата е безпрецедентен“, казва Ник Луци, програмен директор в Международния съвет за чист транспорт. Ikea обяви в края на 2018 г., че камиони с нулеви емисии ще извършват всички доставки в пет града (Амстердам, Лос Анджелис, Ню Йорк, Париж и Шанхай), но не предостави точни данни. Закупуването от страна на Amazon на 100 000 електрически товарни автомобила приблизително ще удвои броя на такива превозни средства в света. Има приблизително 70 000 и 100 000 електрически търговски камиона в цяла Европа и Северна Америка, съобщава Луци. Става дума предимно за по-малки леки търговски ванове, като Nissan NV200, Renault Kangoo, StreetScooter. Въпреки че за Китай е трудно да се получат данни, анализаторите считат, че там има приблизително толкова електрически ванове, колкото е поръчката на Amazon от днес.

Amazon планира да извърши първите си доставки с превозните средства до 2021 г., а всички нови камиони да са по пътищата до 2030 г. „Това е поръчката, която чакахме. „Играта за EV флотилиите започна“, каза Андрю Бийб, инвеститор в Ovid Ventures, който инвестира в сектори, свързани с климата, цитиран от Quartz. „Икономиката на извиненията около разполагането на електрическите флотилии току-що приключи“, допълни той.

Ходът на Amazon вероятно ще бъде важен крайъгълен камък за електро-автомобилната индустрия. През февруари анализаторите на Morgan Stanley написаха в свой анализ, че инвестицията на Amazon в Rivian в размер на 700 милиона долара е „не само най-значимият етап от за електрическите превозни средства след IPO-то на Tesla през 2010 г., но може да се окаже най-значимият етап за всички автомобили в САЩ за цялата 2019 г.”. Rivian вече набра 1,7 милиарда долара, включително сумите от Ford и Cox Automotive. Компанията все още не е започнала серийно производство, но твърди, че планира да произведе повече от 60 000 превозни средства до 2022 г.

Rivian нашумя, след като визията му за електрически камиони привлече силно внимание на пазара и инвестиции, като теоретично се превърна в нов конкурент на Tesla. Стартъпът планира да произвежда електрически „приключенски“ пикапи и SUV-та с поне над 400 мили автономен пробег на цени, започващи от 70 000 долара. Компанията рекламира колите си като автомобил с масивна батерия с мощност от 180 кВтч (повече от най-голямата опция на Tesla - 100 кВтч), затворен в лека обвивка от въглеродни влакна и балистичен щит за безгрижно движение по пътищата. Но решението на Rivian да пусне това, което нарича „платформа тип скейтборд“, се оказа ключово за успеха ѝ.

Компанията вече потвърди, че планира да продава платформата си тип „скейтборд” и на други компании. Другият вариант за достъп до разработките на Rivian ще е чрез инвестиция в компанията – по модел, който обсъждаха GM и Rivian.

Основното предимство на модулната платформа на Rivian е възможността тя да се използва при различни по големина пикапи и SUV модели, включително и пълноразмерните возила за американския пазар, които носят най-високи печалби на компаниите. Това е и предимство за огромния флот на камиони на Amazon.

Rivian тества платформата с каросерия на Ford F-150, като това породи слухове, че Ford може да измести GM и да стане акционер в Rivian. Това се и случи в крайна сметка. Другите най-сериозни претенденти за сътрудничество са Volkswagen и FCA, въпреки че нито една от трите компании досега не е заявила официално интерес към стартъпа и технологиите, използвани при R1T.

За разлика от Telsa, която проектира колите си от нулата всеки път до Model Y (който се основава на Model 3), общата архитектура на Rivian в „скейтборда“, който включва спирачки, окачване, батерии и задвижващ механизъм, подкрепя всичките му превозни средства. Компанията също така рекламира своите „цифрови мозъци“: автомобилите на Rivian ще се обучават от поведението на водача, за да управляват по-добре батериите. Стартъпът изгражда повечето си физически компоненти извън Детройт, както и свой софтуер, батерии и системи за управление - в Сан Хосе, Калифорния. Сглобяването и производството на превозни средства се извършва в завода му с площ от 2,6 милиона квадратни метра в Нормал, Илинойс.

Сега Rivian, с помощта на Amazon, вече е готова да бъде сериозен конкурент на Tesla. Ако може да доминира на пазара на лекотоварни и тежкотоварни камиони, тя ще се качи на най-доходоносните и най-големите пазари за Америка. Tesla, която току-що успя да увеличи производството на своя седан Model 3, планира да произвежда хечбека Model Y през следващата година, както и полуремарке и може би пикап в бъдеще - но тези планове изглежда не са напуснали дъската за проектиране. Rivian е изправен пред херкулесовата задача да се разраства толкова бързо, опитвайки се да задмине първоначалните производствени данни на Tesla за Model S и Model X. Опитните производители на автомобили, като Audi, се сблъскаха също с подобни производствени цели при собствената си програма за електрически превозни средства.

Но накъдето се е запътил Amazon, върви и целият пазар. Градовете са идеално подходящи за EV доставки: плътни предвидими маршрути, интензивно използване и шофиране със старт бутон. Икономията на автомобилните паркове означава всякакви спестявания, които започват да се реализират от собствениците на автопарка, което означава, че всяка една промяна вероятно ще бъде последвана масово от конкурентите. Тъй като цените на електрическите камиони падат, а обемите на продуктите се увеличават, може би много по-скоро ще дойде денят за масово разпространени пътнически електрически автомобили. (В САЩ пазарът на е-коли в момента е доминиран от скъпите превозни средства на Tesla, които представляват по-голямата част от пазара.) Ударът на Amazon на пазара на електрически камиони обаче  вероятно ще бъде само началото на голямата промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
импе четеш ли баце :)))гологлавия ти антигерой искал ванове от звездната фирма , ама дитер мустака му казал , че това са физически невъзможни неща дето ги иска . имало само дизелови бусове . други нема . ама гологлавия хитрец , дето е оплел "ебаситърговскатамрежаиоблачниуслуги" ръчнал малко кинти в едно стартъпче и те ти сега ванове под носа на големите авто фирми .интересен факт , не се е доверил на убиецът на тесла - калашников с тяхната синя стрела , или някоя много яка и иновативна китайска фирма (пхах-ха-ха) ами е заложл пак на хамеркански идеи и производство ... в нета има снимки и клипчета от завода на rivian , тестват батериите от поточните линии вече , сигурно дострояват и настройват вече поточните линии за пикапа , предполагам планират и тези за вановете ... интересни времена за ДВГ и заложилите на тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още