Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на труда набира скорост

Въпреки положителните данни последното тримесечие може да промени картината, смята Явор Алексиев от ИПИ

За трето поредно тримесечие броят на заетите в икономиката отбеляза ръст. По този начин 2014 г. се очертава като най-силната за пазара на труда от началото на кризата. Това пише в свой анализ Явор Алексиев от института за пазарна икономика.

В периода юли-септември в икономиката са заети 3 062 хиляди души, което е с близо 50 хиляди повече от същия период на миналата година. Броят на работните места се увеличава в 17 от 28-те области на страната, като най-чувствителен в сравнение със същия период на миналата година е ръстът в София-столица (20,7 хил. заети) и Варна (19,8 хил. заети). Най-голям спад е регистриран в Плевен (-5,5 хил. заети) и Русе (-5,5 хил. Заети).

Противоречиви данни за северната част на страната

Разделението между бързо възстановяващия се север и изоставащия юг остава, като 63% от новите работни места са в южната част на страната при 81,1% през първото тримесечие и 76% през второто. В същото време, огромната част от новосъздадената заетост в северната част на страната се дължи на област Варна, където броят на заетите надхвърли 200 хил. души за пръв път от началото на кризата в резултат на позитивна тенденция, която ИПИ коментира още в началото на годината. От началото на 2014 г. позитивни тенденции се наблюдават и в съседните на морската ни столица области Шумен и Добрич.

Още по темата

Пазарът на труда в Северозападна България регистрира четвърто поредно тримесечие на намаляване на броя на заетите на годишна база, като единствената област, която отбелязва ръст, е Монтана. С оглед на финансовите затруднения, пред които е изправено едно от най-големите предприятия в региона (видинското „Видахим” АД поради забавени плащания от НЕК), съществува риск от по-нататъшна (временна или по-дългосрочна) загуба на работни места, докато предприятието получи дължимите му средства.

С изключение на чувствителния спад на броя на заетите в Русе, третото тримесечие на 2014 г. е по-скоро положително за останалите области в Северна Централна България – Велико Търново, Разград, Габрово и Силистра регистрират ръст на броя на заетите, макар и минимален. Поне на този етап ясни позитивни тенденции в този район на страната могат да бъдат обособени единствено в Габрово и Велико Търново.

Южна България се възстановява по-бързо

Безспорно най-бързо възстановяващият се район на страната остава Южният Централен район. Вече седем последователни тримесечия се наблюдава ръст на заетите в областите Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Пазарът на труда в Хасково и Смолян се представя по-колебливо, но тенденциите през последните две години са по-скоро положителни.

В Югоизточна България най-стабилно продължава да се представя пазарът на труда в област Бургас, като при едно добро четвърто тримесечие на годината, средногодишната заетост може да достигне нивата отпреди кризата. След дълъг период на загуба на работни места, положителни признаци са налице и в област Стара Загора. Ямбол губи над 3 хиляди заети в сравнение със същия период на миналата година, с което областта регистрира пето поредно тримесечие на спад на броя на заетите.

В югозападната част на страната възстановяването на пазара на труда в столицата започва да оказва, макар и ограничен, положителен ефект и върху заетостта в съседните София (област) и Перник. В същото време пазарът на труда в областите Благоевград и Кюстендил остава потиснат.

Въпреки положителните данни за динамиката и броя на заетите в икономиката, ясна равносметка за случилото се на пазара на труда през 2014 г. ще може да бъде дадена едва когато са достъпни и данните за последното тримесечие. Макар тенденцията на увеличаваща се заетост и намаляваща безработица на национално ниво да изглежда устойчива, данните за последното тримесечие могат да се окажат решаващи за крайната картина в много от областите на страната.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 6 години
Няма профилна снимка
Предпочитам по голяма незаетост за сметка на заплатите. Ако заплатите в България стигнат 4 лв/час, то го исках още 2006 г.При нормална работница седмица на месец от 168 часа отговоря на 672 лв бруто. Под тази заплата няма какво да ми предлага бюрото по труда. И в Германия минималната в бюрото по труда е 18 лв/час, иначе не могат да бъдат платени
0
 
17
 
2
преди 6 години
Няма профилна снимка
По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2014 г. се увеличават с 8.5 хил., или с 0.4% спрямо края на декември 2013 г., като достигат 2.22 милиона, съобщиха от НСИ.==================================================================Нека някой върже тези цифри с новите данни. Имам предвид - по-запознат с проблема.
1
 
23
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
В периода юли-септември в икономиката са заети 3 062 хиляди души, което е с близо 50 хиляди повече от същия период на миналата година. Това число 3062 хил. мога да Ви гарантирам, че не е вярно не на 100%, а даже на 110% ако искате. В България всички работоспособни хора между 18-64г са малко под 2.7 млн, работещите пенсионери над 65г са под 100 хил и освен това има около 400 хил. безработни. У нас заетите на трудов договор са около 2200 хил, а заетите на граждански договори и самонаетите са около 300 хил. според данните на МВФ и СБ. Надценявате заестостта с около 800 хил. или с около 30% реално.

Още от Анализи
Инвестициите в здравеопазването да се увеличат до 10% от БВП, съветват експерти