IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е икономическата свобода на България през 2016 г.

Тя е заложник на корупцията и слабата защита на правото на собственост

09:46 | 10.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В сравнение с 2006 г. България успява да подобри резултата си в шест от 10-те показателя, съставляващи общия индекс на икономическа свобода, който се изготвя от Heritage, показват изчисления на Инфограф.

В четири от тях резултатът на страната ни се влошава или остава на същото ниво, като най-ниско е оценено правото на собственост. 

Общото подобрение спрямо 2006 г. се дължи най-вече на свободата на търговията и намаляващите държавни разходи, но положителният резултат отслабва заради спад във финансовата свобода и свободата на труда.

Индексът на икономическа свобода е изследване, което подрежда държавите спрямо 10 показателя. Класацията се прави от 1995 г. насам и в последното издание са включени 186 държави. През 2016 г. България има общ резултат от 65,9 при максимално възможен 100, като това ни нарежда на 60-то място в света.

С този си резултат страната ни се явява икономически по-свободно място от средното за света, но леко изостава от общоевропейското равнище.

Най-голямо за периода 2006-2016 г. е подобрението по отношение на свобода на търговията. Повишението е с 22 пункта, изпреварвайки средните стойности и за света, и за Европа. През 2006 г. свободата на търговията у нас е била значително по-ниска, като за нейното повишаване най-голямо влияние оказва приемането на страната ни в Европейския съюз.

Чувствително е подобрението и при показателя „размер на държавата”. В случая показателят има обратен знак – колкото по-висок е той, толкова по-ниски са държавните разходи и съответно икономическата свобода е по-висока.

Най-осезаемо е намаляла финансовата свобода. Този показател се влияе от степента на държавно регулиране на банковите услуги, както и от нивото на развитие на финансовите и капиталовите пазари. България отбелязва 10 точки по-малко в общия си резултат спрямо 2006 г., заради намалена ефективност и независимост на банковата система.

Свободата на труда, измерена чрез нивото на минимална заплата и обхвата на регулациите, свързани с пазара на труда, е вторият индикатор с най-голямо негативно влияние върху общия резултат на страната ни. Въпреки че резултатът на България превишава с 12 точки средните нива за Европа и света, хронологически наблюдаваме осезаем спад на свободата на труда за последното десетилетие.

Прави впечатление липсата на подобрение в два от може би най-важните показатели на икономическата свобода – свободата от корупция и правото на собственост. Класацията за 2016 г. показва леко подобрение в нивото на първия индикатор, но предвид данните от последното изследване на „Прозрачност без граници”, можем да очакваме понижаване на оценката ни в следващото издание на индекса. Това означава, че за повече от десетилетие подобрение в тези два индикатора на практика липсва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Липсата на отговор би означавала ,че сте съгласни с Амстердам , а също и че свободното изказване на мнение и обидите най вече ,са позволени само на определени "ваши" потребители .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
До Инвестор .бг .Позволявам си да пиша тук , благодарение на *** Амстердам. Преразгледайте моля , основанието на което ми наложи бан за "вечни" времена Постарайте се да видите темата която бях отворил , а не коментара на Амстердам.В допълнение :http://***.bbc.com/news/world-europe-35495863
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още