IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla добави 84 млрд. долара към капитализацията си заради сплита

Компанията е най-големият печеливш в индекса FANG+ на NYSE през тази година, в понеделник акциите поскъпнаха с 8%, най-голям ръст от средата на януари

09:20 | 29.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В понеделник Tesla Inc. увеличи борсовата си стойност с около 84 млрд. долара, което е повече от цялата пазарна капитализация на Ford Motor Co., след като производителят на електромобили заяви, че планира ново разделяне на акциите в рамките на около две години.

Напоследък разделянето на акции на големи компании отново се върна в центъра на вниманието, след като по-рано този месец Amazon.com Inc. заяви, че ще направи разделяне на акции в съотношение 20 за 1, последвано от собствения план за подобна стъпка на Alphabet Inc., обявен през февруари. Така тези компании се опитват да направят скъпите си акции по-привлекателни за индивидуалните инвеститори.

Tesla е една от осемте компании в широкия индекс с четирицифрена стойност на акциите, показват изчисления на Bloomberg.

Новината, обявена чрез Twitter, допринесе за допълнително подхранване на неотдавнашното рали на акциите на Tesla. Компанията е най-големият печеливш в индекса FANG+ на NYSE през тази година. В понеделник акциите затвориха с ръст от 8% до 1091,84 долара, което е най-високото ниво от 12 януари насам, изчислява Bloomberg.

Последният път, когато Tesla раздели акциите си, беше през август 2020 г. През същата година цената на акциите ѝ се повиши с невероятните 743%, а разделянето често се посочваше като една от причините за ръста.

Макар че има малко подробности за плана на Tesla, ето някои първоначални реакции на мениджъри на фондове, стратези и анализатори.

„Това наистина ще увеличи търсенето на акциите. Имаме оценка за акциите „купувам", така че сме оптимистично настроени за представянето им през следващите 12 месеца. С разделянето на акциите на компанията и въвеждането на дивидент сега ще се увеличи привлекателността за инвеститорите, ориентирани към доходите“, казва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA, цитиран от Bloomberg.

„Много хора смятат, че това е класически пример за дейността на пазарната психология. Ако погледнете исторически назад във времето, повечето компании се справят добре и се представят добре, а в някои случаи много добре - след обявяването на разделянето на акции“, казва Марк ЛоПрести, управляващ директор на The Strategic Funds. „В случай като този Илон Мъск е абсолютно брилянтен в пазарната психология. Той е един от майсторите на пазарната психология“, добавя ЛоПрести.

А Даниел Айвс, анализатор в Wedbush, не е изненадан, че компанията се насочва към поредното разделяне на акциите, особено на фона на стабилното търсене на електрическите превозни средства и изграждането на водещите заводи в Берлин и Остин, които „вече са напът да се раздвижат".
      
„Разглеждаме стъпката на Tesla, следваща решенията на Amazon, Google, Apple и инициираща второто разделяне на акциите в рамките на две години, като интелигентен стратегически ход, който ще бъде положителен катализатор за акциите в бъдеще“, пояснява Айвс.

50-годишният главен изпълнителен директор на концерна Илон Мъск продължава своята вражда с борсовия регулатор на САЩ заради съдебното дело, което институцията заведе срещу него и Tesla през 2018 г., след като предприемачът написа в Twitter, че ще свали компанията от пазара.

Миналата седмица SEC отхвърли призива на Мъск да спре надзора върху публикациите му в социалната платформа, като заяви, че ще продължи да извършва мониторинг върху заявките на Мъск по отношение на най-големия електромобилен производител в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още