Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо електромобилите завземат Норвегия

Освобождаването от данъци доведе сектора до ръст

Защо електромобилите завземат Норвегия

Снимка: Архив Ройтерс

В момента Норвегия разполага с 200 хил. електрически превозни средства, като делът им съставлява 7% от националния ѝ автомобилен парк. Освобождаването от данък продажба и ДДС са сред основните финансови стимули, които стоят зад тези цифри, пише норвежкият министър на транспорта и съобщенията Йон Георг Дале за Euractiv.

Никоя друга страна по света не разполага с такъв брой електромобили на глава на населението.

Съществува едно просто обяснение за това – политическа воля и възможности. Многобройните ползи включват повече данъчни и потребителски стимули, както и големи мощности от водноелектрически централи.
Норвегия служи за вдъхновение на редица други европейски страни, които искат да постигнат подобни резултати.

Финансовите стимули

Първите финансови ползи в това отношения бяха въведени в скандинавската страна още в началото на 90-те години на миналия век, когато бе премахнат данъкът върху покупката на електрически автомобили.

През 1996 г. правителството обяви, че освобождава желаещите да закупят подобен тип превозни средства от годишен данък върху автомобилите, а от 1997 г. насам водачите на електромобили са освободени от тол такса.
Безплатното паркиране за електромобилите беше въведено през 1999 г.

Зарядната инфраструктура

От съществена важност е и зарядната инфраструктура в страната, пише още Дале. В момента има около 11 хил. обществени зарядни станции в Норвегия, като специализираното мобилно приложение Nobil позволява лесно локализиране на всяка една от тях.

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
4
 
14
khao до: Ivel
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това е странното, що за народ са, вместо да си кротуват като арабите и руснаците и да се наслаждават на прилично благосъстояние
---
изобщо не е странно, те са образован народ с акъл в главите... да ги сравняваш с араби и руснаци е обидно за човечеството! едни 200 години еволюционни различия имат
2
 
8
 
13
Kvototakova до: Ivel
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Това е странното, що за народ са, вместо да си кротуват като арабите и руснаците и да се наслаждават на прилично благосъстояние опитвайки да продължат колкото е възможно повече ерата на петрола, те търсят нови решения, които неминуемо ще им отреждат доходите от петрола и газта. "
Твърде елементарно разсъждение брат, ти да не би рязко да скочи от 19 век в сайта на Инвестор. Мисля, че би ти дошло добре да прочетеш малко повече за държавната им политика относно защитата на природата, която е масово подкрепена сред жителите им. Норвежеца мисли не само как да е добре, а също така как да постеле за бъдещите си поколения, нещо което изглежда е прекалено далеч в бъдещето, за да можеш да го осмислиш....
2
 
8
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Съществува едно просто обяснение за това – политическа воля и възможности."

и тук има възможност да се махне ДДС за електромобили ... няма идея за политика в тази насока. .. Енергиината мафия още не е забелязала потенциала на електромобилите за повишаване на потреблението на енергия, което в момента не оправдава по никакъв начин нови енергиини проекти.
3
 
9
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това е странното, що за народ са, вместо да си кротуват като арабите и руснаците и да се наслаждават на прилично благосъстояние опитвайки да продължат колкото е възможно повече ерата на петрола, те търсят нови решения, които неминуемо ще им отреждат доходите от петрола и газта. Някък не се връзва логиката, не че лошо това което правят, и да се издънят някъде в тези електо проекти пак ще е положително, ще послужат като лош пример на другите. За мен има едно обяснение само, със средствата натрупани от петрола финасират щедри програми стимулиращи покупката на електро автомобили, намаляване на данъци и разни други хитринки, дето карат купувачите все пак да опитат. В България обаче такива стимули няма и не се предвиждат, тоест ако аз искам да опитам, изцяло трябва да си финансирам технократското мислене и желанието да опитам новото. Дали съм готов да направя тази саможертва, отговорът за сега е НЕ, мога да си го позволя, но не виждам смисъл в това. За сега, след 3-5 години може и да мисля по-различно, но за сега ще си карам дизеляците, тамън да ги добия окочателно към тоя момент
0
 
10
 
10
mrynmryn до: Ivel
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това важи за почти всяка страна, която има богати залежи на петрол.

Още от Анализи
За ужас на европейските автопроизводители потребителите искат джипове