IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавна регулация за лекарствата на свободния пазар – нож с две остриета

Обсъжда се здравното министерство да определя цените за целия фармацевтичен пазар, бизнесът се опасява от монополно положение

08:00 | 08.08.12 г. 15
<p>
	Снимка:&nbsp;marilyn monroe silly&#39;&nbsp;&nbsp; Лиценз: <a href="http://www.flickr.com/photos/36697314@N00/" target="_blank">Creative Commons</a></p>

Снимка: marilyn monroe silly'   Лиценз: Creative Commons

Преди дни здравният министър Десислава Атанасова допусна възможност за въвеждането на регулация и на цените на лекарствата, които в момента са на свободна продажба и крайната им търговска стойност се формира на пазарен принцип.

На този етап това е само идея, но Атанасова не изключва промяната да се въведе с поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който предстои да бъде гледан на първо четене в парламента след ваканцията на депутатите. Предложението е извън пакета от афишираните досега мерки за понижаване цените на медикаментите и най-вероятно здравният министър ще свика работна група, която ще обсъди неговата ефективност.

Ако бъде приета допълнителна регулация на лекарствата на свободния пазар, на практика това ще означава, че държавата ще влияе върху фармацевтичен пазар за още около 1 млрд. лв.

В момента с публични средства се заплащат медикаменти за около 1 милиард лева – 500 хил. лв. е бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за лекарства и още 500 хиляди лв. е сумата, която здравното министерство заделя за медикаменти по рецепта. Като се има предвид, че общият фармацевтичен пазар е за над 2 милиарда лева, лекарствата на свободния пазар, които сега държавата предлага да регулира, са за около 1 милиард лева.

В групата на т. нар. ОТС-лекарства попадат най-широко употребяваните от пациентите продукти - противогрипни медикаменти, обезболяващи, витамини и други.

В момента лекарствата, които не са по лекарско предписание, се регистрират с определена цена в Комисията по цени и реимбурсация към Министерство на здравеопазването при стъпването им на българския пазар и след това цените не подлежат на повече държавна регулация, а се определят от свободния пазар.

Investor.bg потърси за коментар всички участници на фармацевтичния пазар у нас с въпроса какви биха били  последиците от подобна мярка и дали наистина тя ще бъде ефективна по отношение понижаване цените на медикаментите.

Позицията на здравното министерство е, че бъдеща регулация на свободно продаваните лекарства, е мярка, която ще окаже сериозно влияние за понижаване на цените на медикаментите у нас. Това мнение обаче споделят само пациентските организации, докато българските и чуждите фармацевтични производители са силно скептични към ефектите от подобна регулация.

Българската асоциация за закрила на пациентите подкрепя изцяло предложението държавата да определя стойностите на ОТС-продуктите. Пенка Георгиева, член на УС на асоциацията, каза за Investor.bg, че това е правилният подход към намаляване на цените на лекарствените продукти у нас. По нейните думи трябва да се въведе допълнителна регулация, въпреки че в условията на пазарна икономика на всяка държавна регулация не се гледа с добро око.

Според Георгиева само ако има държавна намеса и при свободно продаваните лекарства, ще се намалят фрапантните разлики в цените на един и същ медикамент, продаван в България и в съседните ни страна. Това е верният път, за да се ограничи медицинският туризъм към Македония и Гърция, коментира Георгиева.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев също приветства идеята за държавната регулация на продуктите без рецепта, но само при условие, че се направи предварителен сериозен анализ дали мярката ще облекчи финансово пациентите.

Според него съществуват редица пречки, които трябва сериозно да бъдат осмислени. Преди всичко дали допълнителна регулация е юридически възможна, как ще се отрази тя на търговците на дребно, защото те компенсират част от печалбата си точно с ОТС-продуктите.

Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Вярвам, че трябва да я има, а също съм наясно защо я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Държавата установява картел, който ще попречи на конкуренцията, доколкото я има, да понижава цените."С ръка на сърцето си отговори четейки закона, наистина ли вярваш в силата на конкуренцията в България !!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
Eлекторатът сега е във възторг, едва по-късно ще установи, че Борисов вместо да изпише вежди е избол очи. Държавата установява картел, който ще попречи на конкуренцията, доколкото я има, да понижава цените. Така те винаги ще са по-високи, отколкото ако бяха конкурентни. Конкуренцията прави администрацията ненужна и затова тя предпочита монополите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Бойко има нов приятел - Веско Марешки. Който след петминутен разговор с премиера, купува футболен отбор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
След триглавата ламя на власт дойде празноглавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
optional
преди 11 години
Точно. Понякога се учудвам колко късогледи са хората и как бързо забравят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
Когато започваш нещо трябва да имаш идея къде ще стигнеш ако го направиш. В случая ако имаме еднакви цени навсякъде, по - големите ще изядат малките аптеки. След това ще имаме няколко големи вериги и олигопол или монопол на цените. И най накрая когато процесът е приключил отдавна както при бензиностациите, ще имаме протести срещу цените на горивата / лекарствата, но вече няма да може да се направи нищо. Отделно ще увеличиш безработицата - закриване на част от аптеките, оптимизиране на счетоводството и т.н. Отделно, ако държавата не си върши работата както трябва , а това задължително ще стане, ще има дефицит на определени лекарства поради неизгодност или неразрешеност за внос.С две думи, еднаквите цени ще разорят малките аптеки, ще въведат монопол и ще увеличат безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
kravata_mu
преди 11 години
направо не мога да повярвам... човек, ако искаш и в комунизма да се върнем... ужас. бе то с всички стоки да вземе държавата да фиксира цените на всичко и да се свършва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
krasisimir.lilov
преди 11 години
В България наистина имаме нужда от държавна регулация, Атанасова е права, защото у нас всеки си прави каквото си иска и си въвежда каквито на него са му угодни цени, едно лекарство в три аптеки може да се намери на три различни цени, когато цената е определена от държавата и е еднаква навсякъде и бива контролирана, тогава ще бъде далеч по лесно и удобно за гражданите, които обикалят целия град, за да си купят лекарството, което в другата аптека било с 5 стотинки по-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
ani.georgieva.1029
преди 11 години
След като ще има спад в цените на лекарствата и цените им в отделните аптеки ще се уеднаквят аз съм За предложението на здравния министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още