Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Накъде тече "Южен поток"?

Проектът e крайно безсмислен от стопанска и геополитическа гледна точка, смята Красен Станчев

Покрай обявеното от президента на Руската Федерация пренасочване на "Южен поток" у нас изплуваха много съмнителни тълкувания на случилото се. Но се забрави или не се каза най-важното: този проект тече надолу не само на картата, но e крайно безсмислен от стопанска и дори геополитическа гледна точка. Проектът е такъв по замисъл. А замисълът му се гради на грешни предположения и международно вредни цели. Това се казва в анализ на Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Още по темата

Основната идея бе да се постигнат две политически предимства: да бъде неутрализирана Украйна като транзит към Европа (като с това "кранчето" в ръцете на ГАЗПРОМ се превърне в единствен и лесно управляем лост за манипулиране на страната) и, второ, да се постави Европа в по-голяма зависимост от внос на природен газ от Русия.

На тези, които не знаят, ще кажа, че между 2002 и 2012 г. тази зависимост спада почти с 1/3 - от 45,2% на 32%. Само за България и още четири страни (Балтийските плюс Словакия) тя е над 94% за същия период.

За да се осъществи този замисъл има едно просто условие: газопроводът да бъде собственост на ГАЗПРОМ и други възможни доставчици да нямат достъп до него.

На пръв поглед това е разумна стратегия, защото при такъв достъп се намаляват разходите за добив и пренос на природен газ от местни и алтернативни източници - независимо дали конвенционален или от шисти (между другото Румъния при 35% зависимост усилено разработва такива алтернативи и осигурява достъп до съществуващата инфраструктура).

Ако няма монопол на ГАЗПРОМ, независими доставчици ще могат да препродават природен газ обратно на уж заобиколената Украйна (в Словакия изграждането на нова тръба, която позволява такива доставки, е вече на привършване). За да се увеличи зависимостта на Европа, ГАЗПРОМ трябва да контролира количествата природен газ, тарифите за транзит и цените на едро, а без изключителна собственост (т.е. изключване на други доставчици) върху тръбата това няма как да се получи.

Общата предпоставка за осъществяване на тези три привидни рационалности е, че в ЕС някои страни (т.е. отделни политици и фирми) ще бъдат толкова мотивирани, че ще променят принципите на общата юрисдикция и нейната териториална цялост. (Какъвто опит бе направен в България от двама народни представители от БСП.)

Трябва да си доста наивен или глупав, за да вярваш, че такава перспектива на нарушение на управлението на закона е възможна, пък камо ли вероятна, е заключението на анализатора.

Повече за "Южен поток" - във видеото на Bulgaria On Air

гледано: 2737   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
3
 
16
StefanL до: юрист
преди 5 години
Няма профилна снимка
кой са тези доставчици бе смешко ? я ми кажи два доставчика че аз не се сещам? Я прочети новините да видиш Украйна която е практически в война с Русия защо отново купува от кръвният си враг а не от други доставчици ? Защото си прост
3
 
1
 
15
преди 5 години
Няма профилна снимка
"...Ако няма монопол на ГАЗПРОМ, независими доставчици ще могат да препродават природен газ обратно на уж заобиколената Украйна.." И не само това- И БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВА ПО ТРЪБАТА НА ЮЖЕН ПОТОК И НЕРУСКИ ГАЗ- НАПР. АЗЕРСКИ, КИПЪРСКИ, ИЗРАЕЛСКИ КАКТО И ЩЕ МОЖЕ ДА ПРАЩА НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ ОТ ЕС СВОЙ ГАЗ- Т.Е. ЩЕ МОЖЕ ДА ТЪРГУВА С НЕГО! ЕТО- ТОВА НЕ ИСКАТ РУСНАЦИТЕ и за това се запъват като магаре на мост!
0
 
1
 
14
преди 5 години
Абе явно когато тече към и през България не е добре работата....
http://computersbgn.blogspot.com
1
 
1
 
13
0pk до: troika
преди 5 години
А как задължат обикновено? По твойта логика, как изобщо биха задължили някого да пуска газ вместо студена вода например? Кое ти дава гаранция, че ако друг е собственик на тръбите, той ще пуска друг газ освен на газпром например? Изобщо отде знаеш че половината разходи са за нас? Да не си виждал договора за разлика от премиера? И дали ще били напълнели тръбата - ами ако има клиенти ще я пълнят, ако няма - ще стои празна, така е в търговията. А ако е толкова неизгоден договора, защо сме го подписвали? Няма ли затвор за измяна на държавните интереси? Сега за да защитим американските интереси на балканите погазваме собствените си.
2
 
7
 
12
StefanL до: troika
преди 5 години
Няма профилна снимка
с твойте пари от данъци Бойко ще лети до Брюксел за да се целува с Дол и Шулц и да си говорят колко са спечелили като са отказали Русия тръбата да минава през България и да имитират че са много загрижени за България и да обещават милиарди евро субсиди който ще се усвояват не от тебе а от дъщерните фирми на партия ГЕРБ,ДПС ,РБ и ПФ . Да ви е честита новта четворна коалиция за която ще турцизира и *** България

Още от Анализи
ИПИ: Дефицитът и дългът са инструменти, а не самоцел