IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. индиректното кредитиране трябва да достигне 60% от активите на ББР

Сред приоритетите в Стратегията 2017-20120 на Българската банка за развитие ще бъде финансирането на новосъздадени фирми

08:37 | 15.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Българска банка за развитие</em></p>

Снимка: Българска банка за развитие

Ключов приоритет в Стратегията 2017-2020 на Българската банка за развитие ще бъде развитието на програмите за индиректно финансиране на малките и средни предприятия.

Служебното правителство трябва да одобри програмния документ, за да бъде предложен за обществено обсъждане, като това може да се случи още днес (сряда, 15-и март).

Ръководството на държавната ББР изготви проекта, като в него освен анализ за досегашната дейност на държавната банка са заложени и стратегически цели за развитието ѝ в средносрочен план.

„До три години индиректното кредитиране трябва да достигне 60% от активите на ББР. Към 2020 година съотношението индиректно към директно финансиране трябва да е 60%:40% в рамките на консолидираните отчети на групата от текущо ниво от около 35%:65%“, пише в документа.

“За почти 20-годишната си история ББР се утвърди като финансова и кредитна институция, с почти 1,7 млрд. лв. балансово число и балансиран рисков профил", пише в уводната част на документа, където са набелязани и проблемните моменти в развитието на банката. От дистанцията на времето развитието на ББР може да бъде определено на само като интензивно, но и навременно, отчитайки глобалната криза и типично за една банка за развитие. Наред с посочените успехи следва да бъдат отбелязани и серия, стратегически по характер пропуски, пряко повлияли потенциала и развитието на групата на ББР“, отчитат в банката.

Грешки на растежа

Като най-голям неуспех се сочи фактът, че ББР не успява да защити необходимостта от държавна гаранция на пасивите си. Като важни, но неуспешни за банката са определени и опитите ѝ за участие в инициативата JEREMIE на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд.

"Решението за неучастие на банката в администрирането на проекта елименира възможността за дългосрочна  и стратегическа капитализация на ББР, отчитат в държавната кредитна институция.

"В определени периоди от развитието си, провежданата непоследователна политика на банката и поемането на неприсъщи цели и задачи, в това число програми за пряко кредитиране на МСП (при отсъствието на клонова мрежа), неглижиране на он-лендинг програмите и логичното свиване на обемите им, преекспонираните очаквания  за уреждане на проблемни вземания  чрез аутсорсване, доведоха не само до до загуба на интерес у банките-партньори, но и предизвикаха съмнения за статута на финансовата институция като банка за развитие, показва анализът на ББР.

Стратегическа цел

„Банковата група ще продължи развитието на клиентския си портфейл чрез структурата от дъщерни дружества. Микро бизнес – чрез програмите на ББР за индиректно кредитиране, както и черз предлаганите продукти на НГФ и МФИ Джобс. Нов акцент ще бъде програма за новосъздадени фирми. В сегмента на големите компании банката ще подкрепя дългосрочните инвестиционни начинания и проектното финансиране, което ще се осъществява  все по-често в условията на синдикиране, включително и с чуждестранни банки, предвижда Стратегията.

С приоритет в продуктовите линии и програми ще бъде предекспортното и експортно финансиране, мостовото финансиране на проекти по оперативни програми, в подкрепа на усвояване на фондове на ЕС, както и проекти от национално и регионално значение, дългосрочното инвестиционно и проектно финансиране за технологично обновление за повишаване конкурентоспособността и ефективността на МСП.

Банковите продукти на групата ББР

Според Ангел Геков, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие, кредитната институция трябва да се разглежда в група – ББР, Националния гаранционен фонд (НГФ) и Микрофинансиращата институция ДЖОБС.

„Когато предлагаме продуктите на групата, покриваме целия спектър за клиента, който има нужда от банково обслужване. В няколко сегмента на най-малките фирми предлагаме продуктите през ДЖОБС за микрофинансиране, а програмите за индиректно финансиране реализираме чрез партньорски банки и схемите за гаранции на НГФ.  За средните предприятия са индиректните програми на банката и отново гаранциите на гаранционния фонд. За големите предприятия са преките и синдикираните кредити с партньорски банки. Така ББР покрива всички сегменти“, обясни банкерът.

Той посочи, че продуктовата структура в групата - ББР, НГФ и МФИ ДЖОБС, е различна, но целта е да се покрият всички изисквания на фирмите за кредитиране.

„Може би малките и средните предприятия ползват най-голям обем по гаранцииите от НГФ. По този начин се облекчават лихвените условия от другите банки и изискванията за обезпеченост, улеснява се достъпът до финансиране“, каза Геков.

По думите му стремежът на ББР е да се увеличи индиректното кредитиране чрез партньорските банки.

„За жалост през последните 5-6 години не беше правено нищо по този въпрос. Старите програми от 2009 г. приключиха и нови не бяха направени. Едва от миналата година  имаме нова програма, която работи, но пазарът не е особено гостоприемен, защото банките са пълни с пари, коментира Ангел Геков. – Целта на ББР е да има индиректно кредитиране, но в тези пазарни условия е изключително трудно, защото банките са пълни с евтин ресурс и имат достъп през централите си дооще по-евтини пари. Ние няма какво да им предложимв като цена, затова се стремим да им предлагаме разделяне на риска, разкри банкерът и даде конкретен пример при отпускането на дадена кредитна линия. Ние поемаме примерно 30% от риска и до известна степен банките редуцират собствения си риск, но дори и в такава ситуация трудно се изпълняват обемите , които сме заложили.“

Средносрочен план за развитие

„Балансовото число на ББР трябва да надхвърли 2,1 млрд. лева, като при отчитане на ефектите от обслужването на проект „Енергийно обновяване на българските жилища“ то може да надвиши 3 млрд. лева.

"Към момента пазарната конюнктура не предполага сериозни възможности  за сериозно увеличение на обемите на банките-партньори  в хоризонт от 2-3 години, но ще бъдат разработени продуктови линии с по-голяма гъвкавост по отношение на срокове и лихвени равнища, които ще са адаптирани към динамичните пазарни условия и към изискванията на банките-партньори", е заложено в Стратегията за развитие на ББР.

Според нея цялостната концепция и модел на структуриране на дъщерни дружества на банката  ще продължи да се развива като се насочи към конкретни сегменти на пазара.

В сегмента на големите компании банката ще подкрепя дългосрочните инвестиционни начинания и проектното финансиране, което ще се осъществява  все по-често в условията на синдикиране, включително и с чуждестранни банки.

С приоритет в продуктовите линии и програми  на Българската банка за развитие  ще бъде предекспортното и експортно финансиране, мостовото финансиране на проекти по оперативни програми, в подкрепа на усвояване на фондове на ЕС, както и финансирането на проекти от национално и регионално значение, дългосрочното инвестиционно и проектно финансиране за технологично обновление за повишаване конкурентоспособността и ефективността на МСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още