IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки еуфорията съдбата на е-пикапа на Rivian остава обвързана с Amazon

Доставката на 100 хил. електрически микробуса за компанията на Джеф Безос е основен приоритет за стартъпа, смятат анализатори

18:03 | 07.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През септември 2019 г. Джеф Безос застана пред препълнена конферентна зала във Вашингтон и обяви война на климатичните промени. Неговото тайно оръжие, вмъкнато в презентация, представлява товарен камион с очи на буболечка, построен от неизвестен стартъп, пише Bloomberg.

„Изключително съм развълнуван да съобщя, че току-що направихме поръчка за 100 хил. електрически микробуса за доставка“, заяви Безос, тогава главен изпълнителен директор на Amazon.com Inc. „Те ще бъдат изградени от компания, наречена Rivian", добави той. 

Amazon планира да постигне въглероден неутралитет до 2040 г., според обещанието на Безос от това събитие. Това се оказа и преломен момент за Rivian, като мащабната поръчка на гиганта в онлайн търговията на дребно отдели стартъпа от останалите обещаващи нови компании за електрически превозни средства. Rivian си осигури подкрепа в дългосрочен план, която я легитимира пред индустрията. Също така се очаква скоро компанията да започне да привлича допълнителни инвестиции от други големи играчи като Ford Motor Co., Т. Rowe Price, D1 Capital Partners и Fidelity.

За основателя на Rivian Робърт Скаринг подкрепата на Безос отваря врати, които са били недостъпни за Илон Мъск в зората на Tesla. Въпреки че голяма част от маркетинга на стартъпа се фокусира върху елегантните мощни модели на фона на визията на Скаринг за създаване на армия от пикапи, компанията се ръководи от офертата на Amazon. Без нея тя не може да се надява на оценка от 80 млрд. долара при евентуално първично публично предлагане (IPO), посочват източници, запознати с финансите на концерна.

Влиянието на Amazon върху Rivian сега се подчертава и от започналото производство в завода на стартъпа в Илинойс. Скаринг е дал приоритет на изграждането на стотици микробуси за доставка, които трябва да са готови през тази година, докато дългосрочния план за производство на пикапи изостава.

Rivian3 Rivian3

Основателят и ръководител на Rivian Робърт Скаринг. Снимка: Bloomberg L.P.

На 1 октомври Rivian представи нови детайли относно сделката с Amazon в декларация до Комисията по ценни книжа и борси в САЩ, разкривайки мащаба на своето обвързване с един от най-големите си благодетели. Компанията на Безос ще има изключителни права върху транспортните средства на стартъпа в продължение на четири години, след като бъде реализирана първата доставка.

Официалният дебют на Rivian се осъществи около година преди анонса на Безос, на автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2018 г. Скаринг, доктор по технологични науки в Университета в Масачузетс, използва събитието, за да представи официално своята компания.  На 22-минутно представяне на автомобилното изложение Скаринг обясни, че всеки детайл на пикапа R1T и SUV модела R1S са разработени от компанията: от фаровете до системата за управление на батерията.

Оказа се, че Скаринг се насочва към един сегмент, който вече се превръщаше във водещ двигател за растежа на автомобилната индустрия в САЩ. Американците изоставиха своите скучни седани и посегнаха към пикапите и SUV автомобилите, докато цените на бензина падаха.

Rivian2 Rivian2

Снимка: Bloomberg L.P.

Към 2015 г. пикапите и SUV моделите успяха да победят традиционните леки коли в САЩ при продажбите. Днес техният дял достига три четвърти от общия пазар, което кара автомобилните производители като Ford да излязат напълно от бизнеса със седани.

„Когато Rivian представи своя електрически пикап и SUV автомобил, това даде надежда на пазара на електромобили, че електрическите превозни средства могат да се развият, за да отговорят на по-масовите предпочитания“, коментира Джесика Колдуел, изпълнителен директор на консултантската фирма Edmunds.

Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още