Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

2018 година - предизвикателството изчерпване на работната сила

Въпреки някои положителни тенденции ключовите проблеми сковават трудовия пазар у нас

2018 година - предизвикателството изчерпване на работната сила

Снимка: Pixabay

2018 г. отмина. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г."

Изминалата 2018 година приключва с добри резултати за пазара на труда по подобие на предходната - висока заетост и рекордно ниска безработица, трудовите доходи продължават да нарастват с очакваните темпове. Недостигът на работна ръка за определени икономически сектори и бизнеси остава основният дефицит.

Повечето от предизвикателствата на трудовия пазар от предишната година, продължиха и през 2018-та. Липсата на качествена работна сила и нарастващото несъответствие в търсените и предлаганите умения продължи да тежи на трудовия пазар в България.

На практика 2018 година не реши нито едно от старите предизвикателства на пазара на труда и очакванията са те да се пренесат и към следващата година. Наред с това квалификацията и уменията на работната сила все още не са адресирани адекватно и неизбежно натискът на трудовия пазар ще продължи. 

Още по темата

Въпреки това 2018 година отбеляза и положителен знак за пазара на труда – рекордно ниска безработица (5% през третото тримесечие на 2018 г.), открити нови работни места и по-високи доходи (средно с около 10%). Положителни тенденции са налице, но очакваното забавяне на българската и на европейските икономики ще постави под натиск и без това нестабилната бизнес среда и конкурентоспособността на бизнеса у нас.

Изминалата година записа един основен проблем за трудовия пазар – този с недостига на работна ръка и умения у работната сила. Нарастващото несъответствие между търсенето на работна сила и наличните ресурси предизвиква бизнеса към „внос“ на работна ръка, някои фирми дори обмислят експанзия в чужбина заради невъзможността да открие точните специалисти. В същото време доклад посочи, че в България няма недостиг на кадри, работната сила е напълно достатъчна за удовлетворяване на нуждите на пазара на труда, а широко афишираната от работодателите теза за криза с кадрите е преекспонирана.

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, посочва се в доклада. Българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните.

Пазарът на труда у нас се задъхва заради нарастващото несъответствие в уменията и възможностите на работната сила и нуждите на икономиката. И въпреки че има политики, които частично правят опит за промяна, проблемът с качеството на работната сила ескалира, но не е адекватно адресиран, смятат икономисти и финансисти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
2
 
23
 
11
V.At. до: V.At.
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Да добавя. Те са учили в Германия на собствена издръжка и са останали там когато България нямаше нужда от тях. А това, че сега има нужда от висококвалифицирани кадри може да е ден до пладне. Идва криза и отново безработица, преобладаващо ромско население, да не изброявам по-нататък. А Вие предлагате само насилствен метод. Остава и да вкараме роднините в концлагер.
4
 
17
 
10
ABBA до: s3
преди 2 седмици
Ако вие ГРОБ-арите паднете от власт, не те виждам на нормалният пазар на труда,.....
2
 
30
 
9
V.At. до: s3
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Излизате от грешната презумция, че това са хора на нископлатени позиции. Познавам много млади хора, които са на високи позиции в Германия и все още са запазили българския паспорт. Вашето предложение просто ще ги откаже от българския паспорт. България има нужда от тях, а те дали ще предпочетат да се върнат в заплашващата ги родина или ще останат да работят за къде по-добра заплата е спорен избор.
1
 
25
 
8
zelka007 до: s3
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
пише се образ-О-вание ... и второ това с крепостничеството е било валидно преди около 200-300 години ...
1
 
28
 
7
ratten до: s3
преди 2 седмици
"...Предизвикателство е, затова трябва и да му се намери решение. Има много варианти за решение на проблема, например да се подобри образУванието на хората."

ти си част от голямото предизвикателство.

Още от Анализи
Работят ли европейските инструменти за оценка на банковата стабилност?