IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристофор Павлов: Селското стопанство е с най-голям потенциал в икономиката

Инвестиции в поливни съоръжения и логистични бази ще увеличат капацитета на българското земеделие, посочи главният икономист на УниКредит Булбанк

20:16 | 18.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Наличието на добри традиции и нарастващото признание, което търговските марки на български производители на селскостопански продукти и храни печелят от клиентите си в страната и в чужбина са силните страни на земеделския сектор, които допринасят за положителната му перспектива.

Това прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов на специализирания агрофорум “Обща селскостопанска политика след 2020 – изборът на България“, организиран от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро в Пловдив.

Според него за банките и други институционални инвеститори селското стопанство е особено обещаващо, тъй като се характеризира със сравнително ниска финансова задлъжнялост, което означава, че бъдещото проникване на кредит вероятно ще продължи с по-бързи темпове в сравнение с останалата част от икономиката.

           Дял на селското стопансво от брутната добавена стойност (БДС) в %

Източник: НСИ, UniCredit Research

Павлов напомни, че възстановяването на сектора започна едва след присъединяването на България към ЕС, но той се очертава като един от най-важните сектори за икономиката е това най-убедително се илюстрира от подобрената международна търговска позиция на сектора.

             Растежът на износа се ускорява стабилно след влизането в ЕС през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Кристофър да вземе мотиката и да се връща на село. Потенциалът е голям. Тъкмо на практика ще въведе предложенията, които е направил от стол в центъра на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ivanrog
преди 6 години
Интересно и грешно изказване, освен ако господина не приема за селско стопанство и ХВП, но то е нормално. Селското ни стопанство към момента е ориантирано към суровини и то с ниска добавена стойност, а и при 1,5 млрд. преки субсидии, не виждам защо са му кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още