Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Колко ще ни струва еврото?

Статистиката казва, че смяната на валутата не засилва инфлацията. Потребителите от Германия до Гърция твърдят обратното. И едните, и другите са прави

Колко ще ни струва еврото?

Снимка: Ройтерс

Ангела Меркел го нарича „нашата обща съдба“. Политиците в целия широк спектър от Еманюел Макрон до Виктор Орбан го смятат за най-важната институция на обединена Европа.

В същото време бившият британски външен министър Уилям Хейг го беше описал като „горяща сграда без никакви изходи“. „Макар да бе експеримент, замислен да ги сплоти, всъщност нищо не е разделяло Европа в такава степен като еврото", казва и нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.

Изобщо еврото е вечният извор на спорове в обединена Европа. А в следващите няколко години има всички изгледи тъкмо България да се окаже във фокуса на тези спорове.

Още по темата

 ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички членки на ЕС, с изключение на Дания (и Великобритания, доколкото тя все още е в съюза). Но страната ни сега е в наистина уникална позиция: докато държави като Чехия и Швеция съзнателно се стараят да не покриват критериите, за да не влязат в еврозоната,  България ги покрива и иска да влезе, но не може.

Много технократи в европейските институции, а и в някои по-влиятелни национални правителства, смятат, че с приемането на еврото не бива да се прибързва, най-малкото докато доходите в България не се приближат още малко до средните за съюза.

Вероятно имат основания да смятат така. Малцина дори и у нас си дават сметка, че „конвергенция“ означава ръст не само на заплатите, но и на цените. До момента никъде въвеждането на еврото не е довело до сериозни инфлационни процеси - според официалната статистика. Но съвсем не е така според субективните възприятия на хората. Откъде идва това противоречие и какви са шансовете то да се получи и в България? 

„Няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища – нито при влизането във валутния механизъм ERM II, нито при приемането на еврото“, подчерта Димитър Радев, управител на Българската народна банка, в интервю за БНТ. „Това обаче не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените“. 

СЪЗДАДЕНО ОФИЦИАЛНО ПРЕЗ 1999, еврото просъществува три години във „виртуален" вид, преди на 1 януари 2002 дванайсет европейски страни да заменят с него националните си валути. Още тогава започнаха и първите вълни на недоволство от свързаното с промяната масово поскъпване. Германците дори прекръстиха еврото на teuro - от teuer, скъп. Мнозина италианци и днес ще ви обяснят, че краят на благосъстоянието им е дошъл през 2002 г. с първия допир до новите пари.

В същото време и Евростат, и всички останали изследвания показват, че приносът на валутната смяна към инфлацията е бил минимален - между 0.09 и 0.6 процента (според различните изследвания и за различните държави).

Статистиката ли лъже, или хората са жертва на масова самозаблуда? Всъщност нито едното, нито другото. 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (28)

   1| 2| 3    
9
 
17
 
28
преди 2 години
Хубава статия, изводът е няма НИКАКЪВ смисъл от въвеждането на еврото за нормалните хора. Бях в Гърция преди да го въведат и след.... разликата беше гадна.
10
 
8
 
27
преди 2 години
Хубава статия, изводът е няма НИКАКЪВ смисъл от въвеждането на еврото за нормалните хора. Бях в Гърция преди да го въведат и след.... разликата беше гадна.
12
 
23
 
26
michaelis12 до: penman
преди 2 години
не се хаби с плюсовете щот са щи обърна веднага палачинката ей соппол, ше бъде въведена рублата за разщания на майкка ти на околовръстното само, НИЕ ОСТААМЕ С ЛЕВА !!!
15
 
25
 
25
преди 2 години
За или против еврото в България, Костадин Костадиновhttps://***.youtube.com/watch?v=iYjtVwC50YI-------------------------------------------------------------------------------мдаааа както винаги българския лупериат с платените тролове лобират за еврото, но мисля вече им казах, че ше почешат коня за гривата щот не зависи от нас хвала на Бога за което и Бат Коце ше им обясни на маймунните като penman тъппака защо кое и не требе .....
23
 
23
 
24
penman до: marto1992
преди 2 години
Няма профилна снимка
Разумен коментар, а не като на кратуните, които са много активни във форума и би им се искало да въведем рублата!

Още от Анализи
Какво, ако не въглища, газ и ядрена енергетика?