IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla губи една трета от стойността си за трети път в рамките на година

От 26 януари насам пазарната капитализация на компанията на Илон Мъск се е свила с около 300 млрд. долара

21:01 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на американския производител на електрически превозни средства Tesla Inc. продължиха да губят от стойността си и в понеделник, като цената им намаля с една трета спрямо рекордно високото ниво, достигнато през януари. Това е третият път за последната година, в който компанията губи толкова голяма част от стойността си, съобщава Ройтерс.

На фона на опасенията на инвеститорите, свързани с евентуалното покачване на лихвените проценти и дъмпинга срещу книжата на компании с голяма пазарна капитализация, оценката на Tesla се понижи с почти 300 млрд. долара спрямо рекордното ниво от 550 млрд. долара, достигнато на 26 януари.

В понеделник акциите на Tesla приключиха редовната сесия със спад в стойността от 4%, като общо цената им се е свила с 35% спрямо нивото от 26 януари.

тесла1 тесла1

От 12 февруари акциите на технологичните компании влязоха във низходящ коловоз. Въпреки това спадът в цената на акциите на Tesla е значително по-голям от този на представителите на Big Tech.

За същия период акциите на Apple са поевтинели с 13 на сто, а тези на Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Facebook Inc. - с по около 10 на сто.

тесла2 тесла2

Ръстът в пазарната капитализация на компанията на Илон Мъск през последните месеци се дължи до голяма степен на очакванията за голямо разширяване на производството на електромобили през тази година.

Последният спад в цената на акциите на Tesla отразява съобщението на Мъск от събота (6 март), в което той посочва, че през второто тримесечие на годината ще бъде представена актуализирана версия на електрическия пикап Cybertruck, който беше представен за първи път през 2019 г.

тесла3 тесла3

Акциите на Tesla, едни от най-волатилните на Wall Street, поевтиняват с темп, подобен на разпродажбите от началото на 2020 г. Тогава книжата поевтиняха с над 60 на сто през февруари и март, докато коронавирусът си проправяше път от Китай към останалата част на света.

За последните шест месеца ръстът в стойността на акциите на Tesla достига около 43%.

тесла4 тесла4

Откакто компанията обяви на 8 февруари, че е купила биткойни за около 1,5 млрд. долара, акциите ѝ непрекъснато поевтиняват, докато цената на криптовалутата успява да нарасне с повече от 10 на сто.

Закупените от Tesla токени, при относителна цена от 45 хил. долара, носят печалба на компанията от около 200 млн. долара, според изчисления на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още