IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформи на остарелите политики препоръчват икономисти от ИПИ

Експертите предлагат 87 мерки за подобряване на бизнес средата и повишаване на доходите

13:45 | 18.11.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реформи на остарелите политики препоръчват икономисти от ИПИ

Да бъдат реформирани остарелите политики, които пречат на растежа и конкурентоспособността, предлагат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Днес те представиха 87 мерки за подобряване на бизнес средата, които са резултат от  ежегодните анализи на ИПИ на водещите международни индекси за развитие.

На фона на протестиращите хора по улиците, които искат реформи, е дошло времето за смели стъпки напред, заяви Даниел Кадик от фондаця „Фридрих Науман“. Икономиката започна да се възстановява от кризата, затова моментът е подходящ за реформи, коментира и икономистът Десислава Николова.

Тази година се проследява мястото на България в класациите за човешко развитие,  икономическа свобода (на „Фрейзър“ и на „Херитидж“), условия за правене на бизнес, отворен бюджет, глобална конкурентоспособност, право на собственост и възприятие за корупция. Прегледът показва връзката между социалното и икономическото развитие на страните и и тяхното място в класациите – първенците имат едни от най-високите средни доходи на човек от населението.

В повечето класации години наред България не отбелязва почти никакъв напредък, например по отношение на корупцията, посочи икономистът Зорница Славова. Тя изтъкна, че в класацията на Световната банка България може да изглежда добре, от 200 разглеждани държави, но като цяло страната винаги е на последните места в сравнение с държавите от ЕС.

Икономистът Калоян Стайков посочи като конкретни виновници за недоброто място на България в класациите: Народното събрание – заради лобистки или вредни закони, изпълнителната власт, която харчи все по-непрозрачно публични средства, съдебната власт и местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
И ....кой ще плаща тия благинки предложени от ИПИ ? :D *** или пенсионерите? Нека назоват в прав текст социалната група която ще осигури сбъдването на бляновете им! Стига са се крили зад това общо понятие "държава - та ":D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 10
valentin11058030
преди 10 години
направо да закрием държавата-тези от ИПИ са изперкали тотално,то се вижда че алчноста на часника няма мярка-да не забравяме че най силната икономика е държавната-регулация във всичко-както е казал Маркс-алчноста на капитапизма ще доведе до комунизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
doba
преди 10 години
Необмислени мерки:премахване на минималната заплата и минималните осигурителни прагове,облекчаване на изискванията за нощен/извънреден труд - това ще доведе до тотален хаос- премахване на държавните субсидии за земеделието, жп транспорта, пощите - повечето държави в ЕС крепят тези отрасли, без тях не би имало Държава- премахване на данъци с ниска ефективност данък дивидент, данък лихва, данък наследство - данъци трябва да има върху всеки доход. Всички други страни в ЕС ги облагат.-- незабавна и прозрачна приватизация на държавните активи и ускорено концесиониране на инфраструктурни обектиКато цяло преобладават добрите идеи, за които гласувам с две ръце...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
doba
преди 10 години
Положителни мерки:- образователна реформа - отмяна на всички планове за повишаване на данъчната тежест- осигуряващите се да избират дали да се осигуряват в държавната система или в лични пенсионни сметки - може би трябва да има и Държавна пенсиоона компания и да се избира къде да се осигуряваш, дали в нея или частен пенсионен фонд- масово предлагане на е-услуги от администрацията- цялостна промяна на процедурата по несъстоятелност- по-независима съдебна власт- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"- премахване на данъци с ниска ефективност данък дивидент, ..."-------------Ама много правилно! Даже предлагам, бюджета да прави доплащания, за всеки лев, раздаден дивидент ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 1
forum_rookie
преди 10 години
Ето още една "мярка", която кърти мивки:- премахване на данъци с ниска ефективност данък дивидент, данък лихва, данък наследство.Хайде сега да си отговорим на въпроса "за кои от живеещите в Бг тези данъци со по-големички?". И на въпроса "кои от живеещите в Бг плащат данък дивидент?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 3
energetik
преди 10 години
Да-а, този път ИПИ надминаха себе си :)Последната точка просто къти мивки:" незабавна и прозрачна приватизация на държавните активи и ускорено концесиониране на инфраструктурни обекти"Специално проверих в сайта им да не би от инвестора да са допуснали печатна грешка, но не, така са си го написали хората :)Това разбира се е абсурдно да стане в момента, но да допуснем за миг, че някакси се материализира правителство, което да подхване подобна политика, какъв ли ще е резултатът ? Ключовите думички са НЕЗАБАВНО и УСКОРЕНО !!! На английски си има специален термин - FIRESALE. Което по правило означава - ПРОДАЖБА НА БЕЗЦЕНИЦА !!!Също прави впечатление пълния член, който са използвали бройлерите "ДържавниТЕ активи" - *** сериозни, *** всичките накуп ли, барабар с държавните земи и гори, и при това Незабавно? Ех сладури мамини, ей с такъви икономисти РБ безусловно ще пожъне умопомрачителен успех на следващите избори. Напред към светли бъднини!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"сирийските емигранти" като типични друго-местни маймуни, са били качествено облъчени от правилните и единствено-признати световно телевизии, че качеството на живот е нашите ширини е ненадминато благодарение на "над-човешкия съюз" и сме облагодетелствани от толерастия и печатница, от които за тях включително по водопровода ще тече само първокачествен мед на който консумацията е даже задължителна :))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Мда, това са доказани мерки! Дават много добри резултати в Камбоджа, Хондурас, Мозамбик... Трябва малко само да изчакат, за да измрат и последните българи, които помнят, че някога сме имали държава в Европа и могат да почват. На първо място с внос на ново, по-качествено население от посочените по-горе държави, защото даже сирийските емигранти не искат да живеят тук! Те идват от Сирия с други представи за държава и тук се препарират от това, в което сме превърнали нашата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Мнооооо правилно! За какво им са на "маймуните" приходи ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още