IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният сектор – мощен стимулант за M&A сделките през 2015 г.

Очаква се общият обем на сливанията и придобиванията между фармацевтични компании да се повиши до рекордните над 600 млрд. долара

08:13 | 04.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Сделките по сливания и придобивания (M&A) във фармацевтичния сектор през 2015 година отбелязаха нов рекорд. Очаква се общият обем на сделките в здравния сектор да се повиши до рекордните над 600 млрд. долара.

Анализаторите оценяват, че след обявяването на сделката на Pfizer за придобиването на иновативния бизнес на Allergan в края на годината здравният сектор ще се издигне на челното място по общ обем на сливанията и придобиванията, засенчвайки енергийния и технологичния сектор. Изчисления на Thomson Reuters сочат, че сделките в здравния сектор ще засенчат целогодишния си рекорд от 392,4 млрд. през 2014 г.

Като цяло M&A сделките не са изолирано явление на световния пазар - тенденцията на окрупняване набира все по-голяма скорост през последните години. Обемът на сделките по сливания и придобивания в света надмина върха, поставен през 2007 г. Близо месец преди края на 2015 г. стойността на оповестените сделки е вече 3,42 трлн. долара.

Огромният паричен ресурс, който се намира на разположение на компаниите, промяната в инвестиционната им политика, ниските лихвени проценти и регулациите в някои сектори са част от предпоставките за активността на пазара на сливания и придобивания. Това коментира Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, пред Bloomberg TV Bulgaria. Фактът, че фармацевтичният бранш е един от най-регулираните, е една от предпоставките за ръста на сделките.

Търсене на възможности за растеж, стремеж към осигуряване на конкурентни предимства, иновационни решения и по-бързо разширяване на пазарните дялове са други предпоставки за ръста на M&A сделките между фармацевтичните фирми. Именно придобиванията на готови иновативни решения са едни от най-силните причини за осъществяване на тези сделки. Не на последно място е и доверието в икономическата среда.

Сипмптоматичните фармацевтични сделки

През 2015 година бяха обявени няколко мащабни сделки, които дават сигнал за пренареждане на играчите във фармацевтичния сектор.

Израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical обяви през юли, че придобива бизнеса с генерични лекарства на Allergan за 40,5 млрд. долара. Израелският фармацевтичен гигант е най-големият производител на генерични лекарства в света. Според официалното изявление собствениците на Allergan получават 33,75 млрд. долара в брой и акции на Teva на стойност 6,75 млрд. долара спрямо пазарната стойност към момента.

В края на годината бе оповестена и най-голямата сделка досега в здравния сектор - фармцевтичният гигант Pfizer обяви в края на ноември, че купува конкурентния бизнес на Allergan за сумата от 160 млрд. долара, или 363,63 долара на акция. Споразумението има и друг аспект - ще позволи на базираната в Ню Йорк компания да премести централата си в Ирландия, за да намали данъчното си бреме в САЩ. Очаква се сделката да приключи през втората половина на следващата година.

Също в края на годината бе обявена и друга сделка по придобиване в сектора. AstraZeneca Plc, вторият най-голям производител на лекарства в Обединеното кралство, е договорила придобиването на калифорнийската ZS Pharma за сумата от 2,7 млрд. долара в брой. Акционерите на ZS Pharma ще получат по 90 долара на акция.

И още сделки

Преди да придобие генеричния бизнес на Allergan, Teva Pharmaceutical Industries направи друг опит - отправи оферта към производителя на генерични лекарства Mylan NV, която устоя на офертата за около 50 млрд. долара и я отхвърли. Perrigo Company Plc също бе в обсега на внимание на Teva, която отправи оферта за поглъщане за 35 млрд. долара.

От друга страна, купуването на Actavis става само няколко месеца, след като самата тя финализира сделка по придобиването на иновативната компания Allergan през март.

Фармацевтичната компания AstraZeneca PLC само преди седмици съобщи, че ще придобие 55% дял от биотехнологичената Acerta Pharma на цена от 4 млрд. долара в поредно усилие да обнови продуктовата си линия.

През 2015 г. Merck приключи сделката по придобиване на Sigma-Aldrich на стойност 17 млрд. долара.

Кои са предпоставките за активността на пазара на M&A сделките през 2015 г.

Огромният кеш, с който разполагат компаниите, и ниските лихвени проценти са само част от предпоставките. По мнение на експерти във фармацевтичния сектор влияние оказват и допълнителни фактори - гигантите във фармацията търсят преразглеждане на портфейла от продуктови линии. Притиснати от изтичане на патенти върху техни разработки и прехвърлянето на съществуващи продуктови линии в генерични, те търсят да придобият нови разработки, които са обещаващи в дългосрочен план.

Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още