IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълната ревизия на приватизационния процес е непосилна задача

Резултатът от усилията на прокуратурата ще се използва за натиск, посочва се в анализ на Института за пазарна икономика

09:08 | 15.02.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният прокурор Иван Гешев, който нареди да се направи проверка на целия приватизационен процес. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Главният прокурор Иван Гешев, който нареди да се направи проверка на целия приватизационен процес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ревизия на приватизацията от началото на процеса е непосилна задача. Нямаме никакви очаквания прокуратурата да представи пълен преглед и анализ, още по-малко да се стигне до присъди. Целта е различна - каквото и да установи, по каквито и да е критерии, реалният ефект от подобно усилие ще бъде възможността за натиск, когато такъв е необходим, пише в свой анализ Институтът за пазарна икономика.

Сред служителите на приватизиращите органи преобладава мнението, че приватизацията е процес, който има за цел развиване на предприятието, т.е. тяхната работа не е просто прехвърляне на собствеността, но и намиране на “добрите” нови собственици, които се задължават да “развият” компаниите. Това е главният мотив за преобладаващото използване на “закритите” процедури, т.е. конкурси и преговори. Тази порочна практика води до следните резултати:

  • приватизационната процедура губи прозрачността си;

  • кандидатите влизат в сляпа конкуренция, която ги принуждава да представят бизнес-планове (т.е. неценови ангажименти, ако бъдат избрани за купувачи), които са трудно изпълними;

  • различията в достъпа до информация (на външни и вътрешни лица) често са решаващи.

Класирането на офертите на кандидатите на базата на няколко несравними (а някои от тях неоколичествими) критерии естествено води до огромно разнообразие от неценови бъдещи ангажименти. Най-често срещаните сред тях са:

  • поддържане на определена средносписъчна численост на заетите;

  • определен обем инвестиции;

  • запазване на предишната дейност на компанията.

Приватизиращите органи считат, че клаузите за заетост са част от “борбата с безработицата”; инвестициите са първичен източник за развитието на предприятията; запазването на предишната дейност на компанията гарантира, че компанията ще продължи да оперира.

Освен общо прилаганите ангажименти се натъкнахме на някои специфични ангажименти, прилагани само в отделни случаи. Такива са например клаузите за опазване на околната среда, поддържане на държавния резерв и военновременните запаси, спазване на договорите с трети страни от преди приватизацията на компанията (включително колективните трудови договори).

Следните неценови ангажименти имат най-негативен ефект върху приватизираните предприятия, или като пречат на новите собственици да ги преструктурират, или като застрашават оперирането на компаниите:

  • поддържане на определена средносписъчна численост на заетите;

  • забрана за разпореждане с дълготрайни материални активи;

  • забрана за залагане на дяловете или акциите в приватизираната компания;

  • реализиране на инвестиционен план, който фиксира обема на инвестициите по години и вида им.

Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Има ли наистина разумен човек да очаква, че ще настъпи желаната от нас справедливост, като се преразгледат така наречените приватизационни сделки??? Наистина ли? Кажете ми моля, честно. Това е дъвка, която определенени сили поемат в определени изгодни за тях моменти. Нито е желано от тях деяние, нито е възможно. Дори да се предприеме, ще бъде пристрастно, невъзможно да се върнат нещата и възможност да бъдат уязвени наши врагове за сметка на наши авери. Което ще донесе нови несправедливости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Кога главният прокурор ще се активира по случая пране с пари в Барселона? Не сме го чули да го споменава дори. Твърде голяма избирателност проявява. Не е трудно човек да се сети кои управляват у нас - милицонерско симеоновската школа. И гарван гарвану око не вади. Он иначе, като тури каскета, става много активен. Най-вече на думи по старата соц терминология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
АМИИИИННН...и аз не защитавам костофф хахаххахааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Правилно. Ама що трябваше шум да се вдига голям. Какво пречи според мен:1. Давности. За много дейности икономически 5 години. Не може със закон да променим всички давности с минала дата. Може ама трябва да излезем от ЕС, НАТО и да въведем железен военен комунизъм, по-лош и от Северокорейския. Не съм съгласен.2. Всички лаят в общ хор неща от рода на АКТИВИ ЗА над 100 милиарда лева, ПРОДАДЕНИ за НЯМА и 10. ТАка е обаче с едно уточнение. Активите са стрували над 100 милиарда, когато са работели, да речем до 1990та. После имаше 6-7 години източване на държавните фирми от директори, от мутренски фирми на входа и изхода. Този процес с колко обезцени фирмите? Колко източи? 3. Нямаше държавна политика. Нямаше стратегия. Имаше де. Да унищожим комунизма в града и селото като унищожим индустрията и селското стопанство. Стратегията беше успешно изпълнена. какво сега ми ревете.4. Световната банка даде оценка на нашите предприятия по костово време да речем 10 милиарда лева. След източването, без пазари толкова. ПАк не съм съгласен, но е обяснимо донякъде.5. В българските банки имаше грубо към 10 милиарда лева - говорим за лева след борда, когато имаше вече стабилна валута, вързана за марката. Тези пари бяха ошушкани с фалита на банките за да се върнат после вприватизацията. Има доста добро съответствие на сумите. Може да съм *** и да суи въобразявам.6. Нито един голям световен индустриалец не беше доведен у нас. Да спаси нещо от тежкото машиностроене. Манесман да речем. Имахме един от 5те завода в света, които можеха да правят 100 тонни валова - за генератори на ядрени централи да речем. Кой изгони Манесман. Отговор - ПОДКРЕПА, почупиха машините например заради техни си интереси. Та така.Не защитавам Костов, напротив. Обаче ми омръзна с това един да е месията, един да е виновника. Няма такова нещо. Слаби сме в главата за да правим модерно общество, а сме алчни и крадливи без мярка, което пък пречи да сме що годе сносно бобати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
ми непосилна е ... първо требе да се тикне у дранголника лицто Иван Йорданов Костов .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
lalka 75
преди 4 години
Няма как да тръгне срещу булгартабак, ще го уволни началника :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
Кога тръгна срещу лошите новият главен, кога се набута у девета глуха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Не може .... ще бутне от своите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
крас
преди 4 години
А какво да кажем за ВИВАКОМ , който бе най скъпият от ВЪЗБРАНЕНИТЕ активи на КТБ. Как стана тя една, че държавата която плати задълженията на акционерите на КТБ не стана собственик на ВИВАКОМ ???? Собственик на оператора стана вторият акционер на КТБ руската банка ВТБ на която наблюдаващият делото по фалиралата банка прокурор ГЕШЕВ допусна въпреки възбраната наложена на Виваком оператора да стане собственик на представителите на ВТБ - Милен Велчев и Спас Русев?!!АМА ТОЙ ГЕШЕВ НАПРАВО РАБОТИ ЗА РУСНАЦИТЕ И БАНКАТА ИМ ВТБ !!!Мустафата Херо вижда това , но и тя мълчи. Мълчат и в САЩ където по законите Магнитски и Рико се водят две дела за КТБ по които обвиняеми са БНБ, Банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев , Делян Пеевски, и разбира се руската банка ВТБ която ПО ПРЕСТЪПАН НАЧИН стана собственик на ВИВАКОМ ?!!!КОЛКО ГОДИНИ СЕ ТЪРКАЛЯТ В САЩ ТЕЗИ ДВЕ ДЕЛА И ОЩЕ НЯМА ПРИСЪДА?!! ЕГАТИ И КОРУМПИРАНИТЕ ЯНКИ!!ТЕ ЛИ КОИТО РАБОТЯТ С РУСНАЦИТЕ ЩЕ НИ УЧАТ КОЙ Е КОРУМПИРАН И КОЙ НЕ Е !!Явно ДЕМОКРАТИТЕ в САЩ още не им е светнала топлата връзка с РУСНАЦИТЕ на ХЕРО МУСТАФАТА и стоящите зад нея РЕПУБЛИКАЦИ !!ДО ИЗБОРИТЕ В САЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ ИМА ОЩЕ ВРЕМЕ. Скоро ще блесне връзката на РЕПУБЛИКАНЦИТЕ и ТРЪМП с РУСКИТЕ ИМ ДРУГАРИ ОТ ВТБ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
Гешев да разгледа приватизацията на Булгартабак! Нито е изтекла давността, нито е изпълнен приватизационният договор. Купиха го за ?100 млн, като в банковите сметки имаше над 40 млн лв, а в складовете на 70 млн лв продукция и суровини! Не плащаха акциз няколко години и продадоха марките за над ?100млн. И в резултат на тази приватизация, изчезна един от най-старите отрасли в България!Хайде Господин Главни прокурор!Разследвайте!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още