IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингулярността на Tesla и биткойна най-накрая се случи

Tesla продава акции, защото може, и след това използва част от приходите, за да купува биткойни пак защото може - толкова просто е

08:17 | 09.02.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla купи биткойни. Това изречение звучи така, сякаш преди него трябва да има „Представете си, че…“ и ироничен смях. Но не. Вече може да спрете да си прeдставяте, пише в свой материал колумнистът на Bloomberg Лиъм Денинг.

Годишният отчет на Tesla Inc. показва, че компанията на Илон Мъск е внесла някои промени в инвестиционната си политика и е купила биткойни за 1,5 млрд. долара. Новината генерира около 5000 долара, или 14%, към цената на криптовалутата в понеделник, изпращайки я до нов връх. Акциите на самата Tesla също поскъпнаха с около 3%, прибавяйки грубо около 11 млрд. долара към пазарната капитализация, защото… е, може би по тази причина. Не се знае.

Очевидно промяна в инвестиционната политика, която само с едно разкриване на информация прибавя стотици милиони долари към стойността на портфолио на дадена компания, както и милиарди към пазарната капитализация, по някакъв начин изглежда като успех. Обичайно подобно нещо остава потънало сред страниците на Формуляр 10-К (Формуляр 10-K е годишният доклад, изискван от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ. Той предоставя обобщение на финансовите резултати на компанията – бел. ред.).

Но е трудно да се отърсим от чувството, че не е много препоръчително да се прави такава кръстоска на мемета (едни от основните средства на Илон Мъск за коментар на криптопазара през последните дни в социалните мрежи са именно смешните картинки със завоалирани послания – бел. ред.). сякаш земята се е изместила от оста си с една билионна част от градуса или приближаваме към един вид сингулярност на капиталовия пазар с нотки на хорър.

Обяснението на Tesla за това решение е прямо: „Да диверсифицираме допълнително и да доведем до максимум възвръщаемостта върху нашите пари, които не се изискват за поддържане на адекватна оперативна ликвидност“. Така да бъде. Може би сте забелязали, че парите не носят голяма доходност тези дни (настоящата цена на акциите на Tesla може би до някаква степен отразява този проблем). Също така компаниите обичайно през определен период диверсифицират източниците си на средства, особено ако оперират в различни държави.

Но биткойнът е нещо далеч от обичайното. Нов, наддържавен, волатилен, обект на киберкражби и потенциални държавни регулации – той може да се определи като валута с голямо напъване и само ако преминете през всичките етапи на реалното му използване. Решението на Tesla, че ще започне да приема плащания в биткойни в близкото бъдеще е без значение, подобна мярка не изисква трупането им предварително.

От друга страна обаче, небрежното обявяване, че Tesla ще приема плащания с биткойн е като дигитален наркотик – помага да се увеличи стойността на този залог от 1,5 млрд. долара. А това си е сериозен залог. Tesla рискува 1,5 млрд. долара от грубо 19-те милиарда, с които разполага в баланса си към края на декември, от които 12 млрд. долара бяха набрани от продажба на още акции миналата година.

Решението на компанията повдига обичайните въпроси за нейното управление. Отделно от спекулативната му природа, фактът, че изпълнителният директор Илон Мъск туитва често за криптовалути в последно време трябва да послужи като предупредителен сигнал в – каквото и да представляват – заседателните зали на Tesla. Не непременно заради нещо конкретно, но можем да кажем, че Мъск има какво да иска да забрави, когато става въпрос за туитове. Даването на каквато и да било причина на властите да проверяват Tesla не е желателно.

Но един начин, по който вълненията около криптоваутата със сигурно помогнаха в понеделник, бе, че разсеяха вниманието от някои други далеч не толкова вълнуващи новини. Tesla наскоро бе привикана от китайските регулатори да дава обяснения по оплаквания за качеството и сигурността на колите си. Китай е ключов пазар за Tesla, тъй като – както Формуляр 10-К също показа, приходите на родния пазар на тази растяща компания през четвъртото тримесечие все още са по-слаби отпреди две години:

Като се има предвид, че преживяхме GameStock, трябваше да знаем, че това „срещане“ на най-спекулативната автомобилна компания в света с най-спекулативната валута в света предстои. Tesla продава акции, защото може, и след това използва част от приходите, за да купува биткойни пак защото може. Толкова просто – и смущаващо – е.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
Apple ще са следващата мейджър компания, която ще обяви, че част от наличния им кеш е вложен в биткойн. Казвам "ще обяви", защото смятам, че вече имат подобни вложения и е въпрос на време да го декларират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Статията показва нещо далеч по-простичко - как овцете имат нужда от брандът Мъск. Те дори не мислят :) Ако някой им каже, че купувайки Тесла си дават парите в биткойн, не биха го направили. Още по-фрапиращ беше моментът с Доги-то, който видял - видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Именно, точно това планират - да се купува директно в биткойн и по този начин да прибират всички мръсни пари и да избегнат данъците."Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Парите в криптовалути можеш да ги укриеш само ако си останат в криптовалути. При всяка обмяна за фиатни, или легална покупка на вещи, те излизат на светло. Сега например можеш да си купиш наркотици с биткойни и трудно ще те проследят, но купиш ли имот или скъпа кола, това няма как да остане скрито. Най-малкото ще трябва да прилагаш същите схеми с подставени лица и т.н. както преди. Затова и криптовалутите имат много ограничено приложение за пране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Доста елементарно изказване.Първо буткойн няма капацитет да стане масово разплащателно средство.Второ - прави разлика между средство за разплащане и съхраняване на стойност. Защото зад биткойн няма никаква другастойност, освен доверие.Трето - да не си губели хората спестяванията във фиат- ти явно живееш с идеята, че биткойна вечно ще поскъпва?? Или пък, че няма други възможности за инвестиция, които като минимум запазват стойност?! Такива кресливи изказвания, базирани върху неверници, са смешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 7
shinawatra
преди 3 години
Браво на Мъск, Мъск е гений! Сега остава и Брансън и Безос да почнат да купуват и приемат койни и това е достатъчно да запушим устите на неверниците, които ще продължават да губят спестявания във фиатни пари!!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Мутри, обирджии и тн. караха и преди скъпи коли и имаха скъпи имоти, но всичко това НЕ на тяхно име. Какви ли не хватки и бушони се използват за тази цел.А сега ще става легално. Не съм сигурен дали при сделки директно в койни, без смяната им за фиат, има изобщо и някаква методика за събиране на данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
pinoccio
преди 3 години
Интересна интерпретация на понятието "сингулярност". Тя прилича на тази за "квантовите скокове", дето я ръсеха в парламента, когато говореха, че вече за три часа стигаме от София до морето. Физиката е на път да обясни произхода на Вселената, като свърже Големия взрив с криптовалутите, с които Господ е финансирал проекта Си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Така е. В нетолкова белия сввт обаче.А иначе тия пари са желани и ето легален начин засега да се перат.Според мен трябва да се наложат регулации на всички крипто валути, за да се избегне прането.Иначе който вярва, нека си купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
То и в строителството се перат бая пари, но хората си купуват апартаменти, които банките оценяват на по-ниска стойност, отколкото те ще платят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още