IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на доверие към Tesla показва колко е рисковано да заложиш на Китай

Илон Мъск успя да навлезе на най-големия автомобилен пазар в света с невиждани дотогава предимства за западния бизнес, но после и той се сблъска с реалността

18:06 | 18.07.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Хуан Дзясюе, бизнесмен от Уънджоу, провинция Джъдзян, е силно развълнуван, когато получава своя чисто нов Tesla Model 3 в края на миналата година. Електромобилът изглежда добре, екологичен е и дори се произвежда на местна почва. Но през май тази година Хуан продава своето превозно средство, връщайки едва 75% от онези 249 900 юана (38 600 долара), които дава, за да притежава автомобила. След като прочита за инцидентите с електромобилите на Tesla, той започва да се опасява относно безопасността си и изправността на спирачната система на Model 3.

„Четейки за тези катастрофи всеки ден, започнах да се страхувам да шофирам“, признава Хуан.

Съществуват твърде малко доказателства, че има нещо нередно в спирачната система на електромобилите на Tesla, онези, които са произведени в Китай. Ясно е обаче, че забележителният меден месец между Мъск и Пекин приключи, пише Bloomberg.

След като неговото навлизане в Китай беше постлано с червени килими, американският производител на електрически превозни средства бе принуден да преосмисли своята стратегия, от обслужването на клиентите до връзките с обществеността, на пазар, който е ключов за дългосрочните амбиции на Мъск. 

Това се налага заради необичайно засиленото внимание от страна на китайските регулатори на фона на негативните медийни публикации по адрес на Tesla и оплакванията на клиентите заради арогантното отношение на служителите на концерна и липсата на заинтересованост относно техните опасения, свързани с безопасността на електромобилите.

През юни китайското правителство разпореди стартирането на сервизна акция, засягаща почти всички автомобили, които Tesla е успяла да продаде в страната – над 285 000, за отстраняване на софтуерен дефект. Малко преди това беше забранен достъпът на автомобилите на компанията до военни обекти поради опасност за националната сигурност, свързани с наличието на камери в превозните средства.

Това дава възможност на местни конкуренти като Nio Inc. и Xpeng Inc. да отправят енергично предизвикателство към господството на Tesla, печелейки потребителите с все по-стилни продукти.

Нито един от тези проблеми, разбира се, не е непознат за повечето чуждестранни фирми с бизнес в Китай. Високотехнологичният ореол на Tesla и звездната слава на Мъск може вече да не са достатъчни, за да предпазят концерна от рисковете, пред които са изправени конкурентите му на този пазар.

Изглежда, че компанията погрешно е преценила силата на връзките си с ръководството на страната, грешка, която може да застраши перспективите за растеж на Tesla там.

Неприятният опит на Tesla от тази година показва, че трябва да действаш по-смирено, според Бил Русо, бивш изпълнителен директор на Chrysler, който сега е главен изпълнителен директор на базираната в Шанхай Automobility Ltd. „Не можеш да бъдеш толкова по-напред от другите, че да станеш толкова арогантен“, добавя той.

От друга страна отношенията между САЩ и Китай продължават да се влошават, като двете икономически суперсили остават в противоречие по отношение на всичко – от статута на Тайван до глобалното производство на полупроводници и редкоземни метали. Първоначалната щедрост на Пекин към Tesla, която се изразяваше под формата на изключителна помощ в изграждането на гигафабриката на концерна край Шанхай, дойде в момент, когато китайските политици искаха да покажат, че страната им е отворена към международен бизнес. И докато границите на Китай са почти напълно запечатани, а администрацията на американския президент Джо Байдън ясно заяви, че разглежда азиатската държава като дългосрочен стратегически съперник, този императив вече може да не е толкова силен.

Доказателства за по-строгото отношение на Пекин към Tesla се появиха още през февруари, когато китайски регулатори, в това число и Държавната администрация за регулиране на пазара, най-важният пазарен наблюдател в страната, призоваха ръководството на концерна, за да обсъдят въпросите, свързани с качеството и безопасността на автомобилите му, както и редица съобщения за необичайно ускорение и запалване на батериите.

След срещата Tesla се извини, заявявайки, че „искрено приема насоките на правителствените ведомства“.

Но това не спря потока от оплаквания от страна на клиентите, които попаднаха в центъра на вниманието на властите. По време на автомобилното изложение в Шанхай през април жена с тениска „Спирачките не работят“ се покачи върху изложения там автомобил Model 3 в знак на протест срещу американския производител. Тя твърди, че неизправност в спирачната система на закупения от нея електромобил Tesla е причинила катастрофата на превозното средство, в който инцидент едва не загива нейното семейство.

Първоначалната реакция на Tesla спрямо жената е твърда, като от концерна допускат нейното манипулиране от други лица. Компанията заяви, че данните за превозното средство показват, че автомобилът е работил нормално по време на инцидента. Но тъй като критиките срещу Tesla продължиха да набират скорост онлайн, а държавните медии поискаха от производителя да преразгледа отговора си, компанията беше принудена да смени тактиката и официално се извини, предоставяйки подробни данни за катастрофата. 

Все още остава неясно какъв ще бъде ефектът от тези проблеми върху продажбите на Tesla на китайския пазар. Решението на регулаторите за сервизна акция от миналия месец също може да пренасочи потребителите към други производители на електромобили.

В резултат на инцидента на автоизложението в Шанхай JL Warren Capital изчислява, че събитието е довело до 50% спад на новите поръчки за период от седмици, въз основа на наблюдения на работата на дилърите.

Въпреки че доставките на Tesla в Китай нарастват с почти 30% през май, до голяма степен на силното търсене на Model Y, тези статистически данни отразяват поръчките, направени месеци преди това.

По-важният въпрос, имайки се предвид реалността в Китай, е дали правителството на Си Дзинпин е променило коренно своя подход към Tesla. Доскоро сделката между Мъск и Пекин изглеждаше относително ясна – в замяна на държавната подкрепа компанията ще използва своята марка и високотехнологичния си опит, за да насочи китайските потребители към електромобилите, като същевременно помогне на местните производители да се включат в глобалната надпревара за електрификация.

На фона на растящата технологична компетентност на Nio, Xpeng и други местни играчи, изглежда че ролята на Tesla в страната избледнява, но връзката с Пекин все пак остава „симбиотична“, според Ту Ли, бивш мениджър във Ford.

За да постигне своите амбициозни цели за електрификация на транспортния сектор, Китай се нуждае от Tesla, за да насочи сектора в правилната посока, изтъква той.

Ще се необходими още няколко месеца преглед на продажбите, за да се установи какъв е ефектът от проблемите на Tesla в Китай. Ако такъв не се появи, това ще значи, че компанията е успяла да изгради местна база от лоялни клиенти, подобна на онези, които ѝ помогнаха да пробие в САЩ и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
Освен тва Тислата е на глобалостите и зелените Талибали тъй че една в мутрата им няма да зле, а ако може Чайниците да накажат и Западноте фарма *** по мелкъв начин ошш по-добре ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
не просто Чайна им показва, че нема гарантирана печалба на "слободния пазар" така как са свикнале Сашефските кенндзефи .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
george353
преди 2 години
Теслите чупят всякакви рекорди по продажби в Китай. За май са продадени 33,463 тесли в Китай с около 30% повече от Щатите. При положение, че BYD е втората най-голяма ev компания в света която отскоро продава и в Европа. Първите бройки вече са в Норвегия. В FT писаха, че китайските домакинства имат спестявания за над $47 трилиона. По-скоро Илън ще си закачи сърп и чук отколкото да си развали отношенията с комитата. Статията е пълен bs.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
ivan4o555
преди 2 години
ККПартия показва на Мъск, кой командва парада и че не трябва да лети много високо, защото е много близо до "слънцето" и ще му изгорят крилете!Всичко е режисирана инсценировка, за сплашване на Тесла.Вече им откраднаха технологиите и скоро китайците ще минат на по-високо ниво при електромобилите.По същият начин оглозгаха Епъл и Самсунг при мобилните телефони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 2 години
На ябълката и остана само дръжката, цялата я изгризаха - голям народ, голяма държава и има хора с пари да купуват скъпи коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Китайците са мpъcници, прикоткват уж с инвестиции и ала-бала, после ти крадат технологията, вече имат кадри, които лично ти си обучил и почват "ми спирачките не работят" и всякакви бюрократични спънки, докато сам се изнесеш. Отдавна Белия свят трябваше да има единна позиция срещу тия пирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Не става въпрос че Тесла има някакъв проблем, обяснва се че искат да им създадат проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Бе през юни продадоха в Китай почти два пъти повече , отколкото през май. и повече от трите водещи китайски фирми Nio, Xpeng и Li *** взети заедно.Не виждам засега да имат някакъв особен проблем там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
khao
преди 2 години
отново слаба сттаия... заглавието е за доверие, а в статията се говори за натиск над тесла... :)и нищо смислено... някъв си байхуй не го изкефила.. и се вади генерален извод... а да бехте сложили една статистика за продажбите... или да я търся в сериозните сайтове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
хехе ... китайските шитове ли са по-добри от тесла ... ?! че те не могат да покрият елементарни норми на безопасност и качество ... !! изработиха го местните производители на електрички , на които започна да краде пазар . китайците спират по-добре и имат по-добри спирачки ли ... ? смях в залата ... по същият начин го изработват в момента bmw (щото им краде пазарна ниша - колата на младите и преуспелите , на модерните , по-добре ускорявя , по-маневрена , по-елегнтана и по-изчистен дизайн) и мерцедес (щото им подбива и без това разклатеното реноме в качеството - който е карал мерцедес знае какво започва да се случва на един мерцедес след още нема и 200х.км , а на една тесла сменяш само гумите до 500х.км) в немско ... мдааа ... завидовци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още