Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Мястото на България в Европа на няколко скорости

Страната ни и в момента е по-скоро в периферията на ЕС, отколкото в ядрото, смята икономистът Десислава Николова

Мястото на България в Европа на няколко скорости

Снимка: Архив Ройтерс

В началото на март ЕК публикува т.нар. Бяла книга за бъдещето на Европа, пише в свой анализ икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова. Документът беше посрещнат бурно в целия ЕС, включително и в България, като даде повод за раждането на няколко клишета като „Европа на няколко скорости”.

Всъщност в Бялата книга се разсъждава върху постиженията и предизвикателствата на ЕС до момента и се развиват в най-общи щрихи пет възможни сценария за бъдещото развитие на Съюза, а именно: „Продължаваме както и досега”,„Нищо освен единен пазар”, „Тези, които искат повече, правят повече”, „Да се прави по-малко, но по-ефективно” и „Да правим много повече заедно”.

Още по темата

Всъщност третият сценарий беше този, който даде повод за медиите и различни наблюдатели да заговорят за Европа на няколко/различни скорости, отбелязва Николова. Този сценарий излезе на преден план, тъй като лидерите на ядрото на ЕС - Германия, Франция, Италия и Испания изглежда подкрепят именно такова развитие.

В същото време в България някак бързо се формира опозиция срещу този сценарий, като се стигна до прогнози, че при него страната ще бъде изтикана в периферията на Съюза.

Де факто, и в момента България се намира по-скоро в периферията на ЕС, отколкото в ядрото  и това е обективното ни положение заради география, история (на разширяването на ЕС и съответно по-късното ни присъединяване) и цялостно изоставане от средноевропейските стандарти в редица сфери – върховенство на правото, защита на границите, защита на демократичните права и ценности, институционални слабости и провали и др.

Затова и България все още е под мониторинг от ЕК в сферата на съдебната система, корупцията и борбата с организираната престъпност (чрез т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка), остава извън Шенген въпреки нееднократните постъпки за присъединяване, числи се към страните с прекомерни дисбаланси от няколко години (по Процедурата за макроикономически дисбаланси) и не е член на еврозоната, припомня икономистът.

Към момента третият сценарий от предложените от ЕК може би е най-прагматичният сценарий и в този смисъл е и най-вероятен. Ако Съюзът започне да се променя и не продължи както и досега (по първия сценарий), по-нататъшната интеграция в определени сфери ще се прави само от тези, които искат. Вероятно, както и в момента, присъединяването към такива „тематични коалиции” няма да е въпрос само и единствено на желание, но и на изпълнението на някакви критерии. Наличието на изисквания пък ще създава положителен стимул за промени и реформи, които да приведат желаещите страни в готовност.

Ако се тръгне към този сценарий, за страни като България е много важно да настояват за наличието на обективни критерии за присъединяване към тези тематични „съюзи”. В момента, например има формални критерии за еврозоната, но няма такива за членство във Валутно-курсовия механизъм 2 (ERM 2), който е задължителна стъпка преди еврозоната. 

Този казус е своеобразен параграф 22, при който формалните икономически критерии нямат никакво значение и решението е изцяло политическо.

Предвид това, вместо политиците в България да плачат горко, че страната може да попадне в периферията на ЕС, те могат да направят следното:
- Да настояват за обективни, ясни изисквания за включване преди предприемането на каквито и да е общи политики;
- Да погледнат какво не е наред в нашия двор, за да не сме член на сега съществуващите тематични „съюзи” в рамките на ЕС (Шенген и еврозоната биха били  достатъчни) и чак след това да винят другите страни членки от ЕК или европейските институции. 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Коментари (4)

1
 
4
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Има една народна приказка "Петима Петко не чакат!" . Откога ни чакат да си направим реформите работещи по техен образец, доклади писаха, еврофондове отпущаха и пак сме в изходна позиция с най-ниски показатели на опашката на Европа. Като истински poми протегнали шепи пред европейските институции "бате дай, нъл и аз съм хора" и като фанем "сухото" плюeм по "гaднaта" Европа и сме първи евроскептици. Ами свършва се вече тая, изчака им се чакането на европейците и си поемат по пътя а ние ... ако искаме и ако можем!!!
2
 
8
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
На тая па@тка да и скъсат дипломата и я направят с конкурс,чистатка в института за битпазарна иконоМЪКА!

Щели сме,тредставете си "по скоро",в периферията!Егати малоумното заключение.Че аз,без да клеча в такъв институт мога с две ръце да подпиша,че ще бъдем даже,извън периферията,в тоалетната,наречена по старому,нужник!

Само,че що се отнася за причините за това,като слагам на първо място националното ни малоумие,са: безумното унищожаване на цялата си икономика,здравеопазване,образование,армия,отбранителна промишленост,енергетика,отказът от такива мащабни и печеливши проекти,като петролопровода "Бургас-Александруполис,"Южен Поток",Белене",доунахме да се настанят трайно и безпрепятствено западните банки,корпорации,откровени монополи,търговски вериги,концесионери-убийци!

За всичко това,беше виновна освен политическата каста ,но и така наречената "съдебна система",срещу която западът грачи зловещо,но благодарение на която му бяха поднесени на тепсия гореизброените благини!
0
 
14
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"Да настояват за обективни, ясни изисквания за включване преди предприемането на каквито и да е общи политики"
=========
Добро предложение ако не беше думата "настояват". Винаги е добре да има ясни,
еднакви правила за всички. Така се гради общество. Но с "настояване" неща не се правят. И аз настоявам за много неща, но ... Нашите политици трябва да се отучат от това "настояване" и да се научат на "отстояване" иначе сделка няма.
И второ дори и да се правят парвила кой и как ще ги създава.
Поради различните условия в различните страни да не стане така, че тези правила да фиксират предимството на едни общества пред други. Тогава по-добре да няма правила.
6
 
15
 
1
преди 7 месеца
Поредната статия ала "Работническо дело". "Дайте другари да дадем !"

За кои политици говори "експертът от ИПИ ? Плевелиев и Боко много напреднаха в тая област...в "настояването" и в "категоричното" заявяване ...
Клоунада !

Още от Анализи
Безработицата в България стига най-ниско ниво от 2008 г. през третото тримесечие