IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,2,3 – ядрена мощност построи

Само за няколко седмици България на хартия се превърна в строителна площадка за поне три ядрени блока

09:05 | 24.12.13 г. 16
<p>
	Усилено се готви проекта за седми блок в АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Усилено се готви проекта за седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: ЕК

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

2013 година започна ударно за ядрената енергетика у нас – след събраната подписка от БСП, в края на януари се проведе първото национално допитване след 1989 година насам и темата беше ядрената енергетика. 

Данните показаха, че 60% от българите подкрепят идеята за развитие на този сектор чрез изграждане на нова мощност, както всъщност беше формулиран въпросът в допитването. Това обаче стана при изключително ниска избирателна активност и така въпросът беше придвижен отново до Народното събрание без мнението на участвалите в референдума да има задължителен характер.

В едно от последните си заседания 41-то Народно събрание отново замрази проекта за строеж на централа в Белене - на пръв поглед този път окончателно. В последвалите пролетни месеци страната произвеждаше повече електричество, отколкото потребяваше. Това наложи и ограничаване на производството на някои централи. На този фон дебатите за и против нови мощности – независимо ядрени или не, изглеждаше предрешен.

В последните месеци на годината обаче темата изведнъж отново влезе в дневния ред след посещението на енергийния министър Драгомир Стойнев в САЩ и искането на Атака за рестарт на строителството на „Белене”.

Коментарите за новия блок в АЕЦ „Козлодуй” не спират вече няколко седмици. Тезата на управляващите е диверсификация и сигурност.

Строителството на седми блок на централата от Westinghouse разнообразява технологиите и така в страната ни ще има блокове по съветска и по американска технология. При евентуален проблем с едната – няма да се налага да спираме цялата ядрена енергетика.

Американската компания, която е част от японската Toshiba Corporation, пък е готова и да доставя ядрено гориво – не само за своя блок, но и за работещите в момента у нас руски реактори.

Диверсификацията на доставките на ядрено гориво обаче трябва да бъде разгледана и в друг ракурс – съхранението му. В момента у нас няма изградено ядрено хранилище, изборът на място и разрешителните отнемат време, почти колкото и за изграждането на един ядрен блок.

Липсата на хранилище подсказва, че практиката сега е да връщаме обратно в Русия отработеното гориво, макар и да плащаме за съхранението му в продължение на 100 години. Подобна практика обаче няма при американските доставчици на ядрено гориво.

Интересен е въпросът къде може да бъде изградено подобно хранилище и по-важното - каква ще бъде реакцията на общините, които експертите посочат като най-подходящи за подобно съоръжение.

Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Потреблението на ток според НСИ:ноември 2012г. = 2875 гигаватчасаноември 2013г. = 2869 гигаватчаса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
За България това беше единственото, което съм гледал. Гледал съм за други страни какво се прави вече, да не говорим, че в он-лайн магазините вече има всякакви решения с доста добри цени ако иска човек да инвестира в соларни панели в малък мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Това за 20 етажния блок, има два репортажа.Гледа ли и втория/ последния де?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
я извади тия мощности за от 2005 до 2009та да ги прегледаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 11
rumen221
преди 10 години
Енергетиката - дефицит на базови мощности и нещастни олигарси1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44- През тих мъглив януари язовирите са празни, потдържаме топъл и студен резерв от по 1,0 GW и остават 6,8, което е с 0,6 по-малко от НЕОБХОДИМИТЕ 7,4 GW3. Излишъци- Изискването по програма 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36% - преизпълнили сме и директивата 2099г.!4. Предстои остър дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
я... фор гууд е със същото мнение като протестиращите и вероятно като на насето от франсето:)"Правителството краде за последно и подписва договори, кой ще изплаща 12 млрд. Уестингхаус." е те това е ниво, думам ти:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 11
for good
преди 10 години
Мтел чрез комуникации контролира цялата държава - финанси, политика. БНБ, Правителство, Булбанк, Раифайзен ... през Спектрумнет и контрол на съзнанието на безжичната мрежа. Проблемът е, че МТЕЛ ФАЛИРА. Целия Телеком Австрия подкупи много министри (като Хохехер - Станишев) и е пред фалит на основните пазари. Хората в България се усетиха 90% са против Мтел, 90% против правителството. Правителството краде за последно и подписва договори, кой ще изплаща 12 млрд. Уестингхаус. Централните банкери са подкупени за най-високия марж в ЕК 7% - за 1.5 млрд. лв печалба. - хоара искат да ги убиват по блоговете, контролираните медии ги прикриват. Какво правиме:- Ако БУЛСАТКОМ вземе мрежата на МТЕЛ и шпионира, хората не искат несигурни данни и ще ги фалират.- ВИВАКОМ е руска компания и едва ли ЕК и ЕЦБ ще дадът контрол над Правителство и БНБ.- ТЕЛЕНОР е компания за 80 млрд ЕВРО и едва ли ще рискуват бранда. Шпионират на пазар ката Украйна, на ако последват Телеком Австрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 13
kalendar
преди 10 години
да стават със специални закони(мое мнение).А Белене, преди да мине арбитражното дело е глупаво даже да се коментира. А в това дело отново да припомним ни набутаха красавците от ГЕРБ. И още-не съм чул ДСБ да са против 7ми и 8ми блок на Козлодуй. Даже не съм чул НИКАКВА позиция по въпросът от тяхна страна. С нетърпение очаквам да видя как сега ще се усучат и ще почнат да пеят новата песен-колко американският атом е по-сигурен от руският атом.Насо, разбира се, нарича Атака и БСП фурнаджийски лопати, при все, че и двете партии са се изказвали САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА атомната енергия. За разлика от ГЕРБ-които бяха за, после против, после за, после против и т.н.(това според Насето не е като фурнаджийска лопата) Но според него ГЕРБ сега са само за развитие на зелената енергия-това е донякъде вярно-след като най-големите мощности от ВЕИ отидоха при хора на ГЕРБ(например Цв. Бориславова). Само едно уточнение-ние не сме изпълнили квотата до 2020г. а сме я ПРЕИЗПЪЛНИЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
дааам...или пък това са блудкави твърдения на човек отдавна зарязал родината и коментиращ от няколко хиляди километра, напразно търсещ оправдание в псевдо анализ защо се е махнал(и защо няма да се прибере). Как да е...В същност-забравя се да се обясни защо беше такава ниска активността-защото герберите(в лицето на тогавашният министър председател) си играеха на *** ми, дойди ми-поне 5 пъти си сменяха мнението. И хората се почувстваха объркани. Освен това-ниската избирателна активност не променя нещата-за щастие или нещастие в Бг-то няма долна граница за тия работи(макар, че при референдумите е различно).(между другото, Черкезов и послушните слепци, дето сте му нацвъкали +чета-тоя закон от 2001год е отменен, освен това Маяк не е единственото място, където можеш да складираш ядрено гориво)Относно критиките към обекта на Уестингхаус-нямало ОВОС? Това не е сериозен аргумент против. Относно търгът-лично аз смятам, че при такива огромни проекти(огромни за размера на държавата ни) е редно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
naso_fr
преди 10 години
Ти май тотално изпусна смисъла на моите коментар. Да цитирам "ЕС задължава на правителствено ниво цената да е 4 пъти на себестойността, не на частно ниво." И още "по БНТ дадоха репортаж за 20-етажен блок в София как са го направили".Ти какво чакаш?! Айде сега стига плака кво дъвжавата не прави за теб и напъни сиво вещество и запретни ръкави да се погрижиш сам за себе си, знам че можеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още