IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата стимулира кредитополучателите с лихва над 10% да станат некоректни

Изводът е от препоръки на Комисията за защита на потребителите, максималната лихва по просрочените кредити да е законната

13:55 | 26.09.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор
Държавата стимулира кредитополучателите с лихва над 10% да станат некоректни

Държавата в лицето на Комисията за защита на потребителите стимулира кредитополучателите с лихви над 10% да станат некоректни.

Изводът се налага от препоръките на Комисията за защита на потребителите, максималната лихва по просрочените кредити да е законната, а именно - 10,04% (основния лихвен процент + 10%, като ОЛП в момента е едва 0,04%).

На практика, ако плащате лихва от 10% или повече по потребителски или жилищен кредит и спрете да плащате, лихвата ви няма да е договорената с банката + 10% (например договорена лихва от 12% + 10%, или общо 22%), а само 10,04%.

Този парадокс не е тайна за Министерство на финансите и от ведомството на Симеон Дянков на няколко пъти предлагат законната лихва да бъде променена на ОЛП + 20%. Предложението бе оттеглено поради надигналия се вой от бизнеса, че така ще бъде натоварен с разходи.

Законната лихва се определя от Министерски съвет и се използва за начисляване на наказателна лихва върху забавени плащания към държавата. Тоест в момента често е по-евтино да се финансираш като не плащаш задълженията си към държавата, вместо да теглиш банков кредит.

Вероятно ако кредитополучатели злоупотребят с ниската законна лихва и спрат да плащат по кредитите си, Министерски съвет ще вдигне размера й на ОЛП + 20%, или поне ОЛП + 15%.

Няма публикувани изследвания дали този проблем вече не засяга банките, но вероятно част от високия дял на лошите и преструктурирани кредити от 23,41% се дължи на кредитополучатели, които опитват да „излъжат системата“.

Може би е удачно Асоциацията на банките в България, БНБ и Министерството на финансите да направят съответните проучвания и Министерският съвет да излезе с адекватни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
Някои хора са доста далеч от реалността - бизнесът бил надигнал вой срещу скромната лихва от 20%... чувате ли се изобщо какви ги говорите, всичко над 10% е обир, независимо как се казва мутрата Касапа, Държавата или Банка не знам коя си..Ми нали ще ми поиска 20% и ще продам бизнеса, барабар с дълга към държавата, ако видя дебелия, а тя да си ги търси от бай ***. Ако ми забрани да го продавам, ще го фалирам, като взема мерки да не могат да ме пипнат като собственик, и така..На всяка репресия и се намира колая, айде със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
За мен основния виновник е БНБ и никой не може да убеди в обратното . Ето и доводите ми :1.Факт е че кредитополучателите в България имат много ниска финансова култура и теглеха кредити без да се замислят дали ще ги връщаш и как ! Обаче след като е ясно това а и имаше индикации - ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПРЕДПРИЕ НИЩО ? Оставиха хората в ръцете на професионални измамници който им сваляха звезди и реално ги караха да поемат огромни рискове ? Та нали за това е регулатора ? Да регулира !2.След като стана явна ямата : остави банките да прехвърлят всички загуби върху клиентите ! Как стана това : за банките всеки лош кредит трябва да се провизира , провизиите са разход , а да сте видели банка на загуба след като би трябвало в следствие на повишените разходи /провизии/ да си отчетат съответната загуба ? Ми просто тези разходи бяха покрити от драстично повишените лихви и такси ! Кой позволи това ? Регулатора естествено !3.Кой позволи кредити да се раздават на база "черно" счетоводство ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Не, просто ми е забавно да ги ядосвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Защо мислиш че този закон има някакво значение ? И в момента длъжниците си се разхождат след като са прехвърлили всичкото си имущество на поставени лица и са регистрирали нова фирма на стринка си и я управляват с пълномощно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
"Държавата стимулира кредитополучателите с лихва над 10% да станат некоректни":))) Те хората изтеглиха кредити на лихва под 10%, но банкерите незаконно им вдигнаха лихвите и измамиха народа да подписва споразумения и анекси и рефинансиране и т.н.Затова хора погледнете си договорите и вижте, че е по-изгодно да не плащате (ОСКЪПЯВАНЕ) над 10.02%, понеже като съберете всички (лихва+такси+комисионни+незнам си какво) се получава по-скъпо. А и още нещо ще ги върнете парите с 10.02% ама след сте образували работа на адвокатите на банката. А то толкова адвокати няма.До банкерите - Намаляйте лихвите, че съсипахте банк сустема :))) ИДЕОООТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
"Държавата стимулира кредитополучателите с лихва над 10% да станат некоректни" Закъсняла е даже много.Много! Дано всичко това обаче, да послужи за урок и повече да не се теглят кредити за Х инчови плазми от работещи на 2-3 МРЗ-та или за абитуриентски бал на детето или....няма да мога да изброя. Но за всички останали излъгани, подведени и закрепостени по необходимост - нека успеят да се измъкнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Закона за фалита на физическите лица е много важен инструмент в борбата срещу алчността им! Дано бъде изпипан качествено / без вратички/. Пък, нека си водят хората на Левончо " черен списък " да плашат гаргите с него! :) Каквото са взели взели. Време е, да минем в групата на цивилизованите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
stdmv
преди 11 години
Нямаш 35 лв да си ги платиш ли (ако ги дължиш, разбира се)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
stdmv
преди 11 години
Под "оценка на риска" от страна на Левон, следва да се разбира "Ние сме си организирана престъпна група - мафия. И основно се занимаваме с измами"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още