Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

БЕМФ: За изграждане на заместващи енергийни общности са нужни инвеститори

В стратегията за устойчиво енергийно развитие има нелогични решения и липсват политики, смятат от организацията

БЕМФ: За изграждане на заместващи енергийни общности са нужни инвеститори

Снимка: Архив Ройтерс

Привличането на инвеститори е в основата на трансформацията към нискоемисионна енергетика, коментира по време на онлайн дискусия председателят на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски. Няма и дума обаче за такава политика в Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година, с хоризонт до 2050 година.

"Как ще строим ВЕИ и заместващи мощности без инвеститори?", коментира той и посочи, че не е възможна реализацията на идеята само с пари от европейските фондове.

Още по темата

Нуждата от заместващи мощности ще дойде след ангажимента на страната да затвори въглищните централи, които са съществен замърсител. Но същевременно няма яснота какво ще стане с въгледобива, посочи Хиновски.

Димитър Куюмджиев от БЕМФ отбеляза, че няма и опит за разнообразяване на дейността на мините - те просто добиват въглища и нищо повече. Същевременно обаче в други части по света се правят различни разработки като например водовъглищно гориво - въглищен прах и вода, което се изгаря в специални котли.

Има и българска разработка за подобен тип гориво, но има и голяма съпротива от топлоцентралите да използват експериментално това гориво.

На фона на заявките за въглеродна неутралност на българската икономика има идея за превръщането на големите централи в Маришкия басейн от въглищни в парогазови, но инвестицията за това е голяма, каза още Куюмджиев. Според него много по-изгодна ще бъде употребата на водовъглищното гориво, а така ще се запази и въгледобивът в страната.

България разполага с около 1,8 млрд. тона запаси от въглища, които могат да задоволят енергийните нужди на страната за срок от около 50 години.

По време на дискусията беше отбелязана и липсата на новите технологии - например в транспорта, за малките модулни реактори или за оползотворяването на битовите отпадъци.Хиновски отчете, че в момента се води много силна конкурентна борба по отношение на реакторите между САЩ и Китай и кой пръв ще представи лицензиран продукт.

Междувременно АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за проучване на възможността за изграждане на модулни реактори с американската компания NuScale Power

За експерта е нелогично и предвиденото в Стратегията повишение на потреблението на електроенергия до 2050 година на фона на заявките за повишаването на енергийната ефективност на сградите.

Димитър Куюмджиев посочи някои пропуски в политиките по отношение на отоплението на сградите. Централното отопление правилно е посочено като спестяващо първична енергия, но не се отчитат някои особености, посочи той. Например това е добра система за големите градове, но за малките градове в страната по-добрият вариант е газификация, а подобна политика в плановете на правителството липсва.

Разходите на домакинствата могат да бъдат намалени с поставянето на покривите на колектори за топла вода. Това е особено подходящо за панелните блокове, които имат плоски покриви, уточни още Куюмджиев.

Не се използва напълно и потенциалът на водните ресурси. В плановете на правителството е включен проектът за изграждане на яз. Яденица, който е разширението на ПАВЕЦ Чаира, но например не се развива течението на Горна Арда и р. Дунав. България често предизвиква наводнения в съседните държави заради невъзможността да улови водния ресурс, каза още експертът.

Като цяло в стратегията за устойчиво енергийно развитие липсват ясни критерии за избора на проекти, за които ще се работи, липсва оценка на въздействието от реализацията им, има нелогични решения и липсват политики, категорични са от БЕМФ.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 1 месец
България може да стане 100% нетен инвеститор на самата себе си, ако въведе Технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg .
30 такива Ферми ще покрият изцяло нуждите от С-Неутрални Горива и ще осигурят абсолютна енергийна независимост на България от всякакви външни доставчици.
Изграждането на допълнителни Ферми над тази бройка ще осигури стабилно развитие на иономиката и обществото ни.
Ще се умножи многократно Брутния ни Вътрешен Продукт и България ще се нареди сред най-богатите страни в света, в рамките на десетина години.
Програмата за Развитие на България, базирана на тази Технология, предвижда 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия, плюс Бонуси, Ваучери, Помощи и Базов Доход за всички нуждаещи се, напълно безплатно Здравеопазване и Образование, безлихвени Кредити и Грантове за Бизнеси, Технологии, Иновации, нови модерни и зелени Промишлени и Жилищни Зони, Села, Градове, Инфраструктура, връщане на всички Емигранти плюс заселване на квалифицирани Чужденци и ръст на населението над 10 млн. към 2030 г.
1
 
5
 
2
преди 1 месец
Това е положението когато "стратегиите" не се пишат от експерти, а от политици.
2
 
3
 
1
преди 1 месец
абсолютно верно говори човекът ... липсва въобще дискусия за дизайна на пазара какъв ще бъде ...

Още от Анализи
България може да изпусне влака за ядрената енергетика