Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от изминалата седмица

Плащанията в брой остават до 10 хил. лв., НСИ потвърди очакванията на финансовото министерство за ръста на българската икономика

По-важното от изминалата седмица

Минувачи се разхождат покрай бензиностанция на държавното претролно дружество PDVSA в Каракас. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

През третото тримесечие на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3,9% на годишна база, сочат сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). Данните потвърждават прогнозите на Министерството на финансите, което изчисли, че годишният ръст на БВП на България през 2017 г. ще е между 3,9% и 4%, както неотдавна обяви финансовият министър Владислав Горанов. През третото тримесечие на тази година спрямо второто тримесечие по сезонно изгладени данни БВП се увеличава с 0,9%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0,5%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през периода юли – септември принос за регистрирания икономически растеж спрямо второто тримесечие има крайното потребление – с 1,1%, и износът на стоки и услуги – с 3,2%.

През седмицата на аукцион за преотваряне на емисия четиригодишни държавни ценни книжа (ДЦК), с падеж 22 февруари 2021 година, за първи път беше постигната отрицателна среднопретеглена годишна доходност, която възлезе на  -0,19%. Съвкупният обем на пласираните книжа е 30 млн. лева, а общият размер на подадените поръчки достигна 63,38 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,11.

Междувременно депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на второ четене промените в Закона за ДДС, с които на практика се правят и корекциите за догодина и в останалите данъчни нормативи. Таванът за плащанията в брой остава 10 хил. лв., както е и в момента, решиха народните представители без никакви дебати. Против понижаването на прага за кешовите разплащания гласуваха 11 депутати, 8 бяха „за“.

ЕС и еврозоната

По време на срещата на високо равнище в Гьотеборг, Швеция, страните от ЕС подписаха прокламация за стартирането на "Европейски стълб на социалните права" (ESSR). Става въпрос основно за въвеждането на минимални стандарти в областта на социалната защита и политиката на пазара на труда. Въпреки това ESSR не е правнообвързващa в големи части, защото суверенитетът по прилагането на повечето регламенти е у отделните държави.

Междувременно брутният вътрешен продукт в еврозоната се покачи с 0,6 на сто през третото тримесечие спрямо предишното тримесечие. На годишна база това съответства на повишение от 2,5 на сто.Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви социален пакет от 1,4 млрд. евро, предназначен за пенсионерите и нуждаещите се. Пакетът е възможен, защото излишъкът в държавния бюджет е доста над съгласуваните с кредиторите нива, смята Ципрас.

Норвежкият държавен фонд за инвестиции има за цел да намали допълнително участието си в петролните и газови компании. Още не е ясно кога най-големият фонд за държавни инвестиции в света ще започне да разпродава тези акции, тъй като норвежкият парламент трябва да одобри новите планове.

САЩ

Данъчната реформа мина през Камарата на представителите в САЩ. В допълнение към опозиционните демократи и тринадесет републиканци гласуваха против законопроекта. Реформата обаче трябва да бъде потвърдена и в Сената, който понастоящем обсъжда свой проект, който се различава частично от законопроекта, приет от Камарата на представителите. И двете версии трябва да бъдат съгласувани. Във всеки случай не е ясно дали реформата ще успее да мине през Сената, защото републиканците имат мнозинство от едва един глас.

Япония

Брутният вътрешен продукт на Япония се е увеличил с 0,3% на тримесечие през третото тримесечие. В сравнение с предходната година това представлява увеличение от 1,7%.Венецуела

Според различни банки и агенции за кредитен рейтинг венецуелското правителство не е успяло да изпълни няколко задължения за плащане и поради това е де факто в несъстоятелност. В началото на седмицата не се стигна до споразумение на правителствена среща с няколко частни кредитори. Венецуела обаче се съгласи с руското правителство да преструктурира дълговете си. През следващите десет години ще бъде възстановен заем в размер на приблизително 2,7 милиарда евро, но през първите шест години ще трябва да се извършат само малки плащания. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Данъчна оптимизация, инвестиции в човешки капитал – мерки срещу бедността и неравенствата