IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът да се повтори успехът на Tesla поддържа интереса към електромобилите

Някои анализатори смятат, че Volkswagen и Tesla ще формират глобално лидерско дуо през следващите години

12:17 | 27.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Лидерът в производството на електрически превозни средства Tesla Inc. успя да развълнува някои инвеститори и да разстрои други, след като пазарната му стойност нарасна до 616 млрд. долара – оценка, която се равнява на общата пазарна капитализация на седемте най-големи автомобили производители от началото на тази година, пише Bloomberg.

Компанията се радва на впечатляващ борсов успех дори и след предупредителните думи от страна на основателя ѝ и главен изпълнителен директор Илон Мъск.

„Всъщност казах, че (цената на) акциите е твърде висока преди много време“, коментира той и добави: „Но те не ме послушаха“.

Сред стартъпите, които имат за цел да повторят успеха на Мъск, както и сред традиционните автомобилни концерни, които целят да засенчат доминацията на Tesla в сегмента на електромобилите, дори най-устойчивите съмнения относно бъдещето на електрическите превозни средства вече се разсеяха. Благодарение до голяма степен на борсовия феномен Tesla се обособи консенсус около производителите, които вече виждат автомобилите с електрическо задвижване като бъдещето на индустрията.

„Това, което се случва, е цялостно осъзнаване на неизбежното“ по отношение на електромобилите, казва Майкъл Пай, инвестиционен мениджър в Baillie Gifford, която контролира около активи за 370 млрд. долара и е сред основните акционери в Tesla.

tesla1 tesla1

Компанията не е единственият фактор, отговорен за цялостния преглед в автомобилната индустрия. Комбинацията от по-строги регулации за автомобилите с двигатели с вътрешно горене, засилената държавна подкрепа за покупки на коли с алтернативно задвижване и технологичните подобрения доведоха до засилен интерес от страна на потребителите към електромобилите.

Все пак остават два големи въпроса: Може ли друг стартъп да повтори успеха на Tesla? Може ли пазарът на автомобили да нарасне достатъчно бързо, за да подкрепи както лидерите в сегмента, така и бъдещите изгряващи звезди?

„Причината за настоящата ситуация, е, че никой не иска да изпусне следващата Tesla“, коментира Джеф Чембърлейн, главен изпълнителен директор на Volta Energy Technologies, чикагски фонд, фокусиран върху енергийните инвестиции.

Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още