IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо електромобилите завземат Норвегия

Освобождаването от данъци доведе сектора до ръст

18:15 | 21.04.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В момента Норвегия разполага с 200 хил. електрически превозни средства, като делът им съставлява 7% от националния ѝ автомобилен парк. Освобождаването от данък продажба и ДДС са сред основните финансови стимули, които стоят зад тези цифри, пише норвежкият министър на транспорта и съобщенията Йон Георг Дале за Euractiv.

Никоя друга страна по света не разполага с такъв брой електромобили на глава на населението.

Съществува едно просто обяснение за това – политическа воля и възможности. Многобройните ползи включват повече данъчни и потребителски стимули, както и големи мощности от водноелектрически централи.
Норвегия служи за вдъхновение на редица други европейски страни, които искат да постигнат подобни резултати.

Финансовите стимули

Първите финансови ползи в това отношения бяха въведени в скандинавската страна още в началото на 90-те години на миналия век, когато бе премахнат данъкът върху покупката на електрически автомобили.

През 1996 г. правителството обяви, че освобождава желаещите да закупят подобен тип превозни средства от годишен данък върху автомобилите, а от 1997 г. насам водачите на електромобили са освободени от тол такса.
Безплатното паркиране за електромобилите беше въведено през 1999 г.

Зарядната инфраструктура

От съществена важност е и зарядната инфраструктура в страната, пише още Дале. В момента има около 11 хил. обществени зарядни станции в Норвегия, като специализираното мобилно приложение Nobil позволява лесно локализиране на всяка една от тях.

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Това е странното, що за народ са, вместо да си кротуват като арабите и руснаците и да се наслаждават на прилично благосъстояние---изобщо не е странно, те са образован народ с акъл в главите... да ги сравняваш с араби и руснаци е обидно за човечеството! едни 200 години еволюционни различия имат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
Kvototakova
преди 4 години
"Това е странното, що за народ са, вместо да си кротуват като арабите и руснаците и да се наслаждават на прилично благосъстояние опитвайки да продължат колкото е възможно повече ерата на петрола, те търсят нови решения, които неминуемо ще им отреждат доходите от петрола и газта. "Твърде елементарно разсъждение брат, ти да не би рязко да скочи от 19 век в сайта на Инвестор. Мисля, че би ти дошло добре да прочетеш малко повече за държавната им политика относно защитата на природата, която е масово подкрепена сред жителите им. Норвежеца мисли не само как да е добре, а също така как да постеле за бъдещите си поколения, нещо което изглежда е прекалено далеч в бъдещето, за да можеш да го осмислиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
forexar
преди 4 години
"Съществува едно просто обяснение за това политическа воля и възможности."и тук има възможност да се махне ДДС за електромобили ... няма идея за политика в тази насока. .. Енергиината мафия още не е забелязала потенциала на електромобилите за повишаване на потреблението на енергия, което в момента не оправдава по никакъв начин нови енергиини проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
Ivel
преди 4 години
Това е странното, що за народ са, вместо да си кротуват като арабите и руснаците и да се наслаждават на прилично благосъстояние опитвайки да продължат колкото е възможно повече ерата на петрола, те търсят нови решения, които неминуемо ще им отреждат доходите от петрола и газта. Някък не се връзва логиката, не че лошо това което правят, и да се издънят някъде в тези електо проекти пак ще е положително, ще послужат като лош пример на другите. За мен има едно обяснение само, със средствата натрупани от петрола финасират щедри програми стимулиращи покупката на електро автомобили, намаляване на данъци и разни други хитринки, дето карат купувачите все пак да опитат. В България обаче такива стимули няма и не се предвиждат, тоест ако аз искам да опитам, изцяло трябва да си финансирам технократското мислене и желанието да опитам новото. Дали съм готов да направя тази саможертва, отговорът за сега е НЕ, мога да си го позволя, но не виждам смисъл в това. За сега, след 3-5 години може и да мисля по-различно, но за сега ще си карам дизеляците, тамън да ги добия окочателно към тоя момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Това важи за почти всяка страна, която има богати залежи на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
с новите технологии не е сложно да придобиеш представа за икономиката на определна държава :https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/nor/и си прав за петрола , но не виждам защо да копаят под краката си ? това което те правят ни чака целия ЕС ? рано или малко по-късно . просто те имат достатъчно средства и дадености в държаватата си , и воля да подчертая , да го направят малко по бързо от другите , в това число и ние :))) . виж тука какво са решили :https://energypost.eu/norways-renewables-exports-to-increase-8-fold-by-2030/имат огромен вятърен капацитет , много възможности за съхранение на ВЕИ енергия в ПАВЕЦ , имат огромен потенциал в приливната енергия . освен енергия която са решили да изнасят , ще изнасят чрез equinor и технологични решения ... в тозии ред на мисли и ние в БГ имаме слънчев и вятърен потенциал но не го оползотворяваме . но се отклонихме доста от темата :))) на материала ... това са самолетите дето са си поръчали :https://electrek.co/2019/04/11/norway-60-electric-airplanes/това са автобусите 17 + 40 :https://***.sustainable-bus.com/electric-bus/volvo-buses-electric-buses-norway-norgebuss/и още 70 :))) ...https://cleantechnica.com/2019/03/06/oslo-adding-70-electric-buses-this-year/а това са им поръчките на фериботите :https://cleantechnica.com/2019/01/29/corvus-energy-tapped-to-power-5-more-electric-ferries-in-norway/и понеже majnata пита за батерийте , те ти и батериййте къде са в норвежко :https://corvusenergy.com/corvus-energy-to-expand-production-in-response-to-high-demand-for-energy-storage/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 19
studioaa
преди 4 години
Ти си болен болшевик подобен на тези, които ни управляваха от 1944 насам. Подарям ти еднопосочен билет за северна корея или норвегия или друга комунистическа страна. Вие комунистите така и не се научихте кога да мълчите и кога да говорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
Ivel
преди 4 години
Много интересно, преди да намерят нефта в Северно море Норвегия е била една много бедна страна, освен риба рядко са имали каво друго да ядат, сега това може и да ви изглежда изискано, но тогава се е свързвало с недоимък. Сега с това увлечение по електоавтомобилите си копаят под краката, така се получава. Който има нерви да им следи статистиката, как ли би изглеждало да речем GDP то им ако моменто веднага изключим доходите от петрола. Как ли изгляжда сега това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 21
ABBA
преди 4 години
"стига бе човек , може ли да си толкова негативно настроен ..."Със сигурност повече разбирам от теб от електромобили. Поддържам скептично, защото проблемите са много.Но! Фактите са факти: Запада умира демографически и *** *** защитават това като Матросов на амбразурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
:)))стига бе човек , може ли да си толкова негативно настроен ... виж тази статия от тяхния статистически институт - За периода 19902015 г. 141 300 бежанци са пристигнали в Норвегия и са получили разрешение за пребиваване. :https://***.ssb.no/en/befolkning/artikler-og-publikasjoner/how-many-refugees-families-come-to-norwayне е нищо на фона на 5млн. население ... ето ти и статистиката на популацията :https://***.ssb.no/en/befolkningима даже колко са пристигнали и колко са заминали за дадена държава ... там не дават гражданство лесно , то и в БГ не дават лесно на хора от арабския свят , даже може да се каже почти не дават . и си прав че не можеш да шамаросваш жени и деца :))) ... за това нещо са железни имат постоянно отворени линии за жени/деца в/у които е употребвано насилие , дори и вербално - крещене и/или заплахи , и реагират моментално . не е като у нас , да чакат да я претрепе някой от бой и тогава пишат по вестници и правят репортажи , па в полицията по 4-5 оплаквания висящи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още