IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 - една година по-близо до втора здравна вноска

Здравноосигурителният модел ще бъде променен, а евросредствата ще играят все по-голяма роля в здравния сектор

13:14 | 28.12.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
2013 - една година по-близо до втора здравна вноска

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Чака ни промяна на здравноосигурителния модел – въвеждане на втори задължителен стълб на здравно осигуряване. Тази новина изненадващо дойде през годината още в началото на мандата на кабинета Орешарски.

Поредната промяна на модела ще стане най-късно до есента на 2014 година. Идеята е с 2 процентни пункта от 8%-та здравна вноска да се финансира втори задължителен стълб на здравно осигуряване. Най-вероятно ще се въведе модел, при който частните осигурителни фондове ще сключват договори с болниците, а здравната каса ще бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността. Идеята е 2% от осигурителния доход да постъпват в частни фондове, а не в здравната каса, в която ще остават 6%.

Време ли е за по-висока здравна вноска?

Темата за повишаването на осигуровката за здраве не беше поставяна на дневен ред поне няколко години. Преди около четири години имаше идея за увеличаване на вноската от 8 на 10%, до което така и не се стигна. Няколкото сменени здравни министри по времето на ГЕРБ „се загубиха“ в лабиринтите на започнатите преди десетилетия реформи в сектора и в крайна сметка се стигна до извода, че доверието на българите в здравната система е почти напълно загубено, че липсват механизми, които да мотивират хората да си плащат осигуровките и че няма смисъл да се наливат пари в нереформирана система.

Дали обаче по-високата здравна осигуровка ще повиши качеството на здравните услуги, дали ще върне доверието в системата? 

Истината е, че за последните десетина години здравната вноска е нараснала, средствата, отделяни за здравеопазване от брутния вътрешен продукт също, а качеството на услугите се занижава, и парите, които българите отделят от джоба си за здраве, растат. По последна статистика България е на челните места в ЕС по средства за здраве, плащани от джоба.

Едва ли повишаването на здравната вноска ще има смисъл, ако държавата не събере здравните вноски на неосигурените към момента. В противен случай, ако бъде увеличена вноската, ще бъдат натоварени още повече здравноосигурените - тези, които плащат за сметка на неосигурените, защото системата е солидарна. 

Останаха отворени редица въпроси - ще се разшири ли пакетът от здравни услуги, предлаган от НЗОК, ако вноската бъде повишена. Ако не, как българите да бъдат убедени, че заради евентуална по-висока вноска, в бъдеще ще получат така наречените екстри към лечението си – например по-качествени консумативи и интервенции и други услуги не толкова за хронични, колкото за сериозни заболявания.

Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mktmkr
преди 10 години
Така ще е докато вноската за здравно осигуряване е дефакто данък. Като погледнах давам на държавата/НЗОК над 1000 лева на година за осигуровки, и за какво?! Ако ти се наложи да отидеш на лекар трябва да си вземеш отпуска, защото опашките са ужасни, направления няма, а ако недай си боже ти се наложи операция си плащаш като поп... защото НЗОК не покрива лапараскопски операции?! Държавата плаща средно по 20 лв !!! на месец вноска за пенсионери, военни, държавни служители, милиционери и безработни ("роми"). Най-скъпото покритие на частните фондове е към 500 лева и включва всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
game_over
преди 10 години
ami pe4atnicata za pari ia dadoha na francuzi s argument, 4e sa s 1 mln po-efektivni. Na tozi etap parite ne se uveli4avat, no prez 2013 vsi4ki praviat depozitite si po-kratkosro4ni, koeto e vidno ot BNB statistka. Iavno horata osaznavat 4e ima risk za valutnia bord i sa gotovi da reagirat. do sega edva li drug e pe4atal parite na BG i tova e 4ista pe4alba za tiah.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Да си гледат работата!Никога повече няма да се осигурявам в тази корумпирана, русофилска черна дупка, наречена България!Не си заслужава.5 години осигуровки в Германия с призната от тяхната система квалификация = 380 евро пенсия. Нашенската осигурителна система отдавна няма никакъв шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още