IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще ни струва еврото?

Статистиката казва, че смяната на валутата не засилва инфлацията. Потребителите от Германия до Гърция твърдят обратното. И едните, и другите са прави

18:18 | 06.04.19 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ангела Меркел го нарича „нашата обща съдба“. Политиците в целия широк спектър от Еманюел Макрон до Виктор Орбан го смятат за най-важната институция на обединена Европа.

В същото време бившият британски външен министър Уилям Хейг го беше описал като „горяща сграда без никакви изходи“. „Макар да бе експеримент, замислен да ги сплоти, всъщност нищо не е разделяло Европа в такава степен като еврото", казва и нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.

Изобщо еврото е вечният извор на спорове в обединена Европа. А в следващите няколко години има всички изгледи тъкмо България да се окаже във фокуса на тези спорове.

 ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички членки на ЕС, с изключение на Дания (и Великобритания, доколкото тя все още е в съюза). Но страната ни сега е в наистина уникална позиция: докато държави като Чехия и Швеция съзнателно се стараят да не покриват критериите, за да не влязат в еврозоната,  България ги покрива и иска да влезе, но не може.

Много технократи в европейските институции, а и в някои по-влиятелни национални правителства, смятат, че с приемането на еврото не бива да се прибързва, най-малкото докато доходите в България не се приближат още малко до средните за съюза.

Вероятно имат основания да смятат така. Малцина дори и у нас си дават сметка, че „конвергенция“ означава ръст не само на заплатите, но и на цените. До момента никъде въвеждането на еврото не е довело до сериозни инфлационни процеси - според официалната статистика. Но съвсем не е така според субективните възприятия на хората. Откъде идва това противоречие и какви са шансовете то да се получи и в България? 

„Няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища – нито при влизането във валутния механизъм ERM II, нито при приемането на еврото“, подчерта Димитър Радев, управител на Българската народна банка, в интервю за БНТ. „Това обаче не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените“. 

СЪЗДАДЕНО ОФИЦИАЛНО ПРЕЗ 1999, еврото просъществува три години във „виртуален" вид, преди на 1 януари 2002 дванайсет европейски страни да заменят с него националните си валути. Още тогава започнаха и първите вълни на недоволство от свързаното с промяната масово поскъпване. Германците дори прекръстиха еврото на teuro - от teuer, скъп. Мнозина италианци и днес ще ви обяснят, че краят на благосъстоянието им е дошъл през 2002 г. с първия допир до новите пари.

В същото време и Евростат, и всички останали изследвания показват, че приносът на валутната смяна към инфлацията е бил минимален - между 0.09 и 0.6 процента (според различните изследвания и за различните държави).

Статистиката ли лъже, или хората са жертва на масова самозаблуда? Всъщност нито едното, нито другото. 

Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 17 rate down comment 10
melon
преди 4 години
Хубава статия, изводът е няма НИКАКЪВ смисъл от въвеждането на еврото за нормалните хора. Бях в Гърция преди да го въведат и след.... разликата беше гадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 11
melon
преди 4 години
Хубава статия, изводът е няма НИКАКЪВ смисъл от въвеждането на еврото за нормалните хора. Бях в Гърция преди да го въведат и след.... разликата беше гадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 23 rate down comment 13
michaelis12
преди 4 години
не се хаби с плюсовете щот са щи обърна веднага палачинката ей соппол, ше бъде въведена рублата за разщания на майкка ти на околовръстното само, НИЕ ОСТААМЕ С ЛЕВА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 25 rate down comment 16
michaelis12
преди 4 години
За или против еврото в България, Костадин Костадиновhttps://***.youtube.com/watch?v=iYjtVwC50YI-------------------------------------------------------------------------------мдаааа както винаги българския лупериат с платените *** лобират за еврото, но мисля вече им казах, че ше почешат коня за гривата щот не зависи от нас хвала на Бога за което и Бат Коце ше им обясни на маймунните като penman тъппака защо кое и не требе .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 23 rate down comment 24
penman
преди 4 години
Разумен коментар, а не като на кратуните, които са много активни във форума и би им се искало да въведем рублата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 23
Sakamano
преди 4 години
А ти какво знаеш за тези "тайни документи и статистики"? И ако наистина имаш информация за подобни взривоопасни материали, как така са те оставили да ги коментираш свободно по сайтовете? С това сте ми смешни конспираторите - смятате, че живеете в един тотално контролиран свят, но все пак не толкова контролиран, че властите да ви пречат свободно да разисквате теориите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 32
Sandy
преди 4 години
ЕС и еврото стоят зле и по зле може да става, щот 90% от управниците в ЕС са природно закодирани ***, които залагат на постоянно ниски лихви и масово отпускате на кредити за хора и бизнес, което щяло да води до растеж на икономиките. Да, ама тва не е Япония с японците, на които мисленето, възпитанието, морала и честта са на светлинни години от всички останали хора на планетата! В Европа тоя модел не върви, не е годен за прилагане. В Европа този модел ще доведе до временен растеж, примерно десетина години напред, през който ще се оформят всякви огромни балони, които след това ще доведат до нечувани по размери спадове, сривове и кризи. Стигаме пак до колелото, което се върти, то не е стопирано само горе да стои. Това безконтролно печатане на пари и трупане на дългове, ще им изяде главите на всички. Скоро ще сме свидетели на тотален срив в потреблението, цените на имотите, колапс в икономиките. Големите риби в ЕС или са много прости хора, които не знаят кво точно да правят, затова се чувстват безсилни или някой ги притиска да прилагат политики на унищожение на една голяма част от населението на планетата, включително и пълно затриване на някои предварително набелязани държави. Великите сили знаят, че отдавна са стигнали пределите си на растежи и сега дълго ще летят само надолу, затова погледите им са насочени към Трета световна война. Да, ама знаят и друго, това че няма да има победители, затова залагат на търговски, валутни и други войни, които още повече влошават положението, но засега само това им е останало като опция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 26
Sandy
преди 4 години
Всеки, който е наясно с реалното състояние на държавата в момента и това, което предстои да се случи в нея, а не това, което политиците ни представят, знае добре, че евро и Шенген няма да има НИКОГА. Нито при това правителство, нито при следващите! Ако някой от вас вярва на това, което говорят политиците ни, това означава, че е наивен човек, лесно манипулируем, човек който не прави собствени анализи, преценки и стои много далеч от действителността. Мога да изброя и други негативни качества, но не искам да обидя някой, щот хората сме чувствителни, лесно се засягаме и ни е прекалено голямо егото. Малцина сме хората тук, които твърдо заявяват под всяка подобна статия, че евро и Еврозона няма да има НИКОГА, което показва, че хора дори и на високи постове, като настоящи или бивши икономисти, финансисти, банкери нямат достъп до важни документи и статистики и заемат някво работно място и стоят там, колкото да получават някви доходи. Със сигурност ще има и такива, които знаят, но си мълчат и траят, страх ги е за работното им място, което автоматично ги прави жалки хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
ами аз само факти изреждам в коментара ... последното изречение е по-скоро констатация на цитираното :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 16
majnata
преди 4 години
Е, супер си баце , с тия разсъждения си наистина само за киселото зеле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още