Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Зарядната инфраструктура – основен елемент от декарбонизацията на САЩ

Щатите трябва да се фокусират върху географската и социална достъпност на зарядните станции, докато вървят към въглероден неутралитет

Зарядната инфраструктура – основен елемент от декарбонизацията на САЩ

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилите генерират близо една пета от емисиите на парникови газове (ПГ) в САЩ, като всички те трябва да бъдат елиминирани, за да се постигне федералната цел за въглероден неутралитет до 2050 г. Въпреки че продажбите на електрически превозни средства в страната нарастват средно с повече от 40 процента всяка година, от 2016 г. насам, почти половината от американските потребители казват, че проблемите с батерията и зареждането са основните фактори, които ги отказват да се сдобият с електромобил.

Ограничената мрежа от зарядни станции в САЩ вероятно обезкуражава много потенциални купувачи, пише в анализ консултантската фирма McKinsey.

В отговор на това предвидения федерален тласък в размер на 7,5 млрд. долара за развитие на инфраструктурата в страната предвижда да се инсталират 500 000 обществени зарядни устройства, съвместими с всички превозни средства и технологии, в страната до 2030 г.

Въпреки тези планове добавянето на този брой зарядни станции няма да бъде достатъчно за ограничаването на емисиите. В сценарий, при който половината от всички продадени нови превозни средства не отделят емисии до 2030 г. — в съответствие с федералните цели — McKinsey изчислява, че САЩ ще се нуждаят от 1,8 милиона обществени зарядни устройства и 28 милиона частни зарядни устройства до края на десетилетието.

Законът за инфраструктурата подчертава различните приоритети. Електричеството, закупено от обществено зарядно устройство, може да струва от пет до десет пъти повече от електричеството при частно зарядно устройство. За да поддържат електромобилите заредени, обществените зарядни станции вероятно ще трябва да бъдат икономични, справедливо разпределени, привлекателни за използване и свързани към стабилна електрическа мрежа. Те също така вероятно ще трябва да представят жизнеспособна бизнес възможност за компаниите, които се очаква да ги инсталират и управляват. Отделните щати и фирмите биха могли по-добре да задоволят нуждата на страната от обществено достъпна инфраструктура за зареждане, като вземат предвид тези съображения в своите планове.

Електрификацията: перспективите за инфраструктурата

Масовото преминаване от коли с двигатели с вътрешно горене към такива без емисии ще бъде от решаващо значение за постигането на общите цели на страната за въглероден неутралитет. Вашингтон си е поставил целта: половината от новите леки коли и лекотоварни превозни средства, продавани през 2030 г., трябва да бъдат без емисии – категория, която включва както напълно електрически превозни средства (BEV), така и плъгин хибридните автомобили (PHEV) и електрическите превозни средства с горивни клетки (FCEV), които използват водород.

Намаляването на емисиите на парникови газове в резултат от прехода към електрическа мобилност ще зависи до голяма степен от това колко емисии генерира производството на електроенергия. По този начин декарбонизацията на енергийния сектор остава неразделна част от намаляването на емисиите от автомобилния сектор – и фокусът на федералната цел да направи въглеродно неутрален енергийния сектор на САЩ до 2035 г.

В сценарий, при който САЩ достигат целта за продажбите на екологични автомобили, McKinsey изчислява, че автопаркът от електромобили ще нарасне от около 3 млн. броя днес до 48 млн. превозни средства през 2030 г., като делът им ще достигне около 15% от националния автопарк на страната.

Тъй като броят на електромобилите по американските пътища се увеличава, годишното търсене на електроенергия за тяхното зареждане ще нарасне от 11 млрд. киловатчаса (кВтч) сега до 230 млрд. кВтч през 2030 г., според модел на McKinsey.

Оценката на търсенето за 2030 г. представлява приблизително 5 процента от текущото общо търсене на електроенергия в САЩ. Прогнозата на анализаторите показва, че ще са необходими близо 30 милиона зарядни устройства, за да доставят нужната електроенергия през тази година.

Въпреки че повечето от тези зарядни устройства ще бъдат инсталирани в домовете на потребителите, 1,2 млн. от тях ще представляват обществени зарядни станции, разположени на места, където превозните средства остават паркирани за дълги периоди от време.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
1
 
9
julian12 до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това с училището за теб се отнася. Електричките най-много да послужат да отидеш до магазина да си напазариш.
0
 
0
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ще има да почакаме с това безумие.
0
 
0
 
7
DDM до: DDM
преди 1 месец
Няма профилна снимка
DDM корекция. Горните цифри са за консумацията на енергия по видове източници. Когато става дума за източници за производство на ел.енергия 20% ядрена, 1 % петролни продукти, 30 въглища, 34 газ, 20% ядрена (2017 г)
0
 
0
 
6
DDM
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Декарбонизация ?? US Energy mix - 37 % petroleum, 32% natural gas, 11% coalВажното е под строй да си купим и електрички. Нещо като въглероден отпечатък на колата, на батерията, на самото гориво ще ни изкара ли 15 г една кола минимум, като класическите, иначе сме много модерни и красиви :)
1
 
0
 
5
cyclop до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Още след 10 години повечето ще е на ток. Ама не щото е по-добре, по-удобно или каквото и да е "по-", а щото ще е НАСИЛА.

Още от Анализи
Tesla е на върха на балон, който може да се спука през следващите няколко години